Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
polka party

Prvenstvo 'ranjenika' - Karabatić kolo vodi, Syprzak i Bombač nove zvijezde na nebu

Ivan Čupić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
13.01.2016.
u 23:45

– Igramo bez 6-7 igrača. Dobro da smo već osigurali nastup na u Riju – komentirao je francuski izbornik Onesta.

Štede se za Olimpijske igre, "Momčadi su desetkovane" i "Ovo će biti dosadnjikavo prvenstvo" samo su neki od zajedljivih komentara koji se mogu čuti uoči EP-a u Poljskoj. Rukomet je sve nemilosrdniji, sezone sve napornije, a uz klupska natjecanja unutar godinu dana, plus-minus, odigrat će se i tri velike predstave: EP u Poljskoj, olimpijski turnir u Riju i SP u Francuskoj.

– Igramo bez 6-7 igrača. Dobro da smo već osigurali nastup na u Riju – komentirao je francuski izbornik Onesta.

Danac Niklas Landin ponajbolji je svjetski vratar. Ali, njegov klub Kiel pamtit će kraj 2015. kao "crni prosinac". Među ozlijeđene upisao se i Landin. Iz kluba je stigao s bolnom preponom, a sada ga muče i leđa. Dance je pogodio i gubitak najboljeg obrambenog igrača svijeta Rene Toft Hansena zbog ozljede koljena koja je pogodila Zagrebova pucača Luke Stepančića. Ozljede nisu štedjele ni ostale Hrvate. Bundesliga je ostavila traga na Domagoju Duvnjaku koji ima problema s tetivom u gležnju, kao i na leđima Španjolca Joan Canellasa.

Domaćini su na pripremam pokušali spasiti Mariusza Jurkiewicza, najboljeg pivota svijeta Bartosza Jureckog i Andreasa Rojewskog koji su trenirali po prilagođenom programu. Njemačka je u totalnom rasulu. Srbi igraju bez sjajnog Vujina i bez oba Ilića: kapetan Momir je slomio ruku, a drugom strijelcu francuske lige Nemanji pukao je prst na prijateljskoj s Rumunjima.

To su samo neki, a ima ih i još... Prvenstvo će biti sve samo ne dosadno. Neka imena igraju vječno, a ima tu i "mladog mesa" koje će iskoristiti svojih pet minuta.

NIKOLA KARABATIĆ (31)

Francuz hrvatsko-srpskih korijena, srednji i lijevi vanjski vlasnik je: dva olimpijska zlata (2008., 2012.), tri zlata sa SP-a (2009., 2011., 2015.), tri s EP-a (2006., 2010., 2014.) te poneke bronce. Svake godine iznova pisati o Karabatiću kao jednom od najboljih postaje kao utvrđivanje već naučenog gradiva. Ligu prvaka osvojio je s Montpellierom, Kielom i Barcelonom, a danas igra za PSG. I ove je godine u izboru stranice handball-planet.com. proglašen najboljim rukometašem svijeta. Na terenu besprijekoran, izvan njega ta je aureola narušena presudom za namještanje utakmice.

IVAN ČUPIĆ (29)

Ivan Čupić je hrvatski adut na desnom krilu kojem se posebno veselimo. Lako je Abalou biti najbolje desno krilo na svijetu kad ima sve prste na broju. Podsjetimo da Čupko skoro nije nastupio jer nije bio pozvan na prvo okupljanje u Umagu. No, nakon Babićeva "mea culpa", Čupića ćemo gledati u Poljskoj gdje inače i igra – za Kielce. Karijeru mu je obilježila 2008. kad je na pripremama za OI ostao bez prstenjaka lijeve, šuterske ruke. Nije išao u Peking, ali sve je nadoknadio broncom iz Londona 2012. Osvojio je svjetsko srebro (2009.) i broncu (2013.) te dva srebra (2008., 2010.) i broncu na EP-u (2012.).

MIKKEL HANSEN (28)

Najbolji lijevi vanjski svijeta igra u PSG-u. U Danskoj je prezime Hansen sinonim za rukomet, a u svakoj generaciji predstavlja sve bolju kvalitetu. Mikkel je sin rukometaša Flemminga Hansena koji je šest godina zaredom bio najbolji danski strijelac, a 1972. je nastupio na OI u Münchenu. Mikkel je 2011. proglašen najboljim igračem svijeta pa ne čudi da je 2012. u Srbiji vodio suigrače do europskog zlata. Otkako igra za najjaču vrstu, Danska se okitila s dva svjetska (2011., 2013.) i jednim europskim srebrom (2014.). Finala je uvjerljivo gubila od Francuske i Španjolske.

KIRIL LAZAROV(35)

Makedonci imaju Kirila Lazarova, najboljeg desnog vanjskog svijeta, trećeg najboljeg rukometaša u 2015., kapetana koji ih vuče do krajnjih granica. S pet različitih klubova osvojio je 48 trofeja, izdvojimo onaj Lige prvaka s Barcelonom 2015. Rekorder je po broju pogodaka na Svjetskim i Europskim prvenstvima. U povijesti LP-a jedini je zabio više od 1000 golova. Ne voli da ga se naziva "strojem za golove", a redovito ističe da je za "sve golove i uspjehe zaslužna cijela momčad". Iako je legendarni Kretzschmar dobro rekao: "Makedonija ima možda samo dva talenta. Kako uspijevaju tako daleko dogurati!"

ARPAD ŠTERBIK (36)

Majstor među vratnicama mađarskih korijena rođen je u Vojvodini. Imao je 26 godina kada ga je IHF proglasio najboljim rukometašem svijeta 2005., a onda je još uvijek igrao za Srbiju i Crnu Goru (kada je to još uvijek bila jedna država). Trenutačno je Španjolac. Sa SiCG dva puta je bio treći na SP-u 1999. i 2001. A sa Španjolcima je bio svjetski prvak 2013. i brončani 2011. Propustio je EP u Srbiji zbog srčane aritmije i operacije. Ne ponovilo mu se... Sa Ciudad Realom (kasnije Atlético Madrid) tri puta je dizao pobjednički trofej Lige prvaka, a bio je osvajač i Super Globa 2010. Danas brani za Vardar.

GUDJON VALUR SIGURDSSON (31)

Najbolje lijevo krilo svijeta s reprezentacijom Islanda osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu i europsku broncu (2010.). Igrao je u Bundesligu, a nakon izleta u dansku ligu od 2014. igra za Barcelonu s kojom je aktualni prvak Europe.

Već na spomen prezimena Sigurðsson u svijetu rukometa zna se o kome se radi. Kako sam kaže, ime mu nitko ne može izgovoriti, možda tek kada si suigrači malo popiju. Zvali su ga Guggy, a otkako igra u Barceloni i Gudi. Kroz smijeh objašnjava da mu se majka unaprijed osvetila za sve svinjarije koje joj je priredio do svoje 14. godine nazvavši ga Guðjon Valur.

DEAN BOMBAČ (26)

Slovenac Dean Bombač ugurao se na drugo mjesto u izboru handball-planeta za najboljeg srednjeg vanjskog 2015., tamo negdje između Karabatića i Duvnjaka.

– Hoću biti kao ovaj, hoću igrati rukomet! – rekao je majci kada je prvi put vidio Ivana Balića. Načinom igre svakim danom sve više podsjeća na rukometnog Mozarta. A danas se zahvaljuje starijim suigračima na svim primljenim batinama i grubim treninzima.

Iako je iskusni Mikkel Hansen sa 75 pogodaka trenutačno najbolji strijelac Lige prvaka, Bombač zaostaje sa samo dva gola. Sezonu će završiti s mađarskim Pick Szegedom, a za novu sezonu već ga je rezervirao poljski Kielce.

KAMIL SYPRZAK (24)

Kružnog napadača visokog 206 cm i teškog 114 kg smatraju, i doslovno i figurativno, najvećom mladom nadom poljskog rukometa. Iako i sam kaže da mu njegove proporcije više odmažu nego pomažu. Čovjek koji je prošle godine Poljskoj osigurao svjetsku broncu u Dohi Španjolcima je zabio posljednji gol u produžecima i Poljska je pobijedila sa 29:28. Od 2009. igrao je za Wislu, poljskog doprvaka. U prošloj sezoni Lige prvaka 41 put je tresao suparničke mreže pa poziv Barcelone nije nimalo začudio. U drugoj fazi prvenstva Hrvatima na crti neće biti lako u borbi s poljskim divom, kao što nije bilo ni lani na SP-u u Kataru.

>> Lacković: 2003. smo bili veći autsajderi nego današnja reprezentacija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije