Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manevri u saboru

Pusić: Produžiti raspravu kad očito nema većine potpuno je apsurdno

predsjednistvo sabora (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/4
18.10.2011.
u 11:45

Predsjednici parlamentarnih klubova osnovali su radnu skupinu u kojoj će biti Andrija Hebrang, Milorad Pupovac, Vesna Pusić te Milanka Opačić, a do petka bi trebala odlučiti o kojim bi zakonima uopće mogli zajednički glasovati.

Predsjednici parlamentarnih klubova na današnjem sastanku Predsjedništva Sabora nisu postigli konkretan dogovor koje će još točke dnevnog reda raspraviti i izglasovati prije raspuštanja Sabora. Zbog toga su osnovali radnu skupinu u kojoj će biti Andrija Hebrang (HDZ), Milorad Pupovac (SDSS), Vesna Pusić (HNS) te Milanka Opačić (SDP), koja bi do petka trebala odlučiti o kojim bi zakonima uopće mogli zajednički glasovati.

Kukuriku koalicija na početku današnjeg sastanka bila je spremna glasovati samo o dvjema odlukama, o raspuštanju Sabora i privremenom financiranju, no na prijedlog potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa i kratkog telefonskog razgovora Milanke Opačić s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem oporba je pristala glasovati i za Deklaraciju o promicanju europskih vrijednosti te za pet europskih zakona (izmjene Zakona o medicinskim proizvodima, Zakona o lijekovima, Zakona o kvaliteti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, izmjene Zakona o krvi i krvnim pripravcima te dopune Zakona o zaštiti biljnih sorti).

– Mi smo predložili kompromisno rješenje, za nas postoje dvije važne točke glasovanja. Danas smo rekli da se eventualno kao kompromis možemo priključiti izglasavanju pet točaka koje su vezane za Europsku uniju, plus Deklaracija o europskim vrijednostima jer je Europska unija bila jedini projekt koji je bio nadstranački i smatramo da je dobro da se svi europski zakoni donesu jednoglasno u parlamentu – objasnila je Milanka Opačić dodavši da HDZ i dalje stoji na svojim pozicijama.

– Mi smo pokazali dobru volju da ovaj parlament završi s radom u skladu s nekim dobrim ponašanjem u parlamentu. HDZ zasad nije pokazao volju da napravi bilo kakav kompromis, dakle odgovornost je na njima – nastavila je Opačić te dodala da HDZ traži da se normalno radi po dnevnom redu i da se odradi još 28 točaka s kojima bi se dnevni red trebao nadopuniti.

– Mi smatramo da ono što se nije radilo u protekle dvije i pol godine ne može napraviti ni u tri iduća dana. Zato se vraćamo samo na glasovanje, taj jedan dan – rekla je Opačić.

Vesna Pusić rekla je da joj je potpuno nerazumljivo da Sabor zasjeda do 28. listopada u uvjetima u kojima je oporba izašla iz parlamenta jer se pokušalo rušiti institut imuniteta za izgovorenu riječ te zbog neprimjerenog ponašanja pojedinih zastupnika.

– Produžiti raspravu u Saboru kad je očito da ne postoji većina koja bi mogla izglasovati potrebne zakone meni izgleda potpuno apsurdno. Mislim da bi bilo logično da se sjednica završi 21. listopada, kako je predsjednik Sabora originalno i najavio – zaključila je Pusić te dodala da ne možemo očekivati da će HDZ izgubiti kvorum jer ga je već izgubio.

Milorad Pupovac ustanovio je da u pregovorima o svim stvarima svaki zastupnik glasuje za svoju poziciju do trenutka dok se ne postigne kompromisno rješenje.

– Dva su otvorena pitanja koje su točke moguće za glasovanje i kada je realno završiti zasjedanje Sabora. Vjerujem da ćemo postići kompromis pa čak i o zakonu o ništetnosti – rekao je Pupovac te primijetio da su na početku sastanka pozicije vladajućih i oporbe bile mnogo udaljenije nego što su sada, zbog čega nije ni optimist niti pesimist kada je u pitanju mogući kompromis.

– Bitno mi je da se Sabor raspusti na civiliziran način, da odradimo onaj minimum stvari koji se još mora odraditi od interesa građana i države te da nakon toga možemo reći – završili smo posao – zaključio je Pupovac.

Andrija Hebrang će, tvrdi, radnoj skupini predložiti da prihvati još šest europskih točaka s prošle sjednice Vlade (riječ je o izmjenama Zakona o zaštiti osobnih podataka, Zakona o nadzoru državne granice, Zakona o oružju, Zakona o elektroničkoj trgovini te novom zakonu o zaštiti zraka i zakonu o strancima) te točku Hrvati izvan Hrvatske.

– Ništetnost oni neće prihvatiti, ali meni nije problem skupiti 77 ruku. Nas iz HDZ-a je 65 s Biancom Matković, u petak će biti dva tjedna nakon poroda, a u Americi tada već idete natrag na posao pa ne vidim problem. Tome dodate još šest HSS-ovaca, tri nezavisna (Čehok, Adlešič i Horvat) te tri manjinca i to je 77 ruku. Ni prošli tjedan mi nismo imali problema s kvorumom jer nismo ni najavili glasovanje, oni koji su nedostajali bili su u kontaktu sa mnom i rekao sam im da ne dolaze jer nećemo glasovati. Čak su i Turić i Vukelić došli dobrovoljno – objasnio je Hebrang.

Predsjednik Sabora Luka Bebić rekao je da je njemu jedino važno da svi klubovi zastupnika sudjeluju u radu Sabora do kraja.

– Neriješeno je pitanje i do kada će trajati Sabor jer, ako 28. listopada raspustimo Sabor, stigli bismo odraditi sve one radnje u pogledu kandidiranja, predlaganja odluka državnog izbornog povjerenstva, mogućih žalbi itd. Sve bi se moglo obaviti do tada, s time da će kampanja završiti do 2. 12., onda je 3. šutnja, pa izbori. No može i neki drugi datum, to ćemo vidjeti jer i to smo stavili u zadaću ove radne skupine – zaključio je Bebić.

Komentara 196

Avatar Rambo
Rambo
14:44 18.10.2011.

dajte mi objasnite što je to.....NIŠTETNOST.... . ....jel to nešto za ...jesti ???

Avatar Rambo
Rambo
12:13 18.10.2011.

ko se normalan može išta dogovovorit .....sa....Jacom....i....Šeksom . pa taj dvojac je......potpuno prolupao.......

Avatar Jakov
Jakov
14:30 18.10.2011.

Ja ću , kao i svi normalni i napredni ljudi glasati za Kukuriku koaliciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije