Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog premještanja

Radnici tvornice koja proizvodi XBox zaprijetili bacanjem s krova

foxconn, kineski radnici
Reuters/PIXSELL
11.01.2012.
u 17:15

Oko 150 radnika Foxconnove tvornice u Wuhanu popelo se na krov zgrade, no naposljetku su popustili

Oko 150 nezadovoljnih radnika Foxconnove tvornice u kineskom gradu Wuhanu popustilo je i sišlo s krova nakon što su zaprijetili samoubojstvom, prenosi Telegraph. Na silazak s troetažne zgrade u kojoj se proizvodi Microsoftov XBox nagovorili su ih Foxconnovi menadžeri i dužnosnici lokalne uprave. Nakon silaska 45 radnika dalo je otkaz, dok su drugi ostali raditi.

Prosvjed je počeo 2. siječnja, nakon što je uprava Foxconna, koji proizvodi uređaje za Apple, Sony, Nintendo, HP i druge tvrtke, odlučila premjestiti šestotinjak radnika u novi pogon, gdje su proizvodili kućišta za Acerova računala.

– Pokretna traka išla je jako brzo pa smo nakon samo jednog jutra svi imali žuljeve, a koža na šakama bila je crna. Tvornica je također bila puna prašine, što nitko nije mogao podnijeti – otkrio je jedan radnik koji je želio ostati anoniman.

Radnik je otkrio i da im je uprava u slučaju otkaza ponudila naknadu od jedne plaće, no poslije su ponudu povukli. Dodao je da je Foxconn u početku odbio pregovarati, dok se prema radnicima puno bolje odnosila policija i vatrogasci.

Foxconn inače ima tmurnu povijest radničkih samoubojstava – 2010. godine sa zgrada tvornica bacilo se 18 radnika, od kojih je 14 i preminulo. U najvećoj Foxconnovoj kineskoj tvornici, onoj u Longhui, svaki mjesec otkaz da 24 tisuće ljudi, odnosno pet posto svih radnika.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar bakunjin
bakunjin
17:47 11.01.2012.

U nekim tvornicama koje su surađivale s najvećim, najduhovnijim poduzetničkim junakom našeg doba - Steveom Jobsom radnici su morali potpisati ugovor po kome su se obvezivali da se neće ubiti. Živila demokracija, živila sloboda poduzetništva i slobodno tržište.

US
U sridu
18:44 11.01.2012.

Moderno robovlasnistvo,sve za profit ,profit ni za sto,zapadi njihova \"demokracija\'.

Avatar flegmatik
flegmatik
17:39 11.01.2012.

Pa nek\' se bace. U Vijetnamu je rad jos jeftiniji ;-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije