Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Patronus iz Siska

Sami bi gradili azil i volontirali u njemu, treba im samo materijal

\'10.11.2011., Mecencani - Clanovi sisacke Udruge za napustene zivotinje Patronus vlastitim sredstvima napravili su utociste u kome se brinu za 30-tak napustenih pasa. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Nikola Čutuk/PIXSELL
24.11.2011.
u 13:42

Na području županije osigurali su privremeni smještaj za pse, no traže trajno rješenje

Dok neki vlasnici svoje kućne ljubimce odbacuju, članovi sisačke udruge Patronus takve – prihvaćaju. Brinu se o lutalicama plaćajući im hranu, cijepljenje... Krajnji je cilj pronaći udomitelja i spriječiti eutanaziju. U zadnja dva mjeseca zbrinuli su čak 30 pasa, no onih na cesti i dalje je previše. I dok Sisak još uvijek čeka azil, zaštitnici životinja uzeli su stvar u svoje ruke i uredili privremeni smještaj za četveronožne prijatelje. Na privatnom zemljištu u Sisačko-moslavačkoj županiji trenutačno se brinu o Lady, Jazi te ostatku vesele družine, u kojoj ima i štenaca.

Briga, pažnja i igra

Volonteri ističu da nije riječ niti o azilu ni o skloništu, za što je potrebno puno više. No ovi krzneni mališani dobivaju mnogo: brigu, pažnju i partnera za igru. Iako imaju i vlastite ljubimce, Tomislav, Kristina i Danijel svakodnevno obilaze i ove životinje. Kilometre prevaljuju o svome trošku, a računi za mobitel sve su im veći. Ipak, sudeći po veselju, obje su strane vrlo zadovoljne. Ljubav im je, kažu, najveća motivacija.

– Od lani smo udomili oko 150 pasa. Nedostaje privremenih udomitelja, koji bi se brinuli dok se ne nađe trajno rješenje – kaže Kristina Kraus. Iako su im potrebe znatno veće, mjesečno od donacija dobiju oko 1000 kuna, a gradska ih je vlast ove godine podržala sa 5000 kuna. Ako se neka životinja razboli, toliki iznos potroše samo na liječenje.

Grad ima obvezu

– Svi ljubitelji životinja odricanjem od samo jedne kave mogu pomoći psima – dodaje Kristina. Predsjednik Patronusa, Tomislav Milković, ističe da su voljni sami sagraditi azil i volontirati u njemu te im treba samo materijal za gradnju. Gradonačelnik Dinko Pintarić lani je sličnu opciju istaknuo kao moguće rješenje. No projekt u planu za iduću godinu nemaju, a ističu i da im se nitko iz udruge nije javio. U Patronusu kažu da je obaveza svih gradova sagraditi azil najkasnije 2012., u skladu s odredbama EU.

Komentara 3

Avatar banijac68
banijac68
09:20 25.11.2011.

dali u SISKU nemaju večih i važnijih problema nego da CUCKE razmnožavaju i o njima se brinu bilo bi im pametnije ako hoče raditi neka uzmu metlu i malo centar SISKA pometu i počiste a ne se zajeb***** sa CUCKIMAMA na račun poreznih obaveznika baš ako hoče VOLONTIRATI .a što se tiče kafice to su ti tipovi koji baš i naviše sijede po kafičima pa bi se sada zaj----ali sa CUCKIMA iz obijesti i dosade

Avatar Vasa Ladački
Vasa Ladački
07:09 28.11.2011.

Zašto u mom j***om gradu svaki projekt ismijava, dok se svugdje u civiliziranom svijetu veliča? Azil nije za \"razmnožavanje\" pasa, nego za njihovo zbrinjavanje i kontrolu populacije lutalica!

SU
Sumanut
12:08 20.12.2011.

Neka udruga pročita Zakon o zaštiti životinja gdje lijepo stoji tko i pod kojim uvjetima može osnovati sklonište za životinje. Sklonište ne može početi obavljati djelatnost bez rješenja o udovoljavanju uvjetima koje donosi nadležno tijelo (Ministarstvo) koje vodi upisnik skloništaa za životinje. Imate i Odluku na nivou grada, Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje itd... A i sklonište mora: primati prijave o napuštenim i izgubljenim životinjama, organizirati samostalno ili u suradnji s jedinicama lokalne ili područne (regionalne) samouprave skupljanje i prevoženje izgubljenih i napuštenih životinja do skloništa, osigurati smještaj izgubljenih i napuštenih životinja, osigurati smještaj životinja, osigurati veterinarsko-zdravstvenu zaštitu životinja, tražiti vlasnike napuštenih i izgubljenih životinja ili ih nastojati udomiti, voditi evidencije o pronađenim životinjama i njihovom zbrinjavanju ili usmrćivanju. Ima još toga... zbog zaštite peseka i mica maca treba udovoljiti svim propisima pa onda biti dobročinitelj- Naravno PO VAŽEĆEM ZAKONU! Inače bi se svi igrali dobročinitelja :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije