Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pukovnik Gadafi zbog minareta zove na džihad protiv Švicarske

Gadafi
AFP
26.02.2010.
u 17:27

Libijski vođa Moamar al-Gadafi izjavio je na obilježavanju dana rođenja proroka Muhameda u Bengaziju da se ”nevjerničkoj i otpadničkoj Švicarskoj mora objaviti sveti rat zbog rušenja Božje kuće”.

Libijski vođa Moamar al-Gadafi izjavio je na obilježavanju dana rođenja proroka Muhameda u Bengaziju da se ”nevjerničkoj i otpadničkoj Švicarskoj mora objaviti sveti rat zbog rušenja Božje kuće”, izvijestile su sve veće svjetske agencije.

– Pokrenimo džihad protiv Švicarske, cionizma i strane agresije – citirao ga je DPA.

EU ucijenjen Bernom

Kako džihad na arapskom znači vjerski rat, ali mirnim sredstvima, te očito da ga se ne optuži za pozivanje na terorizam, Gadafi je objasnio da je “svaki musliman koji posluje sa Švicarskom – nevjernik koji se okrenuo protiv Muhameda, boga i Kurana”. Gadafijev poziv potaknut je zabranom gradnje minareta na referendumu u Švicarskoj s kraja 2009., kada je za zabranu bilo 57 posto glasača. Referendum je pokrenulo desno krilo Švicarske narodne stranke, a uz izlaznost od 53 posto glasača, ispada da je zabranu izglasalo 30 posto Švicaraca.

Ostatak političke scene bio je zgrožen referendumom, kao i Švicarska biskupska konferencija. Sukob Libije i Švicarske inače seže u srpanj 2008. kada je Gadafijev sin Hanibal uhićen zbog napada na poslugu u Ženevi. Libija je uzvratila uhićenjem švicarskih biznismena zbog kršenja zakona o imigraciji te obustavom naftnih pošiljki. S vremenom su oslobođeni i Hanibal i biznismeni, no službeni je Bern nedavno sastavio popis od 188 osoba iz političkog vrha Libije kojima se zabranjuje dodjela viza, čime je u spor uvučen i EU. Kako je Švicarska u zoni Schengenskog sporazuma iako nije članica EU, zabrana se odnosila na cijelu zonu, pa tako i na EU, a Libija je uzvratila istom mjerom.

Originalan stil

Talijanski ministri vanjskih i unutarnjih poslova optužili su Švicarsku zato što je “ta zemlja Gadafija i cijelu vladu praktično proglasila teroristima”. EU s Bernom gubi strpljenje i zato što Švicarska ne surađuje u progonu utajivača poreza iz EU koji imaju račune u tamošnjim bankama. Švicarska čak prijeti mjerama protiv Njemačke otkako je vlada A. Merkel najavila kupnju CD-a s podacima o računima njemačkih utajivača, a nedavno je skandal s utajivačima iskrsnuo i u Austriji. No, i Gadafi je poznat po originalnu stilu. U srpnju je prije sastanka G8 predložio da Švicarsku podijele susjedne zemlje, a u rujnu je na pasja kola izgrdio Opću skupštinu UN-a zbog prava nekolicine na veto, poderavši usput Povelju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije