Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi u Hrvatskoj

Rijeka dobila Hotel za pčele samice

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/3
24.03.2014.
u 13:53

Solitarne pčele ili pčele samice obuhvaćaju oko 90 posto vrsta pčela u prirodi i posve su samostalne

U Rijeci je danas otvoren Hotel za pčele samice, prvi takav u Hrvatskoj. Udobno će biti smještene u Botaničkom vrtu Prirodoslovnog muzeja Rijeka, u pčelinjem hotelu impresivnog kapaciteta, s čak 2500 komorica za gniježđenje.

Naime, manje je poznato da većina pčela ne živi u košnicama, niti u zajednicama. Solitarne pčele ili pčele samice obuhvaćaju oko 90 posto vrsta pčela u prirodi i posve su samostalne, žive pojedinačno, nemaju matice niti radilice, sve rade same. Svaka je ženka plodna, sama gradi gnijezdo u koje polaže jaja i sprema manje količine polena i nektara kojima se ličinka hrani. Budući je priroda sve zagađenija pesticidima, riječki hotel uvelike će im pomoći u preživljavanju, a ljudima otvoriti priliku bolje upoznati svijet pčela samica, prirodnih oprašivača, koje su, ovisno o vrsti, specijalizirane za oprašivanje različitih biljnih vrsta.

Zanimljivo je i da ne obolijevaju od bolesti tipičnih za domaće pčele. Nisu agresivne, a žalac, ukoliko ga imaju, gotovo nikada ne koriste. Razvoj ličinki pratit će kustosi i posjetitelji Muzeja, a po izlijeganju, mlade pčele imat će na raspolaganju i dodatne "hotelske sadržaje", rascvjetali Botanički vrt Prirodoslovnog muzeja i ostale zelene gradske oaze. Otvorenje Hotela za pčele samice odličan je uvod u Tjedan pčela u riječkom Prirodoslovnom muzeju, gdje će se uz uz brojne radionice, održati i zanimljiva predavanja. U četvrtak je na programu predavanje o divljim pčelama dr. Andreja Gogala, gosta iz Prirodoslovnog muzeja Slovenije, a u petak predavanje prof. dr. Nikole Kezića s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu "Pčele i detekcija mina". U subotu će se za posjetitelje održati Festival meda, upoznavanje s domaćim pčelama i njihovim životom u košnici, a potom sajam i degustacija autohtonog meda i pčelinjih proizvoda.

>> Ženu napalo 75.000 pčela, pretrpjela više od 1000 uboda

Komentara 2

IP
ipelin
08:29 25.03.2014.

Ovo je napisao netko tko nema puno spoznaja o solitarnim pcelama,njihovom nacinu zivota, ljudima koji rade desetljeca sa njima i ovo nije prvi hotel za solitarne. Pcele nakon polaganja jaja umiru i nitko ih ne moze prijeneti dalje u neki vrt. Slijedece godine u rano proljece izlijecu van i sakupljaju pelud, nose jaja, zatvaraju pregrade i kada obave polaganje jaja iz kojih ce se razviti kokoni one odumiru. I pcele najradije polazu jaja u barsku trsku-cjevcice a drvo ovako buseno ne vole jer ih niti koje ostaju nakon busenja smetaju i otresaju pelud sa njih. Ovo lijepo izgleda a koliko ce privuci pcele....malo sumnjam. U Hrvatskoj gospodja Marija Sevar radi cijeli zivot sa solitarnim kojih ima vise vrsta a moj Hotel osmia rufa postoji vec 20 godina. Nisu Slovenci izmislili ni solitarne ni cvarke ali ni teran i jos puno toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije