Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susrela se s pahorom

Grabar-Kitarović: Nadam se da neće biti incidenata niti unilateralnih poteza

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/26
30.06.2017.
u 18:30

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović susrela se na marginama završnog sastanka na vrhu hrvatskog predsjedanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi i Dubrovnik foruma sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.

Za nas je arbitraža nepovratno kompromitirana. Ušli smo u nju u dobroj vjeri, ali ponašanja arbitra kojeg je postavila Slovenija, slovenske predstavnice, a možda najviše predsjednika arbitražnog suda je u potpunosti suprotno svim načelima arbitraže. Ući će u anale arbitražnih procesa, ali one negativne.

Što se Hrvatske tiče, mi rezultate ne prihvaćamo i nadam se da neće biti jednostranih poteza od strane Slovenije. Podsjećam da su na snazi svi bilateralni ugovor i aranžmani koje smo potpisali, o malograničnom prometu, ribarenju... Ohrabrujući su stavovi građana koji razumno pristupaju ovom problemu, izuzev nekoliko ekshibicionista. Nadam se da nećemo imati problema u praksi, ali nastavit ćemo dijalog sa Slovenijom, koja je naša prijateljska država – rekla je Grabar-Kitarović koja je sjedila za istim stolom sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, s kojim se kasnije sastala na marginama završnog sastanka.

– Imajući u vidu nepromijenjena stajališta dviju država o arbitražnom postupku, zaključili su kako je u tim okolnostima još značajnije nastaviti njihov dijalog, međusobno povjerenje i dijalog među dvjema državama, navodi se u priopćenju predsjednice Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica u Dubrovniku je komentirala i stav Njemačke.

- Upozorila bih da malo pozornije pročitamo njemačku izjavu. U njoj se govori kako treba poštivati odluku arbitražnih sudova, ali se i govori kako treba zadržati integritet međunarodnog prava. Upravo je integritet arbitražnih postupaka ovakvim ponašanjem slovenskog arbitra, slovenskog predstavnika i predsjednika suda narušio sama načela arbitraže, a to su povjerenje među državama, rješavanje problema temeljem dobre volje i poštivanje međunarodnog prava – rekla je Grabar-Kitarović i zaključila kako je ova arbitraža suprotna načelima međunarodnog prava.

Spomenula je i izjavu njemačkog predsjednika u Brdu koji je vrlo jasno rekao da je to bilateralno pitanje između Hrvatske i Slovenije. Što se tiče mišljenja Europske komisije i Junkera, rekla je da će to za Hrvatsku biti samo još jedno mišljenje i svoj stav nećemo promijeniti. Rekla je kako će vjerojatno o toj temi razgovarati i na skorom susretu s američkim predsjednikom Trumpom. I ona i MVPEI i dalje će objašnjavati zašto Hrvatska ne priznaje rezultate arbitraže.

- Kad bismo prihvatili rezultate ove arbitraže onda bi svakako bi imalo reperkusije i na ostale granična probleme. Ovako vjerujem da neće - rekla je Grabar Kitarović.

Hrvatska će i dalje predlagati izlazak pred Međunarodni sud u Hagu ili Sud za pravo mora u Hamburgu.

– Nadam se da ovo neće narušiti naše odnose, ali ne zavaravam se da nekoliko mjeseci koji su pred nama neće biti teški i komplicirani, vjerujem u dobru volju i razum s obje strane – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović koja se nada da neće biti incidenata niti unilateralnih poteza.

Komentara 61

PI
pinkec
17:15 30.06.2017.

Točno Predsjednice!

IL
ilijan
17:02 30.06.2017.

Nedamo Hrvatko more nedamo Hrvatsku zemlju!

PU
Pukovnik
17:11 30.06.2017.

I uvijek ta legenda o njemacki-hrvatskim prijateljstvom ... Oni nikome nisu prijatelj za nijh je samo bitan intres. Pitajte Izrael i Rusiju za njihovo "prijateljistvo"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije