Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rastu prihodi

Prvi put nakon 2008. proračun u suficitu, u plusu je 200 milijuna

kune
Foto: Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL
04.09.2015.
u 21:20

Ministarstvo najavljuje da će se do kraja godine dvije milijarde kuna uštedjeti na plaćama, javnoj nabavi i materijalnim troškovima

Prvi put nakon 2008. proračun je ostvario primarni suficit od 200 milijuna kuna, odnosno prihodi su u prvih osam mjeseci bili za toliko veći od rashoda, kad se oduzme 7,2 milijarde kuna izdataka za kamate, navode u Ministarstvu financija. Riječ je o izračunu prema gotovinskom modelu, a Ministarstvo očekuje da će do kraja godine deficit biti oko dvije milijarde kuna niži od planiranog. Prostor za štednju bit će, kažu, na plaćama, javnoj nabavi i materijalnim troškovima. Naplata je također bolja od plana, PDV je donio 2,1 milijardu kuna više nego lani, trošarine 500 milijuna, a porez na dobit 700 milijuna kuna. Realizirana sredstva od fondova EU su 2,9 milijardi kuna, što je 800 milijuna kuna više nego cijele prošle godine, ali i jako daleko od plana od sedam milijardi kuna za 2015 godinu.

U srpnju je nastavljen rast prometa u trgovini na malo i industrijske proizvodnje.

– Imamo dva nova važna podatka i dvije najveće stope rasta zabilježene od početka krize 2008., što ponovno potvrđuje da Hrvatska raste – rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Naglasio je da je rast proizvodnje kapitalnih proizvoda dobar znak da se investicije bude.

– Svi ti parametri određuju pozitivan trend u koji vjerujemo i u trećem kvartalu, a industrija i trgovina su posebno bitni s obzirom na to da u strukturi BDP-a zauzimaju više od 40% udjela pa je njihov rast uvijek indikativan za ukupni rast gospodarstva – kazao je Grčić. Upitan za komentar izjave da je rast slab i da je ostvaren uglavnom zahvaljujući naporima poslodavaca, odgovorio je da je rast "definitivno doprinos i poduzetnika, koji su investirali i zapošljavali u zadnjem razdoblju, ali i mjera Vlade" kao što su restrukturiranje tvrtki, oporavak brodogradnje, investicije u hotele, smanjenje poreza na dohodak.

>> Hrana je skuplja 30%, režije 66%. Prije 10 godina dizali smo kredite za koje danas plaćamo

>> Milanović o rastu BDP-a: Hrvatska je izišla iz krize

Komentara 28

TO
tolitol
21:47 04.09.2015.

Ovo su priče za maloumne. Prije dva mjeseca se država zadužila za 800 milijuna eura, a sad je proračun tobože u plusu od 200 milijuna kuna!?! Uz to, novinarka prelazi preko činjenice koju sama spominje da smo iz proračuna EU-a realizirali jedva 2,9 milijardi kuna. To znači da u prvih devet mjeseci ove godine nismo još uspjeli pokriti ni našu uplatu u taj isti proračun EU-a. Siromašna Hrvatska je zbog epohalne nesposobnosti ove vlade dakle neto platiša u EU proračun kao primjerice Danska, Švedska ili Austrija. Što ti onda onih 200 milijuna kuna plusa znači? Ništa. No za takvo što treba neovisno novinarstvo a ne politička propaganda za ovu ili onu stranku.

DU
Deleted user
21:41 04.09.2015.

Kaže Branko Grčić

GU
gustirna
21:36 04.09.2015.

Pocelo je crvenim kmerima cvijetati tisuce cjetova i sve to pred same izbore...svakim danom novi cvijet procvijeta a njihovi medijk budno paze da narodu objave cvijetanje .....nicim izazvani.....hihihih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije