Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapaljiva situacija

SAD i Južna Koreja počeli vojnu vježbu, Sjeverna Koreja prijeti

kim jong-un
Reuters/PIXSELL
11.03.2013.
u 09:02

SAD i Južna Koreja započeli su godišnju vojnu vježbu usprkos "zapaljivom" stanju sa Sjevernom Korejom nakon što joj je Vijeće sigurnosti UN-a odredila strože sankcije.

SAD i Južna Koreja započeli su godišnju vojnu vježbu usprkos \"zapaljivom\" stanju sa Sjevernom Korejom nakon što joj je Vijeće sigurnosti UN-a odredila strože sankcije, piše BBC.

Pjongjang je osudio izvođenje vježbe uz prijetnju da će prekinuti primirje koje je završilo Korejski rat. U zajedničkoj vježbi SAD i Južne Koreje u dva tjedna sudjelovat će 13 tisuća vojnika. Drug vježba traje od početka ožujka.

Zajedničke vježbe, koje se održavaju svake godine, gotovo uvijek nailaze na žestoku retoriku i prijetnje od strane Sjeverne Koreje. Nakon izglasavanja novih sankcija, Sjeverna Koreja je najavila da će prekinuti primirje koje je završilo Korejski rat, suspendirati mirovne sporazume sa Južnom Korejom, zatvoriti granične točke i isključiti izravnu telefonsku liniju dviju vlasti.

Iz Južne Koreje tvrde da se i Sjeverna Koreja priprema za izvođenje vojnih vježbi ovog tjedna. Sjevernokorejske komunističke novine, Rondong Sinmun, su upozorile da je situacije nepredvidiva. \"Uz razvrgavanje dogovora o primirju nitko ne može predvidjeti što se odsad može dogoditi u ovoj državi. Prošlog tjedna je Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un posjetio vojnike te im rekao da moraju biti spremni na \"uništenje neprijatelja\".

>>S. Koreja spremna za rat: Uništit ćemo imperijalistički SAD

>>Kina pozvala Sjevernu i Južnu Koreju na smirenje situacije

Komentara 15

Avatar Alfons_x
Alfons_x
09:25 11.03.2013.

Nesumnjivo kako su obje države nastale kao marionetske države SAD i CCCP bez da je itko pitao korejski narod što želi....pokušat ćemo nešto napisati i o Južnoj Koreji.... Nakon što su se dogovorno rusi zaustavili na 38 paraleli SAD je preuzeo preko USAMGIK-a nadzor nad Južnom korejom, prvi čin im jebio postavljanje proameričke (bivši kolaboracionisti projapanske vlade uglavnom) vlade što je izazvalo burne prosvjede diljem zemlje....SAD na to odgovara uvođenjem strogih zakona i zabranom svih prosvjeda i štrajkova (zabrana je do danas na snazi) - kada je na vlast postavljen Syngman Rhee despot odan SAD počinio je pokolj nad vlastitim narodom poznat kao Jeju masakr gdje je u samo jednome danu ubio 60 000 ljudi koji su bili protiv marionetske politike vlade, nakon čega su brojni Južno Koreanci gle čuda pobjegli....u sjevernu koreju. Naravno priča koje se prešućuju prosječnom (zaglupljenom) zapadnjaku je bezbroj, ovo je samo jedna od....istina ima južna koreja veći standard (stalna američka pomoć itd) ali imaju također najveći broj radnih sati na SVIJETU i nikakva prava

Avatar Alfons_x
Alfons_x
10:35 11.03.2013.

11.03.2013. u 10:22h Startrack je napisao/la: I odakle ti izvlacis te silne podatke o svem i svacem. Od Cada do Koreja. +++++++++++++++ Odakle? Jer sam pametan, i jer mi ne mogu prodavati kako kaže kerum - mhuda pod bubrege....neke zemljemlje sam i osobno posjetio da se uvjerim koliko je od napisanog ISTINA. Daleko, od toga da sjeverno korejski narod ne živi pod teškim režimom, da im pričaju sulude bajke....no pogledaj vani kroz prozor, tu u Hrvatskoj i vidjeti ćeš sjevernu koreju...narod sve gladiji, imaju sve manje prava, dok im razni kim-milanovići, kim- sanaderi i drugi prodaju bajke o lijepome životu

Avatar Alfons_x
Alfons_x
14:45 11.03.2013.

Zapravo prijatelju, ja sam protiv režima bilo koje vrste, SAD 80-tih je doista bila obećana zemlja....ovo danas nije SAD kakva treba biti i kakvom ju garantira ustav.....sjetit ćeš se mojih riječi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije