Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Možemo biti zadovoljni'

Milanović o rastu BDP-a: Hrvatska je izišla iz krize

Zoran Milanović na konvenciji osječko-baranjskog SDP-a
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/2
28.08.2015.
u 15:50

"Rekordna turistička sezona, najniža stopa nezaposlenosti u posljednjih 6 godina, rast izvoza za 12% i uvođenje reda u porezni sustav temelj su daljnjeg rasta Hrvatske", stoji u Lalovčevu priopćenju

Premijer Zoran Milanović ustvrdio je danas, komentirajući podatke o rastu BDP-a, da je Hrvatska izišla iz krize. – To je broj kojim možemo biti jako zadovoljni i posljedica aktivnih mjera. Hrvatska je izišla iz krize, a sljedeće stope rasta u kvartalima koji slijede bit će vjerojatno još više – izjavio je Milanović.

Ministar financija Boris Lalovac smatra da je rast BDP-a od 1,2 posto u drugom tromjesečju dokaz da je Vlada "počistila nered koji je ostavio HDZ", piše RTL.

"Dužničko ropstvo građana koji su imali kredite u švicarcima gotovo je i stvorena je prilika da mnoge obitelji krenu naprijed. Rast BDP-a od 1,2 % dokaz je da smo počistili nered koji je ostavio HDZ. Rekordna turistička sezona, najniža stopa nezaposlenosti u posljednjih 6 godina, rast izvoza za 12% i uvođenje reda u porezni sustav temelj su daljnjeg rasta Hrvatske", stoji u Lalovčevu priopćenju.

"Sad nitko više nije iznad zakona"

Ministar dodaje da se ova Vlada uhvatila u koštac s najvećim izazovima "koji su godinama usporavali zemlju i za njih smo pronašli rješenja". Naglašava da su ostvarili rast gospodarstva te su se uhvatili u borbu s "nekulturom neplaćanja" kako bi zaštitili radnike i pomogli poduzetnicima.

"Sad nitko više nije iznad zakona, a država naplatom poreza osigurava sredstva koja joj omogućuju obavljanje najvažnije uloge – brige za građane", poručuje Lalovac te je dodao i da su riješili problem švicarskog franka te da su im na prvom mjestu građani, a ne kapital i banke.

"Ipak, ne smijemo nikada zaboraviti kaos koji je HDZ ostavio iza sebe. Kaos koji je doveo do neplaćanja poreza i drugih obaveza, kaos koji je doveo do kraha gospodarstva i kaos koji je zadužio hrvatske građane", kaže ministar financija i zaključuje da "Hrvatska danas raste i nema povratka na staro".

Snažna promjena trenda

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić kazao je za HRT da rast BDP-a pokazuje snažnu promjenu trenda u gospodarstvu.

– Potvrdilo se ono što smo govorili. Jako pozitivne promjene, od rasta industrijske proizvodnje do dvoznamenkastog rasta izvoza, sve se to prelilo uz dobar početak turističke sezone u lipnju – kazao je Grčić te dodao da ih u Vladi posebno veseli što su sve komponente BDP-a pozitivne.

"Rast je baziran na onome što je najvrjednije"

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak priznao je da čak ni oni u Vladi nisu očekivali rast od 1,2 posto. – Posebno me veseli da je rast baziran na onome što je najvrjednije. To je industrijska proizvodnja, izvoz, potrošnja, a rastu i investicije – kazao je Vrdoljak. Smatra da trend pokazuje da mjere koje su poduzeli u posljednje tri godine donose rezultate.

– Pred nama su nova zapošljavanja, nove investicije i nova industrija koja u Hrvatskoj nije postojala posljednjih 20 godina – zaključio je Vrdoljak.

>>Rast treći put zaredom: BDP veći za 1,2 posto

Komentara 314

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
14:53 28.08.2015.

Oni stvarno misle da smo mi maloumni, ova vlada je unazadila Hrvatsku više nego bilo koja druga, rast nije rezultat njihovog (ne)rada nego prelijevanja pozitivnih učinaka iz EU-a na naše gospodarstvo, istovremeno dok smo 3 i pol godine ove nesposobne vlade padali, zemlje kao Poljska, Češka, Mađarska, Slovačka, čak i Srbija su imale gospodarski rast i prestigle su nas već odavno. Posljedice rada ove nesposobne vlade će se još dugo osjećati!

L0
luena 01
14:55 28.08.2015.

=:-)) Kako ga nije sram ,kaos koji je ostao iza HDZ-a,a porezne dugove koje su Linic i porezna oprastali cijelo vrijeme za vaseg mandata o tome ni rijeci..?Nakon izbora ce te ici sa PDV-om na dole jer ovih 1,2% nisu ni kap vode u moru,to nitko ne primjecuje ..Predizborne floskule ,mozda se naivci zalijepe na njih,a ljudi ce i dalje trbuhom za kruhom... A da,zasto novo zaduzivanje ako vam munjevito BDP raste ... Gdje je novac ??

DA
daliboris
15:02 28.08.2015.

Haha... partijski mediji i dežurni esdepeovski komentatori svršavaju na rast od 1,2 posto u drugom tromjesečju dok npr. Slovenija i Mađarska imaju rast od 3 posto. Za razliku od nas, te države se nisu u 14 mjeseci zadužile 67 milijardi kn. Da, upravo nas je Lalovac zadužio 67,3 milijarde kn zadnjih 14 mjeseci, samo početkom tjedna 1,3 milijarde! Kukurikavci su umjetno napumpali rast BDP-a. P.S. Grčka koja je u političkom kaosu ima isto rast BDP u drugom tromjesečju 1 posto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije