Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinski turizam

S 50 tisuća eura iz EU fondova grade novu vinsku kušaonicu za 60 posjetitelja

Pleternica - Enolog Franjo Markota u obiteljskoj vinariji i u vinogradu na Cesti ruza i vina.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
14.05.2021.
u 16:06

Markote danas imaju osam buteljiranih vina vrhunske kakvoće s kojima postižu izvrsne rezultate na brojnim natjecanjima

U pleterničkoj vinariji Markota, jednoj od najvećih i najpoznatijh vinarija Zlatne doline, kreću u novi poduzetnički poduhvat. Nedavno su, naime, povukli 50 tisuća eura iz europskih fondova koje će investirati u prvu, suvremeno opremljenu vinsku kušaonicu za koju se već sada može reći da će biti nezobilazna destinacija vinskog turizma. Degustacijsku dvoranu za šezdesetak posjetitelja grade u sklopu podruma kapaciteta 350 tisuća litara opremljenog najnovijom tehnologijom i s kontroliranim proizvodnim procesom.

-  Iz mjere 6.2 ulaganja ulaganja u nepoljoprivredne djelatnosti povukli smo bespovratnih 50 tisuća eura, no cijela investicija je malo veća, oko 60 tisuća eura, tako da ćemo uložiti i dio svojih sredstava. U kušaonici ćemo na najbolji mogući način moći prezentirati naša vina i ponuditi ih gostima – kaže enolog i vinogradar Franjo Markota, koji zajedno s ocem Marinkom i bratom Markom vodi vinariju.

>> FOTO Vinarija Markota

Pleternica - Enolog Franjo Markota u obiteljskoj vinariji i u vinogradu na Cesti ruza i vina.
1/5

Vinogradi ove obiteljske vinarije smješteni su na dvije ponajbolje lokacije kontinetalne Hrvatske, na brdima Klikun i Starac. Prvi nasadi posađeni su 2006. godine, iako je cijeli projekt započeo puno ranije, krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, kada su krenuli u okrupnjavanje zemljišta obraslog šikarom koje su  iskrčili i pripremili teren za sadnju. Markote danas imaju osam buteljiranih vina vrhunske kakvoće s kojima postižu izvrsne rezultate na brojnim natjecanjima. Od sortimenta tu su chardonnay, sauvignon bijeli, cabernet sauvignon, pinot sivi i crni, merlot, ali dominira vinska kraljica graševina, koja čini 80 posto svih njihovih vinograda na 34 hektara

- Graševina izauzima 25 posto svih vinograda u Hrvatskoj, svaki četvrti trs je trs graševine, ali ona najbolja rezultate daje u Slavoniji. Posebno se njome dičimo mi u Zlatnoj dolini, na brdima Krndije, Papuka, Dilj-gore i Požeške gore, gdje je ona našla svoj dom – ističe Franjo Markota.

Kroz generacije ova obitelj živi svoju vinsku priču i njeguje ljubav prema lozi koju simbolizira i zasađena ruža na početku svakog reda vinove loze, njih 1000. Time su dali nemjerljiv doprinos uređenju tzv. Ceste ruža i vina, turističkog simbola pleterničkog kraja, koja cijelom dužinom od 3,5 km prolazi kroz zadivljujući vinogradarski krajolik i koja predstavlja čaroban spoj kulture, enologije i prirodnih ljepota.

- Mi svake godine organiziramo manifestaciju "Dani cvatnje graševine i ruža", u sklopu koje na naše brdo Starac dovodimo brojne slikare i pjesnike. Na taj način povezujemo vinsku umjetnost s umjetnošću općenito – istaknuo je Markota.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije