Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pupovac: Moramo se izvući iz živog blata srpsko-hrvatskih povijesnih tema

- Protekla godina je, nažalost, bila godina buke u komunikacijskim kanalima s nama susjednim zemljama, ocijenio je Pupovac
06. siječnja 2019. u 14:18 27 komentara 1199 prikaza
Srpsko narodno vijeće organiziralo je prijem u povodu proslave pravoslavnog Božića
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Moramo se izvući iz živog blata srpsko-hrvatskih povijesnih tema, poručio je u nedjelju predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac na prijemu SNV-a u povodu pravoslavnog Božića na kojemu su se, kaže, okupili s jednim ciljem - za dobro srpske zajednice u Hrvatskoj, za dobro Hrvatske i za što je moguće bolje odnose Hrvatske s njezinim susjedima.

Kolinda Grabar-Kitarović solidarnost i poštovanje Predsjednica čestitala Božić svima koji slave prema julijanskom kalendaru

"Za dobro pravoslavnih, katoličkih i svih vjernika s kojima živimo u našoj zemlji. Mir Božji, Hristos se rodi!”, istaknuo je Pupovac.

Ustvrdivši kako je protekla godina, nažalost, bila "godina buke u komunikacijskim kanalima s nama susjednim zemljama", Pupovac je kao predstavnik Srba u Hrvatskoj rekao da je u ovoj godini neophodno učiniti više, ne samo na ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj, nego i na unapređenju međuetničkih odnosa i ljudske tolerancije u Hrvatskoj.

"Neophodno je i da učinimo sve što je u našoj moći da odnose između Hrvatske i Srbije, ali i BiH i drugih naših susjeda izvedemo iz razdoblja loših odluka. Jer one, to se jasno vidi, nikome ne koriste, a svima štete. Tome ćemo biti posvećeni u ovoj godini. I mi zastupnici i srpske institucije u Hrvatskoj. Vjerujemo da ćemo u našoj Vladi i vladama susjednih zemalja naići ne samo na otvorene sugovornike, nego i na ozbiljne i predane partnere", rekao je Pupovac.

"Također ćemo biti posvećeni tome da se izvučemo iz živog blata naših srpsko-hrvatskih, a na ovaj dan ću reći katoličko-pravoslavnih, historijskih tema. Ni jedna od njih i ništa od toga ne smijemo podcjenjivati ili s prijezirom gledati ili bježati od njih. Niti one koje su vezane uz iskustvo zajedničke države, niti za one koje su vezane za Drugi svjetski rat i NDH, niti za pitanje tragičnog stradalničkog ratnog raspada zajedničke države”, naglasio je.

Andrej Plenković Blagdanski duh Plenković, Jandroković i Bozanić čestitali Božić vjernicima koji slave prema julijanskom kalendaru

Ističe kako se još manje smije podcjenjivati pitanje ugroženosti budućnosti svakog od nas, svakoga od naših naroda, "ukoliko kretanje u živom blatu naše prošlosti nastavimo tumačiti kao napredak".

"Preispitivati prošlost – da, ali obnavljati historijsko zlo ili ga slaviti – ne”, poručio je Pupovac.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • stefj:

  Eh da, kada bi trebalo nešto priznati i ispričati se, onda nećemo o povijesti, a inače bilo što treba, odmah se zazivaju Ustaše...

 • Avatar maxist
  maxist:

  za početak bilo bi korisnije riješiti rvacko-hrvatske probleme ...........a znamo i kojoj je manjini sve sporno dok nije po njihovom......Samo je jedna takva !

 • Danijel2:

  Ima poštenih Srba koji za svoj Božić časte i Hrvate. Takvi bi trebali zamjeniti Pupavce, pa da se živi bez blesavljenja.