Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EVO ODGOVORA

Hoće li se srušiti? Što se dogodi kad se ptica zabije u motor zrakoplova

Motor zrakoplova
Foto: Thinkstock
20.11.2017.
u 11:10

Unatoč niskim šansama za nesreću, ptičji napad može biti šokantno iskustvo

Što se događa ako se ptica zaleti u motor zrakoplova?

To se naziva ptičji napad, a svake godine takvi napadi prouzročuju štete od 1,2 milijarde dolara. Samo dio tog iznosa proizlazi iz stvarne štete. Ostatak se odnosi na kašnjenja i otkazivanje letova, piše Business insider.

Ptičji napadi mogu onemogućiti motor zrakoplova, no oni su dizajnirani tako da mogu izdržati najmanje jedan ptičji napad. Osim toga, piloti i dalje mogu upravljati avionom koji ima samo jedan operativni motor.

Kao rezultat toga, šanse za nesreću gotovo su nepostojeće. Između 1990. i 2015. godine na američkim je zrakoplovima bilo 160.894 ptičjih napada. Samo 0.025 posto (40) rezultiralo je nesretnim slučajem.

Unatoč niskim šansama za nesreću, ptičji napad može biti šokantno iskustvo. Očekujte ih više u razdoblju od srpnja do listopada. Većina ih se dogodi tijekom polijetanja ili slijetanja, a najčešće tijekom dana.

Kad bi samo i ptice znale ove podatke...

>> VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti na Google mapama

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar toxic alien
toxic alien
11:23 20.11.2017.

"Većina ih se dogodi tijekom polijetanja ili slijetanja." A kad ce se dogoditi? Kad je avion na 10000m visine?!

MU
mulag
12:06 20.11.2017.

a sta ako se zmaj nade u motoru

MO
modovisisajteMaraschino
11:38 20.11.2017.

sve ovisi o veličini (vrsti) ptice i broju ptica... najpoznatiji slučaj je "US Airways Flight 1549" kad je zrakoplov ostao bez oba motora nakon što je naletio na jato gusaka i morao je prisilno sletjeti na rijeku Hudson.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije