Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umirovljenici na Jarunu

Vježbanje nas je pomladilo, skinula se koja kilica, a postali smo i prava ekipa

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/5
16.02.2021.
u 11:00

Okupljaju se na obali zagrebačkog mora utorkom i četvrtkom, a vodi ih Jelena Brkić

Spremni smo, idemo! Jednoglasno su jedva dočekali početak razgibavanja šarmantni umirovljenici mladog duha koji u sklopu projekta “Aktivni u mirovini”, koje provodi Društvo sportske rekreacije “2life”, svakog utorka i četvrtka na Jarunu vježbaju sa svojom, kako kažu, najdražom trenericom Jelenom Brkić. Okupi ih se obično desetak, a privukla ih je, kažu, želja da se kreću i ne provode dane pred televizorom. Zadržala ih je pak, ističu, zabavna ekipa i sjajna atmosfera, a da je zaista tako, uvjerili smo se kad smo proveli jutro vježbajući s njima. Nije im, možemo sa sigurnošću reći, lako jer smo se i mi dobro oznojili.

Besplatno u EU projektu

– S pričom smo počeli još prije godinu i pol. Naš projekt sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda i omogućava upravo provedbu besplatnih treninga, a usto i izleta te radionica – objašnjava Jelena Brkić, koja je na svoje polaznike iznimno ponosna.

Vrijednost je projekta 1,4 milijuna kuna, a provodi se od lipnja 2020. do studenog iduće godine. Cilj je stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva te suradnja organizacija radi općeg dobra i pružanja kvalitetnih usluga za umirovljenike. Time nastoje i smanjiti rast negativnog trenda socijalne isključenosti treće dobne skupine kao problema modernog društva. A dok je pandemija bila u najvećem zamahu, treninge su odrađivali online preko Zooma.

12.02.2021., Zagreb - Vjezbanje umirovljenika na Jarunu. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

– Radimo vježbe svakakvih vrsta, od istezanja, razgibavanja, zagrijavanja do korektivne gimnastike. Trening traje obično po sat vremena – kaže trenerica.

Svakog mjeseca, nadovezuju se umirovljenici, kontroliraju se i rezultati da se vidi ima li pozitivnih učinaka na njihovo zdravlje. Dakle, mjere im se tlak, otkucaji srca, obujam, težna…

– Uspjela sam skinuti i koju kilicu. Struk mi je uži, a i osjećam se super. Nismo više tromi – šali se Bosiljka Drozdek, koja je do prije deset godina radila kao trgovkinja.

Naučili smo i pravilno disati

Dragana Plahutak pak u mirovini je već 27 godina, a čitav je život radila kao zubna tehničarka pa, budući da je oduvijek bliska s medicinom, shvaća važnost kretanja i vježbanja za zdravlje.

– I oduvijek se volim rekreirati. Ranije sam i planinarila, a sada s ekipom vježbam ovdje na Jarunu. Djecu i unuke othranili smo i podigli, a sada je vrijeme da nešto napravimo za sebe – govori.

Slaže se i Ivan Lovrić, koji je na treningu bio “blaženi među ženama”. A da se priključi i ne “zahrđa”, kako kaže, nagovorila ga je supruga Antica. Oboje su u mirovini već 12 godina pa im je bila potrebna motivacija za vježbanje jer, da to kod kuće rade sami, šale se, nisu dovoljno jak karakter.

– Osjećamo se elastičnije i kao da smo se pomladili deset godina. Na treningu smo se usto povezali kao ekipa. Naučili smo i pravilno disati, što nismo ni bili svjesni da krivo radimo. Dakle, tajna je u tome da se diše duboko, a ne plitko kao što to obično ljudi rade – kažu supružnici Lovrić. A oni su svi primjer, dodaju, kako mirovina može biti dobra jer su pronašli svoj način da i u trećoj dobi žive punim plućima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije