Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suzbijanje koronavirusa

Restriktivne mjere: Češka zatvara barove i restorane, uvodi online nastavu...

Koronavirus u svijetu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
13.10.2020.
u 07:47

Svjesni smo da imamo jednu priliku i ona mora biti uspješna kako bismo i ovaj put uspjeli svladati epidemiju", rekao je premijer Andrej Babiš na konferenciji za novinare

Češka vlada zatvorit će barove, restorane i klubove od srijede, 14. listopada do 3. studenoga i uvesti nastavu na daljinu u većini škola, u sklopu novih mjera koje uvodi kako bi zaustavila brzo širenje zaraze koronavirusom u zemlji. Češka bilježi najveći porast broja oboljelih od COVID-19, a broj zaraženih popeo se na gotovo 120 tisuća s oko 25 tisuća, koliko ih je bilo početkom rujna.

Sve je teža i situacija u bolnicama, s obzirom na to da se broj pacijenata od početka listopada udvostručio na više od dvije tisuće.

Suočena s takvom situacijom, vlada nastoji izbjeći strogu karantenu kakva je uvedena u proljeće, a koja je nanijela velike štete gospodarstvu. Mjere su ublažene u ljetu, kada je zemlja izišla iz prvoga vala pandemije s manjim brojem slučajeva nego njezini zapadni susjedi.

Video: Krunoslav Capak objasnio kada bi se maske trebale nositi i na otvorenom

"Svjesni smo da imamo jednu priliku i ona mora biti uspješna kako bismo i ovaj put uspjeli svladati epidemiju", rekao je premijer Andrej Babiš na konferenciji za novinare, dodavši kako je prioritet da bolnice uspiju izdržati pritisak izazvan znatnim porastom broja oboljelih. U sklopu novih mjera javna okupljanja bit će ograničena na šest osoba, zabranit će se konzumacija alkoholnih pića na javnim mjestima, a u javnom prijevozu bit će obavezno nošenje maski. Dostava će i dalje biti moguća do 20 sati.

Sva će se nastava, osim predškolskih programa, provoditi online do 1. studenoga. Tvrtke, a posebno bolnice, zabrinute su da bi ta mjera mogla znatno utjecati na njihovo osoblje. Riječ je o dodatnoj mjeri koja se nadovezuje na nastavu na daljinu koja se već primjenjuje za srednje škole.

Sve će se mjere provoditi do početka studenoga, a vlada je priopćila da će se sve mjere, osim nastave na daljinu, popuštati u skladu s epidemiološkom situacijom. Škole će sigurno biti ponovno otvorene 2. studenoga. Vlada je već i prije pooštravala mjere koje se odnose na restorane te je proširila odredbe o uporabi nošenja maski.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije