Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGENTI U Sofiji dogovori o novim plinovodima

Putin zbog Nabucca bojkotirao summit

VL
Autor
Jasmina Popović
24.04.2009.
u 20:47

Energetski summit u Sofiji prigoda je da se susretnu i dogovore zemlje koje su proizvođači i izvoznici energenata s onima koji su njihovi potrošači. Bilo bi dobro da je i ruski premijer Putin došao jer je summit prilika da se konfrontiraju argumenti, no najvažnije je da se taj sastanak održi pa i ako se ne spominju svi pravci kroz koje bi išli plinovodi – komentirao je predsjednik Mesić Putinov bojkot summita, na koji je jučer doputovao zajedno s potpredsjednikom Vlade Polančecom.

Putin, koji je zagovornik tzv. Južnog toka, nije došao jer se protivi plinovodu Nabucco, koji sada podržava i SAD i zbog kojeg je Moskva najavila rušenje odnosa s EU. – Hrvatska u Sofiji neće zauzimati poseban stav, ali za nas je važno da jedan od pravaca ide preko Hrvatske. Iako Putina nema, pokušat ću s predstavnikom Rusije razgovarati jer nema nijedne zemlje koja je uspjela u svome gospodarstvu a da nije riješila pitanje energenata – rekao je Mesić.

Polančec je potvrdio da je Hrvatska promijenila stav o projektu Družbe Adrije jer su se s novim tehnologijama smanjile najrizičnije okolnosti, poput zbrinjavanja balastnih voda i mogućnosti havarija. – Tih rizika više nema, a naš je Janaf pripremljen za taj posao – rekao je Polančec. I Južni tok i Nabucco su, kaže, realnost i mogu biti komplementarni.

– RH treba imati svoj interes u Južnom toku, a što se tiče trase i hoće li ona ići kroz Hrvatsku, to je stvar pregovora s Rusijom – rekao je Polančec. Dodao je da se ne boji za budućnost Ine iako su Rusi ušli u mađarski MOL. – Rusi nas neće oteti, ugovor štiti poziciju Ine. Vjerujem da će Ina postati još značajniji igrač na tržištu nafte – rekao je Polančec.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije