Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSVOJILI ZLATO...

Lacković: 2003. smo bili veći autsajderi nego današnja reprezentacija

Blaženko Lacković
10.01.2016.
u 23:00

'Kada smo mi odlazili u Portugal, nismo ništa osvojili niti smo igrali na velikoj sceni. Naš put do zlata bilo je nešto specifično, bila je to lijepa filmska priča.'

Blaženko Lacković, jedan od naših najtrofejnijih rukometaša, jako dobro zna u kakvoj je danas situaciji Marko Mamić, njegov nasljednik u hrvatskoj reprezentaciji na mjestu lijevog vanjskog pucača.

Portugal 2003. je za film

Lacković, tada mlad kao što je danas Mamić, debitirao je na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003. kada smo osvojili zlato. Lac je došao u prvi plan kod Line Červara nakon što je zbog ozljede otpao Zvonimir Bilić.

– Nikad nisam volio uspoređivati generacije, igrače, natjecanja. Reći ću tek da smo mi 2003. bili veći autsajderi nego ova današnja reprezentacija u kojoj ipak ima igrača koji iza sebe već imaju puno velikih natjecanja, pa čak i medalja. Kada smo mi odlazili u Portugal, nismo ništa osvojili niti smo igrali na velikoj sceni. Naš put do zlata bilo je nešto specifično, bila je to lijepa filmska priča – rekao je Lacković.

Što mislite o ovoj novoj reprezentaciji, što možemo očekivati na Europskom prvenstvu u Poljskoj?

– Pa ne bih rekao da je to nova generacija. Nov je samo stručni stožer. Činjenica je da ovaj put ne postoji pritisak javnosti, što je dobro. Novi stručni stožer odlučio je napraviti momčad za Europsko prvenstvo koje će biti u Hrvatskoj 2018. godine. To je očito primarni cilj. Jasno, neće se Hrvatska odreći plasmana na Olimpijske igre u Riju. Uostalom, ni na Europsko prvenstvo u Poljsku ne idemo kao turisti. Ipak moramo čuvati rejting koji je moja generacija stvorila. Bit ću pametniji nakon prvog kruga jer teško je uopće procijeniti kako će igrati ostale reprezentacije koje su kandidati za medalje. Ima jako puno ozlijeđenih igrača, puno reprezentacija promijenilo je trenere i sustav igre.

Čini se da će reprezentacije koje imaju dobre pucače biti u prednosti na EP-u jer većinom svi igraju 6-0 obranu.

Mi imamo od pucača Sliškovića i Mamića, ali njih dvojica su protiv Slovenije u Ivanić Gradu (31:30) postigli svaki samo po jedan pogodak.

– Treba im dati mira. Ne treba raditi pritisak. Uostalom, treba saslušati izbornika Babića kakvom će taktikom igrati u kojoj utakmici. Ako kaže da nam treba šut, vjerujem da će Ivan i Marko šutirati, kako se kaže, do iznemoglosti. Opet, kad pogledam učinak naše vanjske linije protiv Slovenije u prvoj od dvije prijateljske utakmice, onda je to više nego zadovoljavajuće.

Odmoran čekam Ligu prvaka

Istina, većinu pogodaka postigli su srednjaci Duvnjak i Karačić, ali i desni vanjski Kopljar i Šebetić.

– Ma neka dečki daju sve od sebe na utakmicama, neka budu složni kako na parketu tako i izvan njega i rezultati će sami doći. Izbornik ima zaista širok izbor igrača na svakoj poziciji i uvjeren sam da će sve to dobro posložiti do početka Europskog prvenstva – rekao je Lacković, koji za nekoliko dana odlazi u Skoplje.

– Počinju pripreme Vardara. Bit ćemo točno petorica na pripremama. Za mene je dobra stvar što sam se dobro odmorio, što ću proći kompletne pripreme. I dok se ostali igrači Vardara budu vraćali umorni, ja ću odmoran dočekati nastavak Lige prvaka.

Je li vas u klubu iznenadio odlazak Sergeja Gorboka u Pick Szeged?

– O, da. Nitko to nije očekivao s obzirom na to da je gazda kluba Rus i svi se čude kako je dopustio svom zemljaku da nas oslabi za sljedeću sezonu. Pick Szeged se opasno pojačao, doveli su i našeg Buntića, ali ipak neće biti bolji od Veszprema – zaključio je Lacković.

>> Hrvati, budite mirni, imate jako dobru rukometnu reprezentaciju

Komentara 5

RI
rikavac
23:06 10.01.2016.

jest Lackovicu tad smo imali trenera Dzombu,Balica,Lackovica,Metlicica,Voria a koga sad imamo? Nemamo zamjenu za tebe Nemamo zamjenu za Metlicica,Dzombe jedino Balic ima kakvu takvu zamjenu i sto je naj gore nemamo golmana i izbornika.

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
07:15 11.01.2016.

2003. smo bili veći autsajderi nego današnja reprezentacija a sa susjednom Slovenijom smo gubili za gol ili dva umjesto sadašnjih bolnih 15 golova domoljubnog rukometnog deficita.

GL
GLADIATOR
09:07 11.01.2016.

Na papiru možda?, ali srce, volju, karakter što je važnije od imena sigurno nismo imali...., današnja repka živi od slave baš te generacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije