Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKAZALI NEZADOVOLJSTVO

Radnici nezadovoljni najavom smanjivanja otpremnina braniteljima u Rafineriji Sisak

Sisak: Skup radnika sisačke Rafinerije
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/6
21.09.2020.
u 14:04

U Udruzi branitelja Domovinskog rata INA Sisak, koji su potpisnici tzv. braniteljskog sporazuma s INA-om,  nisu za medije htjeli govoriti o novoponuđenim uvjetima, obzirom je pregovaranje u tijeku, niti su htjeli ići u javnost s prijedlogom Uprave. No već otprije je on objavljen na društvenim mrežama.

Stotinjak radnika sisačke rafinerije okupilo se danas na izjašnjavanju o prijedlogu Uprave INA-e kojim bi se smanjile otpremnine radnicima koji su nedavno proglašeni viškom u INA-i, a imaju braniteljski status.

Naime, radnici INA-e s braniteljskim statusom imaju povoljnije uvjete prilikom odlaska iz tvrtke u odnosu na one bez tog statusa, no sada Uprava predlaže da se ti uvjeti mijenjaju.

Uprava INA-e predlaže da se, umjesto 85 posto brutto plaće, što se sada uzima za izračun otpremnine, novi izračun temelji na 85 posto brutto osnovice plaće, dok bi se broj godina koje se uzimaju u obzir limitirao na 30. Do sada se za svaku godinu staža dobijala jedna brutto plaća, a sada bi, ukoliko novi prijedlog prođe,  maksimalna otpremnina bila 30 brutto osnovica.

„Meni to znači 140.000 kuna manje. Da sam otišao početkom godine imao bih 140.000 kuna veću otpremninu, nego ću po ovom prijedlogu imati 1. listopada, kada mi je najavljen prekid ugovora o radu. Osnovica je 7.000, a moja brutto plaća oko 11.000 kuna, a kači me i ovaj smanjeni broj godina“ – rekao nam je jedan od okupljenih radnika koji je htio ostati anoniman.

U Udruzi branitelja Domovinskog rata INA Sisak, koji su potpisnici tzv. braniteljskog sporazuma s INA-om,  nisu za medije htjeli govoriti o novoponuđenim uvjetima, obzirom je pregovaranje u tijeku, niti su htjeli ići u javnost s prijedlogom Uprave. No već otprije je on objavljen na društvenim mrežama.

Procjena je da je među 250 radnika koje je INA proglasila viškom od 1. listopada, oko 150 branitelja, koji bi bili pogođeni ovim izmjenama uvjeta za otpremninu, no isti bi se uvjeti, ukoliko se prihvate, primjenjivali i za sve ostale radnike u budućim slučajevima daljnje racionalizacije poslovanja. Već ranije su smanjeni uvjeti za otpremnine onim radnicima INA-e koji nemaju braniteljski satus.

Njima je otpremnina limitirana na 18 godina, bez obzira ima li radnik više od toga radnog staža u INA-i. Rezultati današnjeg izjašnjavanja članova udruge uputit će se Upravi INA-e.

Komentara 2

BR
Branitelj2020
17:18 21.09.2020.

Sve ovo radnici INaA-e mogu zahvaliti Plenkoviću i njegovom kriminalo uhljebičkom kartel tj.u HDZ-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije