Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan očeva

'Već dvije i pol godine moj sin ima oca samo sat vremena tjedno'

tata
Foto: Shutterstock
17.03.2017.
u 10:16

Svtejski dan očeva obilježava se 19. ožujka, a Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo tom je prigodom upozorila na kršenje njihovih prava

U povodu Svjetskog dana očeva, koji se obilježava diljem svijeta 19. ožujka svake godine, Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo objavila je priopćenje kojim želi skrenuti pozornost javnosti da su mnogi muškarci u Hrvatskoj i na ovaj dan uskraćeni za svoje temeljno pravo – viđanje i provođenje vremena sa svojom djecom.

– Već godinama upozoravamo kako su deseci tisuća rastavljenih očeva svakodnevno u poziciji da trpe nasilje, nepravdu, diskriminaciju, sustavno kršenje svojih ustavnih prava – temeljnih prava da viđaju svoju djecu i da s njima provode vrijeme kako bi to očevi trebali. Svakodnevno se institucionalnim neznanjem i nezainteresiranošću, u prvom redu Centara za socijalnu skrb, krše u prvom redu prava naše djece koja nemaju mogućnosti imati oba roditelja nakon razvoda, a očevi nemaju mogućnosti uživati u ravnopravnom roditeljstvu. Centri za socijalnu skrb u svojim su postupanjima redovito pristrani i naklonjeni majkama, dok očeve i njihove želje o skrbi nad djecom niti ne uzimaju u obzir. Majkama se redovito djeca povjeravaju na skrb, čak se niti ne razmatraju želje očeva nakon rastave da također skrbe o djeci ili barem uživaju model ravnopravnog roditeljstva – kaže Oliver Čanić, predsjednik Udruge.

On ističe da djeca nakon rastave braka ili partnerske zajednice i u Hrvatskoj trebaju uživati u svome pravu na oba roditelja kao što su to riješile brojne zemlje EU-a te želi da se počne primjenjivati Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava koje je i Hrvatska potpisnica.

– Gotovo da danas nema rastavljenog oca koji nema problema s provođenjem vremena sa svojom djecom – dodaje.

Naveli su primjere svojih članova koji djecu ne viđaju onoliko koliko bi trebali.

Ljubo iz Vinkovaca kaže kako su mu "velikodušna majka i hrvatske institucije prvenstveno u interesu djeteta omogućile u mjesecu 20. sati druženja".

– Ja sam navodno jedan od sretnijih po pitanju susreta i viđanja svoga sina a to izgleda ovako: u toku 4 tjedna što je 672 h,sin provede sa mnom 154 h a ostatak s majkom tj,njezinim roditeljima pošto je ona stjuardesa. Ili od 28 noći sa mnom provede 6 noći. 10 dana ljetnih i 10 dana zimskih, svaki drugi blagdan – kaže Branimir iz Brdovca.

Robert iz Splita kaže kako djecu viđa jednom u tri mjeseca na najviše pet do šest sati iako se od njih udaljen svega nekoliko kilometara.

– Utorak i četvrtak su kćeri i meni sretni dani jer se družimo 3 sata i veselimo se svakom drugom vikendu kada je kod mene od 16 sati od petka do nedjelje u 19 sati. Polovica svih praznika je naša – kaže tata Ivan iz Dugog Sela.

Sanjin iz Zagreba kaže pak kako njihov sudski postupak traje već 2 i pol godine i za to vrijeme njegov sin ima oca 1 sat tjedno.

– Radi alkoholizma i višestrukih počinjenja kaznenih djela te dugotrajnog zanemarivanja djeteta naša 5-mjesečna kćerkica oduzeta je majci te nakon 6 mjeseci brige sud ju je oduzeo ocu te odredio da dijete provodi s ocem 11 dana u godini – kaže Darije iz Osijeka

>> Partnerice su nas zlostavljale, prijete preko djece i brane nam da ih viđamo

Komentara 2

OS
osica
13:56 17.03.2017.

"Normalan otac" , pri tome mislim na opće fizičko i psihičko zdravlje, koji se rastavio od svoje supruge, ne zbog djece, već zbog "njihovog međusobnog odnosa " treba provoditi što više mogućeg vremena s djetetom povjerim na brigu majci. majkajka mu treba koliko i otac. Mogu se mame ljutiti koliko hoće. Sigurna sam da su ti normalni očevi ( mislim da nije potrebno elaborirati koji ) bolji odgajtelji djece od baka , prabak , djedova, stričeva, tetki " koji uskaču" jer i mama mora imati svoj život. Očevi, sretan vam dan očeva i ne dajte se. To je po mome sudu, jer znam koliko se moije dijete veselilo tati, koji je zbog posla bio manje kod kuće. Vikendi, šetnje, razgovori "ispala sam u prvoj rundi i moram priznati čak sam bila malo ljubomorna na tu činjenicu jer ja sam ipak mama" danas vidim koliko je to mom djetetu bilo neophodno , koliko se ljubavi tu ispreplelo čudo jedno i danas ja sam više kod ,pa je prvo pitanje" gdje je tata ili telef. kako je tata?" Ono što je priroda spojila grijeh je rastavljati i secirati "tebi ovo meni ono,,,,," jer su najveće žrtve djeca.

DO
doktorica
09:34 19.03.2017.

očevi su potrebni djeci isto kao i majke.Nije mi jasno kako neka majka uopće može braniti susrete djetetu sa ocem?!Pa ne treba im Sud određivati,nego si to sami mogu organizirati!To je stvar poštenja,dogovora i obostrane ljubavi prema djetetu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije