Naslovnica Vijesti Hrvatska

Saborsko - općina pokraj koje sve samo prolazi, a stanovnici odlaze

Mještani za takvo stanje krive lošu politiku jer je nakon rata sagrađeno 400 kuća, ali nema radnih mjesta pa je većina sada prazna
11. siječnja 2012. u 12:52 12 komentara 1514 prikaza
'12.11.2009., Karlovac - Mjestani Saborskog na svetoj misi povodom obiljezavanja 18. obljetnice tragedije, kada je jugo-vojska s domacim cetnickim snagama usla u Saborsko, pobila 20-tak civila i brani
Foto: 'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'

Stariji umiru, a mladi odlaze. Za dvadeset godina ovuda će se prolaziti kao pored turskog groblja, jer neće ostati ništa – takvu budućnost svom mjestu ‘proriču’ stanovnici Saborskog, općine s oko 350 stalno nastanjenih stanovnika u kojoj je u godini dana umrlo 19 osoba i rođeno troje djece, od kojih je tek jedno ostalo u mjestu. Vjenčana su tri para, prve pričesti nije ni bilo, a prvi razred upisalo je samo dvoje osnovaca. Od oko 350 kuća blagoslovljeno ih je 180.

I za lijek u Ogulin

Ostale su prazne. Iako je bijela kuga poharala mnoga mjesta u Karlovačkoj županiji, Saborsko najslikovitije pokazuje kako loše odluke, nebriga ili možda nešto treće mogu dovesti jedno mjesto doslovno na rub propasti.

 – Ako je država željela da se ovdje bavimo poljoprivredom, onda je uz kuće trebala obnoviti gospodarske objekte. Ako je Saborsko trebalo postati turističko mjesto, ne znam zašto već desetljećima čekamo obnovu deset kilometara ceste do Plitvica. Ne opravdavam one koji odlaze, ali ih razumijem. Moraju otići jer pored Saborskog sve samo prolazi. To pokazuje i slučaj magistralnog plinovoda koji je kilometar od nas, a mi se moramo spojiti na onaj u Ogulinu udaljen 50 kilometara. Slično je i s autocestom. Zbog kapi za nos, koje stoje 14 kuna, moram putovati u Ogulin.

Nakon 15, 20 godina svega toga vam je dosta. Moje dijete, da i želi ostati ovdje, jednostavno nema šanse. Država će pak za ovakvo stanje optužiti nas koji tu živimo, jer bismo trebali rađati djecu, pa što bude – kaže Nikola Hodak u čijoj blizini živi devet muškaraca mlađih od 45 godina. Samci su i pitanje je kada će i hoće li zasnovati obitelj jer potencijalnih partnerica nema.

Samo državne službe

 – Od 1995. godine u Saborskom nas je oko 150 manje. Kriva je politika koja je u obnovi sagradila 400 kuća ne vodeći računa o tome gdje će ljudi raditi. Danas nešto radnih mjesta ima samo u državnim službama i javnim radovima. To nije dovoljno. Mladi završavaju školu i odlaze, što će drugo – kaže Ivan Matovina, koji se nakon petnaestak godina podstanarstva iz Zagreba vratio u Saborsko kada je dobio posao u HEP-u. Međutim, sada ne rade njegova supruga i kći, kao i većina stanovnika tog mjesta u blizini Plitvica.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • Karizma:

    Na zalost moram reci da su sve dosadasnje vlasti samo vodile brigu o punjenju svojih đepova i da su bile zlocinacke prema svom narodu.I sadasnja vlast ide u tom smjeru po svim dosadasnjim pokazateljima.Na zalost je tako

  • Matej:

    Točno je da su vlasti te koje su odgovorne za ovakvo stanje u Hrvatskoj, a ponajviše u ruralnim područjima koja su pusta. Od samog početka hrvatske samostalnosti nije postojala strategija razvoja Hrvatske ili bolje ravnomjernog razvoja, sve je išlo stihijski ... prikaži još! i bez plana. Bio sam pun nade nakon oslobađanja okupiranih područja, početka obnove i povratka ali sada nakon svega osjećam se prevaren jer sam se s tom nadom, u bolja vremena za Hrvatsku pogotovo za hrvatsko selo, vratio iz Zagreba nakon 15 godina postanarstva sa svojom obitelji u Saborsko pun entuzijazma, a danas sam svjedok jednoj bezperspektivnoj budućnosti mog Saborskog.

  • Karizma:

    Pokusat cu nesto reci o Hrvatskoj gluposti i potpuno promasenoj politici socijalnog zbrinjavanja.Na stotine socijalnih slucajeva zivi u Zagrebu i vecim gradovima u HR i drzava im placa stanovanje i rezije.U svim pametnim drzavama koje vode brigu o ravnomjernom razvoju ... prikaži još! i odrzavanju stanovnika u rularnim krajevima svoje zemlje naseljavaju socijalne slucajeve u te krajeve jer im je mnogo jeftiniji smjestaj u tim krajevima a usput popunjavaju stanovnistvo tih krajeva.Da se vodila takva politika sad bi u svim tim krajevima hrvati bili apsolutna vecina i mnogi bi tamo razvili biznis i nebi bilo problema sa stanovnistvom