Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ratzinger nije koautor knjige sa Sarahom

U uvodu knjige kaže se kako je Ratzinger napisao da ne može šutjeti u vezi s pitanjem celibata
14. siječnja 2020. u 13:06 1 komentara 319 prikaza
Papa Franjo
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Papa emeritus Benedikt XVI. nije napisao knjigu s kardinalom Sarahom, tvrde Ratzingerovi suradnici nakon što je objavljeno da 15. siječnja u Francuskoj izlazi knjiga “Iz dubine našeg srca” u kojoj “autori” upozoravaju papu Franju da ne prihvati odluku biskupske sinode o Amazoniji, kojom bi se dopustilo zaređivanje oženjenih uglednih članova zajednice.

Papa Franjo i Benedikt XVI. ZAREĐIVANJE SVEĆENIKA Što se krije iz navodnog sukoba dvojice papa: Franjo ne odustaje od celibata

U uvodu knjige kaže se kako je Ratzinger napisao da ne može šutjeti u vezi s pitanjem celibata. Zapravo, kao što se to moglo odmah pretpostaviti, sve u vezi s objavljivanjem knjige obična je propaganda namijenjena širenju u medijima, a prije svega pokušaj konzervativnih struja u Crkvi da još jednom napadnu papu Franju. 

Iz izvora bliskih Ratzingeru čak se govori o “evidentnoj izdavačkoj i medijskoj operaciji u kojoj Ratzinger ne želi sudjelovati i kaže kako je potpuno izvan toga”. Uostalom, kada je najavio svoje odricanje, Benedikt XVI. kazao je kako se nikada neće uplitati u djelovanje pape koji će biti izabran poslije njega. Umirovljeni Ratzinger pridržavao se tog svog obećanja i više je puta kazao kako je Franjo jedini papa pa se odmah posumnjalo u istinitost njegova koautorstva u pisanju knjige. 

Papa Franjo
1 / 7

Urednik knjige Nicolas Diat već je objavio knjige s afričkim konzervativnim kardinalom Robertom Sarahom, primjerice 2017. "La force du silence" – "Snaga šutnje" za izdavačku kuću Fayard u kojoj je sada urednik, a 2019. zajedno su napisali knjigu "Le soir approche et déjà le jour baisse" – "Dolazi večer, a dan propada".

Papa Franjo i Benedikt XVI. VATIKAN Benedikt XVI. pozvao papu Franju da ne zaređuje oženjene muškarce

Oko 100.000 primjeraka knjiga, koje je napisao s gvinejskim kardinalom, otkupile su američke katoličke desničarske fundacije, a u uvodu piše kako su “dvojica autora knjige”, premda je Ratzingerov prilog o svećeništvu vrlo kratak. Zapravo, Benedikt XVI. već je nekoliko mjeseci pisao o svećeništvu, a Sarah, pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, zamolio ga je da vidi taj tekst. Ratzinger mu ga je poslao nakon što je bio preveden s njemačkog na talijanski jezik jer je znao da Sarah piše knjigu, pa je mislio kako mu eventualno može poslužiti. Ratzinger nije nikada vidio naslovnicu knjige na kojoj piše da su obojica njezini autori, odnosno da je napisana četveroručno, jer tako što vjerojatno ne bi odobrio. Sada će papa emeritus zatražiti da se s naslovnice knjige otkloni njegovo ime kao koautora i da bude potpisan samo pod svoj članak. 

Sarah izjavljuje kako je “Benedikt XVI. znao da se piše knjiga” te da su razmijenili nacrte tekstova. Preko Twittera Sarah objavljuje i popratna pisma koja mu je napisao Ratzinger, ali iz njih se ne vidi da zajedno rade na knjizi. U posljednjem pismu koje je Ratzinger uputio Sarahu 12. listopada 2019. stoji: “Što se mene tiče, tekst može biti objavljen u obliku koji želite.” Time Sarah drži kako je Ratzinger znao da će njegov tekst biti objavljen. Da, ali postoji razlika u tome je li tekst objavljen u jednoj knjizi ili je zbog kraćeg teksta u njoj pisac tog teksta “promaknut” u koautora. 

IZGUBIO STRPLJENJE Papa: Ispričavam se za jučerašnji loš primjer

Šef ureda za tisak Svete Stolice Matteo Bruni na pitanja novinara u vezi sa sadržajem knjige odgovorio kako je “stajalište pape Franje o celibatu poznato”. Spomenuo je riječi pape Franje iz siječnja 2019. da nije za uvođenje opcionalnog celibata. „Osobno smatram da je celibat dar za Crkvu”, rekao je tada papa Franjo. Vatikansko glasilo Osservatore Romano objavilo je u utorak na neutralan način izlazak knjige: “Papa emeritus i pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata pišu o temi o kojoj se papa Franjo izrazio više puta.”

S posebnim zanimanjem čeka se objava pobudnice pape Franje o biskupskoj sinodi o Amazoniji, odnosno hoće li njome omogućiti časnim oženjenim članovima amazonske zajednice da postanu svećenici, kao što su to izglasovali biskupi. Dakle hoće li Franjo poslušati savjet biskupske sinode ili Saraha? Drugo, hoće li s naslovnice knjige, možda novog izdanja, biti isključeno Ratzingerovo ime? U svakom slučaju mediji su pronašli novu vatikansku aferu. 

Video: Papa Franjo posjetio centar za izbjeglice u Sofiji

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • Dingo:

    Zašto večernji ne objavi uz tekst i sliku tog ekstremnog desničara? Boja kože ne ide uz profil koji se implicira kroz tekst? Iako imam svoje rezerve po pitanju celibata smatram da se određene funkcije ne mogu obavljati ako župljani nisu ... prikaži još! na prvom mjestu. Primjer vidimo u politici, ne postoji političar koji nije iskoristio izravno ili neizravno svoju poziciju. Ne mogu zamisliti situaciju da objektivno ocijeni prioritete u slučaju kada bi moje dijete moja krv bilo ugroženo (ili bih tako smatrao da je ugroženo). Nedavno se sv. Otac izjasnio dokumentirano protiv ukidanja celibata, sada ćemo vidjeti jel ipak sv. Otac samo političar. Ove "crvene" biskupe koje je infiltrirao KGB i razni Sorosi polako ali sigurno ruše Crkvu iznutra.