Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija diplomata

SAD u panici zove ministre zbog straha od WikiLeaksovih spisa

human rights
AFP
28.11.2010.
u 22:27

Američki veleposlanik Foley kontaktirao s Ministarstvom vanjskih poslova zbog moguće objave tajnih dokumenata

Najave najveće „zviždačke" internetske stranice WikiLeaksa da će objaviti oko tri milijuna tajnih diplomatskih dokumenata natjerale su američku diplomatsku službu na paničnu reakciju. Al-Jazira javlja da je državna tajnica Hillary Clinton nazvala ministre vanjskih poslova Kine, Njemačke, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske, Velike Britanije... i izložila im što mogu očekivati da će se naći među objavljenim dokumentima.

>>WikiLeaks: Amerika se Hrvatskom bavi u 2053 tajnih depeša!

>>SAD Sloveniji: Želite li susret s Obamom preuzmite zatvorenike

Saveznički odnosi

Urednici najvažnijih medija u Velikoj Britaniji pozvani su u Ministarstvo vanjskih poslova i upozoreni na posljedice objavljivanja tajnih dokumenata (takozvana D-obavijest kojom Vlada, iako na to zakonski nema pravo, cenzurira vijesti o vojsci i obavještajnim službama). U manje važnim zemljama obavijesti o neugodnim dokumentima prepuštene su američkim veleposlanicima.

Američki veleposlanik James Foley kontaktirao je s hrvatskim Ministarstvom vanjskih poslova te ih upozorio o mogućoj WikiLeaksovoj objavi američkih povjerljivih diplomatskih dokumenata. U razgovoru se, doznajemo, nije spominjala mogućnost da u dokumentima bude riječ konkretno o Hrvatskoj. U MVPEI-ju tvrde da dokumenti s WikiLeaksa neće poremetiti odnose sa SAD-om. – Naši su odnosi čvrsti, saveznički, partnerski i prijateljski – istaknuo je glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun.

– Veleposlanstvo je u kontaktu s dužnosnicima Vlade RH o tome – potvrdili su iz veleposlanstva SAD-a.

Osnovno pitanje koje muči američku administraciju, ali i zemlje kojih bi se tajna diplomatska komunikacija mogla ticati jest dokle u prošlost sežu dokumenti koje je prikupio osnivač WikiLeaksa Julian Paul Assange. Među tajnim dokumentima, ako se uopće budu ticali Hrvatske i susjedstva, moglo bi se naći nekoliko povijesno, ali i aktualno politički važnih bisera.

Amerikanci u Oluji

Za Amerikance bi najneugodnije moglo biti eventualno postojanje dokumenta kojim je Richard Holbrooke navodno obećao imunitet ratnom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću. Dokaže li se postojanje tog dokumenta, to bi moglo izazvati potrese u BiH, na Haaškom sudu i u Srbiji. Također, mogla bi se rasvijetliti uloga Amerikanaca u operaciji Oluja, uhićenju Ante Gotovine, ali i informacije koje su dobivali od hrvatske Vlade i tajnih službi. Za cijelu regiju najzanimljivije će biti objavi li WikiLeaks dokumente o potragama za ratnim zločincima ili pregovorima s njima.

Ključne riječi

Komentara 63

1O
1st-opinion
00:27 29.11.2010.

Svaka zemlja koja se u bilo kojem kontestu pojavi u ovome morala bi cijelokupnom osoblju USA Ambasade dati status PERSONA NON GRATA. Odavno sam rekao Amerikenjci nikome na svijetu nisu pomogli niti sto dobra donijeli.

DU
Deleted user
22:48 28.11.2010.

Kao da se budale mogu uvrijediti.

OB
-obrisani-
00:13 29.11.2010.

Neugodno sučeljavanje za muslimanski svijet. Saudijska Arabija nekoliko puta tražila hitan napad na Iran. (i još neke islamske države ?)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije