Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj pregovora

Pusić: Neće biti monitoringa kao u slučaju Rumunjske i Bugarske

\'pusic01_pxl_unu_230311\'
Boris Ščitar/Pixsell
19.05.2011.
u 16:15

- Datum završetka pregovora nije se spominjao, a nije rečeno ni da je nemoguće da se to dogodi u lipnju. Nešto više znat ćemo u ponedjeljak nakon sastanka ministara - rekla je Pusić

- Koliko znam, nije se raspravljalo o karakteru monitoringa niti se raspravljalo o mogućnosti monitoringa nakon početka našeg punopravnog članstva u Uniji, kao što je to slučaj s Rumunjskom i Bugarskom - izjavila je predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić (HNS) nakon što su u javnost procurile informacije da je na sastanku u Bruxellesu povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Füle zatražio monitoring za Hrvatsku. Što se pak tiče monitoringa sa sankcijama, Pusić tvrdi da, koliko ona zna, o toj se mogućnosti nije raspravljalo.

Na pitanje hoće li Hrvatska završiti pregovore u lipnju, Pusić ističe kako nije bila na sastanku, no po onome što čuje, dogodio se pomak u pozitivnoj atmosferi.

- Datum završetka pregovora nije se spominjao, a nije rečeno ni da je nemoguće da se to dogodi u lipnju. Nešto više znat ćemo u ponedjeljak nakon sastanka ministara - rekla je Pusić i dodala kako Europska komisija ipak mora dobiti barem tehnički datum, da bi se moglo pripremiti sve što se tiče financijskih obveza i proračuna. Dodala je da je "Füleov stav bio kako je uglavnom sve ispunjeno osim nekih stvari koje nisu dovedene do kraja". Prema riječima V. Pusić, opći stav zemalja bio je da Europska komisija treba pristupiti izradi završnog dokumenta, jer u nekim zemljama taj dokument mora proći i kroz njihove nacionalne parlamente.

Potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica (SDP) kaže da takvih prijedloga za sankcije ima, ali nisu do kraja dogovoreni.

- Držim da bi sankcije same po sebi bile odstupanje od metodologije pregovaranja koja je primjenjivana u hrvatskom slučaju. Hrvatska ima dovoljno argumenata da pokaže da je već u postupku pregovaranja pružila dovoljno dokaza da je izmijenila sve što je potrebno da bi se dostigla razina europske pravne stečevine i da ima dovoljno argumenata da će te obveze i dalje provoditi - kazao je Mimica.

Što se tiče samog procesa monitoringa, Mimica kaže da smo neku vrstu monitoringa imali i do sada te da je u ovom trenutku samo bitno da naši pregovarači pronađu način da taj monitoring ne bude poput onoga koji su dobile Rumunjska i Bugarska.

- Hrvatska ne treba imati ništa protiv da se nadzire izvršavanje obveza koje su preuzete jer ne vidim da bilo koja politička stranka želi odstupiti ili vratiti natrag ono što je u reformama već postignuto. Monitoringa se ne trebamo bojati i mislim da nema razloga sumnjati u to da bi neka od zemalja članica namjerno koristila taj mehanizam za usporavanje hrvatskog ulaska u članstvo - smatra.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić (HDZ) uvjeren je da neće biti riječi o monitoringu kakav imaju Bugarska i Rumunjska.

- Hrvatska je i inače do punopravnog članstva dužna slati izvješća o privremeno zatvorenim poglavljima - rekao je Matušić i dodao kako monitoring u tom smislu nije ništa novo. Na pitanje o monitoringu sa sankcijama, kazao je da za tu mogućnost nije čuo, no i da vjeruje da to nije realno.

- Uvjeren sam da naši europski partneri prepoznaju Hrvatsku kao ozbiljnu kandidatkinju, a sutra članicu - rekao je.

Komentara 36

ST
stefj
18:33 19.05.2011.

Pusić: Neće biti monitoringa kao u slučaju Rumunjske i Bugarske, naš će biti još gori i rigorozniji...

PB
predrag borna
10:19 20.05.2011.

Ambiciozna žena koja se ponaša civilizirano.Kada je ona ikoga uvrijedila?Da li ima neku aferu iza sebe?Ne možete joj naći manu...a tako bi željeli.

DM
Dan_Marinovic
16:35 19.05.2011.

hrvatski pregovori su bili dulji ali zato i detaljniji i bolje smo pripremljeni za uniju od nekih drzava koje su vec odavno clanice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije