Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na rubu opstanka

Saborsko - općina pokraj koje sve samo prolazi, a stanovnici odlaze

'12.11.2009., Karlovac - Mjestani Saborskog na svetoj misi povodom obiljezavanja 18. obljetnice tragedije, kada je jugo-vojska s domacim cetnickim snagama usla u Saborsko, pobila 20-tak civila i brani
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
11.01.2012.
u 12:52

Mještani za takvo stanje krive lošu politiku jer je nakon rata sagrađeno 400 kuća, ali nema radnih mjesta pa je većina sada prazna

Stariji umiru, a mladi odlaze. Za dvadeset godina ovuda će se prolaziti kao pored turskog groblja, jer neće ostati ništa – takvu budućnost svom mjestu ‘proriču’ stanovnici Saborskog, općine s oko 350 stalno nastanjenih stanovnika u kojoj je u godini dana umrlo 19 osoba i rođeno troje djece, od kojih je tek jedno ostalo u mjestu. Vjenčana su tri para, prve pričesti nije ni bilo, a prvi razred upisalo je samo dvoje osnovaca. Od oko 350 kuća blagoslovljeno ih je 180.

I za lijek u Ogulin

Ostale su prazne. Iako je bijela kuga poharala mnoga mjesta u Karlovačkoj županiji, Saborsko najslikovitije pokazuje kako loše odluke, nebriga ili možda nešto treće mogu dovesti jedno mjesto doslovno na rub propasti.

 – Ako je država željela da se ovdje bavimo poljoprivredom, onda je uz kuće trebala obnoviti gospodarske objekte. Ako je Saborsko trebalo postati turističko mjesto, ne znam zašto već desetljećima čekamo obnovu deset kilometara ceste do Plitvica. Ne opravdavam one koji odlaze, ali ih razumijem. Moraju otići jer pored Saborskog sve samo prolazi. To pokazuje i slučaj magistralnog plinovoda koji je kilometar od nas, a mi se moramo spojiti na onaj u Ogulinu udaljen 50 kilometara. Slično je i s autocestom. Zbog kapi za nos, koje stoje 14 kuna, moram putovati u Ogulin.

Nakon 15, 20 godina svega toga vam je dosta. Moje dijete, da i želi ostati ovdje, jednostavno nema šanse. Država će pak za ovakvo stanje optužiti nas koji tu živimo, jer bismo trebali rađati djecu, pa što bude – kaže Nikola Hodak u čijoj blizini živi devet muškaraca mlađih od 45 godina. Samci su i pitanje je kada će i hoće li zasnovati obitelj jer potencijalnih partnerica nema.

Samo državne službe

 – Od 1995. godine u Saborskom nas je oko 150 manje. Kriva je politika koja je u obnovi sagradila 400 kuća ne vodeći računa o tome gdje će ljudi raditi. Danas nešto radnih mjesta ima samo u državnim službama i javnim radovima. To nije dovoljno. Mladi završavaju školu i odlaze, što će drugo – kaže Ivan Matovina, koji se nakon petnaestak godina podstanarstva iz Zagreba vratio u Saborsko kada je dobio posao u HEP-u. Međutim, sada ne rade njegova supruga i kći, kao i većina stanovnika tog mjesta u blizini Plitvica.

Ključne riječi

Komentara 12

KA
Karizma
14:21 11.01.2012.

Na zalost moram reci da su sve dosadasnje vlasti samo vodile brigu o punjenju svojih đepova i da su bile zlocinacke prema svom narodu.I sadasnja vlast ide u tom smjeru po svim dosadasnjim pokazateljima.Na zalost je tako

MA
Matej
06:56 12.01.2012.

Točno je da su vlasti te koje su odgovorne za ovakvo stanje u Hrvatskoj, a ponajviše u ruralnim područjima koja su pusta. Od samog početka hrvatske samostalnosti nije postojala strategija razvoja Hrvatske ili bolje ravnomjernog razvoja, sve je išlo stihijski i bez plana. Bio sam pun nade nakon oslobađanja okupiranih područja, početka obnove i povratka ali sada nakon svega osjećam se prevaren jer sam se s tom nadom, u bolja vremena za Hrvatsku pogotovo za hrvatsko selo, vratio iz Zagreba nakon 15 godina postanarstva sa svojom obitelji u Saborsko pun entuzijazma, a danas sam svjedok jednoj bezperspektivnoj budućnosti mog Saborskog.

KA
Karizma
14:19 11.01.2012.

Pokusat cu nesto reci o Hrvatskoj gluposti i potpuno promasenoj politici socijalnog zbrinjavanja.Na stotine socijalnih slucajeva zivi u Zagrebu i vecim gradovima u HR i drzava im placa stanovanje i rezije.U svim pametnim drzavama koje vode brigu o ravnomjernom razvoju i odrzavanju stanovnika u rularnim krajevima svoje zemlje naseljavaju socijalne slucajeve u te krajeve jer im je mnogo jeftiniji smjestaj u tim krajevima a usput popunjavaju stanovnistvo tih krajeva.Da se vodila takva politika sad bi u svim tim krajevima hrvati bili apsolutna vecina i mnogi bi tamo razvili biznis i nebi bilo problema sa stanovnistvom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije