Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Rezultati za pamćenje: 24 od 24 prva mjesta u zadnje dvije godine

Članovi Zagrebačkog računalnog saveza
20.04.2021.
u 13:57

Ponovno su bile najbolje one obitelji i škole čija su djeca članovi Zagrebačkog računalnog saveza

Natjecanja u programiranju uvodila su se u školski sustav pod vrlo teškim okolnostima, još za vrijeme Domovinskog obrambenog rata. U njima su mogli sudjelovati svi najbolji učenici. Nije bilo ograničenja na osnovu "preniskog razreda", pa su u natjecanjima zabilježeni i pobjednici - učenici razredne nastave. Dobne "zabrane" za one „premlade“ uvedene su 2012. godine. Iako na prvi pogled diskriminatorne, u praksi su se, unatoč brojnim pokušajima da se to promijeni, održale do danas.

Državna natjecanja ili olimpijade izvrsnosti u školskom sustavu predstavljaju veliki poticaj za usavršavanje u programiranju, zajedno s ostalim hrvatskim i međunarodnim natjecanjima, koje u pravilu osmišljavaju i održavaju strukovne udruge.

Na ovogodišnjem državnom natjecanju koje je održano od 12.4. do 14.4., sudjelovali su najbolji programeri u tri kategorije: Logo, Algoritmi osnovne škole i Algoritmi srednje škole.

Ponovno su uvjerljivo najbolje bile obitelji i škole čija su djeca i učenici članovi Zagrebačkog računalnog saveza koji su preplavili državno natjecanje.

ZRSOvci, koji su u ljeto 1999. krenuli od nule, ističu kako je u izvrsnim rezultatima počesto skriven i veliki doprinos roditelja, djedova i baka, s matematičkim i programerskim znanjima.

U zadnje tri godine osvojili su 34 od 36 prvih mjesta

I ovogodišnji rezultati su jednostavno nevjerojatni. Unatoč nekoliko "slabijih" nastupa, osvojeno je čak 11 od 12 mogućih prvih mjesta. Pobjednici su Ivo Pavičić (5.r), Gabriel Katić (6.r), Lovro Tunjić i Ivo Vraneš (7.r), Filip Jerleković (7.r) te Fran Škarica (8.r), zatim Lara Semeš (1.r), Fran Babić, Marko Dorčić i Vlatko Borevković (2.r), i Krešimir Nežmah (4.r). Loš drugi dan imali su najbolji hrvatski programer Patrik Pavić (3.r) koji je osvojio drugo mjesto i najbolji osnovac Fran Škarica (8.r) kojeg je "zapalo" tek 4. mjesto. Dvoje najmlađih pobjednika u Logu, Pavičić i Katić, napravili su jednu grešku previše u C++, i ostali bez dvostrukih pobjeda.

Junaci ovogodišnjeg natjecanja bili su Fran, Marko i Vlatko, trostruki pobjednici, čime su ponovili prošlogodišnju trostruku pobjedu Fabijana Cikača, Karla Brčića i Lovre Tunjića, i zaslužili zajedničku proslavu u kojoj je sudjelovao i maturant Krešo Nežmah, vođe nove generacije. Dva puta po tri trostruka pobjednika, našli su se na slavljeničkoj torti. Fabijan je „sebe pojeo“, a marcipana Karla s brčićima dostavio je svom prijatelju Brčiću, dok se Filip J. uz tortu radovao pobjedi nad prvacima iz 2020.

- Izvrstan rezultat postigli su i sjajni osnovci Lukša Giljević iz Zagreba, Ivano Lukačević (Čakovec), Ozana Margotić (Varaždin) i Borna Čižmarević (Rijeka), koji nisu naši članovi, ističe organizator Filip Mravunac.

Promatrajući zadnje dvije godine, osvojeno je 24 od 24 prva mjesta, a zadnje tri godine 34 od 36 prvih mjesta, što podsjeća na razdoblje od 2006. do 2008., ili eru Gorana Žužića, još uvijek najbolje rangiranog hrvatskog olimpijca, kada je osvojeno 35 od 36 prvih mjesta.

Uz redovite radionice učenici sudjeluju u brojnim natjecanjima i pripremama Saveza i tako se, uz pomoć programerskih znalaca s hrvatskim i međunarodnim iskustvom, ubrzano usavršavaju. Osim zagrebačkih učenika, s nama su i učenici iz Varaždina, Karlovca, Velike Gorice, a radost ovogodišnjih priprema bio je i iznenadni "proljetni" snijeg na Sljemenu.

Njihova mantra je služiti obiteljima školama, Gradu Zagrebu i Domovini, a radom i rezultatima davno su zaslužili prostor za realizaciju projekta Centra mladih programera.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije