Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čepinski uljari

Radnici uljare: Premijerka se grije u Egiptu, a mi na ledu i bez plaće

prosvjed uljara
Boris Sčitar/PIXSELL
01.12.2010.
u 19:30

Čobanković im obećao dvije zaostale plaće, prvu 10., a drugu 22. prosinca

Prvi put u 70 godina, koliko Tvornica ulja Čepin radi, na jedan je dan, i to baš danas, proizvodnja stala. Zašto?

Traže fer privatizaciju

Radnici, njih 212, sjeli su u 6 sati u autobus i iz Slavonije krenuli put Zagreba. Oboružani transparentima “Čepinska uljara, dragulj Slavonije, i ne dajte da se nad njom crni oblak vije”, “Uljara je naša majka mila, ona nam je djecu othranila” i neumorno zviždeći uputili su se prema Markovu trgu, očekujući sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor. No, već u Radićevoj ulici na broju 30 dočekala ih je ograda i desetak policajaca. A i da su došli do Markova trga, tamo ne bi zatekli premijerku jer je ona baš danas bila u Egiptu.

– Pa da, na toplom je, dok se mi smrzavamo na snijegu i hladnoći, tražeći svoja osnovna prava – mrmljali su prosvjednici.

Naime, radnici uljare Čepin, koja je jedina ostala neprivatizirana od svih tvrtki u sastavu nekadašnjega poljoprivrednog kombinata IPK Osijek, našli su se pred zidom. Plaću nisu primili već dva mjeseca jer je račun uljare blokiran, a država, koja je vlasnik uljare, i u njezinu je modernizaciju proteklih godina uložila 320 milijuna kuna, traži da se pokrene sudski postupak ovrhe.

– Na to nećemo pristati, jer znači da bi tvornica preko noći dobila vlasnika. Mi želimo da nam sadašnji vlasnik, a to je država, omogući poštenu privatizaciju i osigura da jedina hrvatska tvornica sirovog ulja radi nesmetano – govorila je kroz megafon Helena Žeravica, povjerenica Sindikata PPDIV-a u IPK Tvornici ulja Čepin.

I dok su se redali govori ohrabrenja, zviždalo i cupkalo na mjestu da se bar malo ugrije nakon sati čekanja, stigla je dobra vijest. Predstavnici Tvornice ulja Čepin idu na sastanak u Sabor s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem, potpredsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom i Vedranom Duvnjakom, šefom Hrvatskog fonda za privatizaciju. Puni poleta što je sastanak sazvan, nakon sat i pol njegova trajanja, predstavnici uljare izlazili su pokislih lica.

– Razgovor je bio vrlo emotivan. Cjelovito rješenje za probleme Tvornice ulja Čepin nismo našli. Dobili smo obećanje ministra Čobankovića da će osigurati dvije neisplaćene plaće. Prva, za listopad, uplatit će se 10. prosinca, a druga 22. prosinca – prenosila je dogovore sa sastanka Helena Žeravica.

Isključivanja neće biti

Također, ministar je rekao da se neće isključiti plin i struja u tvornici, a predstavnici uljare pozvani su sutra na još jedan sastanak u Ministarstvo poljoprivrede. O čemu će biti riječi na tom sastanku?

– Problem privatizacije je oko ovrhe na našim udjelima i nije postignut dogovor što se tiče naših ovrhovoditelja, a to je IPK Osijek, pa sutra nastavljamo pregovore da se otkloni ta smetnja kako bi tvornica mogla ići u transparentnu privatizaciju – objasnila je Helena Žeravica.

A radnici uljare? Kako su oni dočekali tu vijest? Još su malo zviždali i mirno se, ali s ponosnim smiješkom, jer tako oni podnose situaciju u kojoj su se tuđom krivnjom našli, uputili natrag u Slavoniju.

Komentara 46

SV
svnedjelja
20:53 01.12.2010.

joj kak mi je vruce doma, a nejdem ja onim drugovima i drugaricama u pomoc, nek im pomazu njihovi drugovi i drugarice sa svojim vozdom heheheehehe

OB
-obrisani-
00:34 02.12.2010.

sigurni parovi- uvjerite se http://vaha-tips.blog.hr/

SV
svnedjelja
20:47 01.12.2010.

zivjela komunisticka partija -zivjeli drugovi i drugarice, nema povlacenja makar moralji krepat heheheehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije