Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon odluke

Slovenski policijski brodovi danas triput ušli u hrvatsko more

marina,pomorska policija,jahta
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
01.07.2017.
u 16:49

Došlo je do "bliskog verbalnog susreta" između hrvatske i slovenske pomorske policije, kazao je Danilo Latin

Dvije ribarice su isplovile do crte razgraničenja u Savudrijskoj vali, slovenska policija ih je upozorila, ali stanje je mirno, rekao je Hini savudrijski ribar i aktivist Danilo Latin u subotu, dva dana nakon odluke Arbitražnog suda u Hagu o graničnom sporu koju Hrvatska ne priznaje, budući da se iz spora povukla zbog slovenske povrede postupka.

Latin je rekao da su u subotu dvije hrvatske ribarice isplovile do dosadašnje crte razgraničenja u Savudrijskoj vali. Jutros je slovenska policija upozorila ribara Ezija Kocijančića da se sa svojim ribarskim brodom nalazi u slovenskim teritorijalnim vodama. Kasnije je još jedna ribarica u pratnji dva plovila hrvatske policije isplovila u namjeri da položi mreže u moru, tada došlo do "bliskog verbalnog susreta" između hrvatske i slovenske pomorske policije, kazao je Latin. Nakon polaganja mreža, ribarica se vratila u matičnu luku i situacija na moru mirna, ispričao je Latin.

"Za sve nas ribare i danas je još jedan uobičajeni radni dan, neovisno o toj odluci o arbitraži", rekao je Latin. 

Ponovio je kako očekuje da Vlada i Sabor "ustraju u svojoj odluci da za Hrvatsku odluka Arbitražnog suda nije obvezujuća".

Vijesti.hr pišu kako je jedan od ribara, nakon što ih je policijska patrola upozorila kako se nalaze u slovenskim teritorijalnim vodama, odvratio kako su to - hrvatske vode. Nakon što je stigla i hrvatska policija, ribari su nastavili polagati mrežu. Iako zasad nije bilo većih incidenata, upravo se na leđima ribara prelomila odluka o arbitražnom sporu, prema kojem 3/4 Piranskog zaljeva pripada Sloveniji. 

Ribari kažu kako su stalno na iglama kada izlaze, ali i da hrvatska policija obavlja sjajan posao. 

Ostaje nepoznato o čemu su hrvatska i slovenska policija razgovarale tijekom današnjih dvaju susreta.

MUP je objavio kako je hrvatska policija tijekom dana zabilježila tri slučaja povrede crte razgraničenja na moru.

- u 10,45 sati, na 0,9 NM i 8 milja od Rta Savudrija, unutar teritorijalnog mora RH, policijsko plovilo Republike Hrvatske zateklo je slovensko policijsko plovilo te su nakon uspostavljenog kontakta izdali upozorenje kako se nalaze unutar teritorijalnog mora RH te da ga napuste, što su u 11,05 sati i učinili.  Napominjemo da je prije postupanja hrvatskog policijskog plovila, slovensko policijsko plovilo u prolazu, bez zaustavljanja, upozorilo hrvatsku ribaricu da se nalazi u teritorijalnom moru Slovenije te se nakon toga bez ikakvog postupanja udaljilo od ribarice.   

- u 11 sati, na crti razgraničenja, uočen je ulazak slovenskog policijskog plovila na  0,8 milja u teritorijalnom moru RH i 1,9 milja od Rta Savudrija. Također je uspostavljen kontakt s plovilom te je upozoreno da se nalazi unutar teritorijalnog mora RH. Policijsko je plovilo potom napustilo teritorijalno more RH. 

- u 14,06 uočeno je slovensko policijsko plovilo kako uplovljava u teritorijalno more RH s kursom plovidbe prema hrvatskoj ribarici. Prije dolaska slovenskog policjskog broda do hrvatske ribarice na 0,3 milje u teritorijalnim vodama RH i 1,7 milja od Rta  Savudrija uspostavljen je kontakt  sa slovenskim policijskim plovilom, izadno im je upozorenje da napuste teritorijalno more RH, što su u 14,28 sati i učinili. Nije bilo kontakta između hrvatske ribarice i slovenskog policijskog broda.

O svim povredama crte razgraničenja Ministarstvo unutarnjih poslova će obavijestiti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. 

Komentara 60

DU
Deleted user
17:00 01.07.2017.

Hrvatska ne priznaje arbitrazu prema tome nasi ribari imaju pravo ribariti na sredini Savudrijske vale.Ako zatreba i s policijom. Popustanja nema.

MO
modovisisajteMaraschino
16:56 01.07.2017.

pošaljite tamo Horvatinčića da se provoza

MA
Magnificus
17:15 01.07.2017.

ni pedlja hrvatskog mora ni kopna ne damo pokvarenim janezima koji su falsificirali dokumente za arbitražu! slovenci su obične podmukle varalice!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije