Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sabor bira članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Oporba je odlučila ignorirati izbor kandidata jer se nije udovoljilo njihovu zahtjevu da se kandidati biraju konsenzusom
09. lipnja 2011. u 14:37 0 komentara 22 prikaza
zastupnici sabor
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Tko će biti članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Sabor će odlučiti sutra. Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove jučer je predložio deset potencijalnih kandidata, a četiri člana i predsjednika među njima zastupnici će odabrati tajnim glasovanjem.

U najuži krug, nakon što su prošli sigurnosnu provjeru, ušli su Danija Budimir, Irena Čupić, Diana Dulibić Vlahov, Robert Jambrović, Rajko Kneklin, Jadranka Kolarević, Sanja Lozančić, Dinka Prce, Dora Rešetar i Željka Žokalj. Polovica predloženih kandidata, zanimljivo je, trenutačno radi ili u saborskoj službi ili u državnoj ili lokalnoj upravi što je problematično s obzirom na to da se prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa svi oni nakon pet godina, koliko im traje mandat, mogu vratiti na svoje staro radno mjesto. Pa se jasno postavlja pitanje mogu li izabrani kandidati biti objektivni u obavljanju svoga posla.

Inače, svaki od predloženih kandidata mora dobiti 77 glasova, odnosno natpolovičnu većinu u Saboru.

Upravo zbog glasovanja oporba je odlučila ignorirati izbor kandidata jer se nije udovoljilo njihovu zahtjevu da se kandidati biraju konsenzusom, odnosno dvotrećinskom većinom glasova. Šef oporbe Zoran Milanović potvrdio je kako njegova stranka neće sutra glasovati ni za jednog od predloženih kandidata jer je njihov stav o izboru, ali i o cijelom tom zakonu poznat.

Podsjećamo, esdepeovci ignoriraju izbor kandidata od početka, a njihov stranački kolega Slavko Linić prije desetak je dana zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.