Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HŽ u Bjelovaru

Pruga zvana čežnja nakon 40 godina prva novogradnja u zemlji

zeljeznica
Damir Špehar/PIXSELL
28.07.2011.
u 12:00

HŽ Holding: Za prugu Gradec – Žabno osigurano 350 milijuna kuna, a Bjelovarčani će tu prugu ugledati za dvije godine

Predsjednik Uprave HŽ Holdinga Zlatko Rogožar i predsjednik HŽ Infrastrukture Branimir Jerneić u pratnji ministra turizma Damira Bajsa i bjelovarsko-bilogorskog župana Miroslava Čačije obišli su bjelovarski željeznički kolodvor i najavili njegovu skorašnju rekonstrukciju.

– Za desetak dana sklopit ćemo ugovor s izvođačem radova, rekonstrukcija kolodvora i perona počinje 22. kolovoza – kaže Rogožar.

Obećanja i rokovi

Iako su uzvanici pažnju željeli zadržati na rekonstrukciji kolodvora, novinare su mnogo više zanimali novi detalji oko dugonajavljivane pruge Gradec – Žabno, a koju Bjelovarčani, s obzirom na to da već deset godina slušaju obećanja o njezinoj izgradnji, u nevjerici od milja zovu pruga zvana čežnja.

– Raspisan je natječaj za gradnju nove dionice Gradec – Sveti Ivan Žabno, a otvaranje kuverti s ciljem izbora najboljeg ponuđača predviđeno je za rujan. Nakon toga će uslijediti zakonski žalbeni rok, pa se još ne može sa sigurnošću odrediti datum početka radova – napominje Rogožar. No, dodaje da je predviđeni rok za izvođenje radova određen na 18 mjeseci. Nestrpljive Bjelovarčane i ostale vezane uz spomenutu prugu umiruje podatkom da je za tu namjenu osigurano 350 milijuna kuna, iz kojih će se, izuzev gradnje 12-kilometarske dionice, financirati i modernizacija kompletne pruge Bjelovar – Zagreb.

Do Zagreba za 50 minuta

Zanimljivo je da je to prva nova pruga koja će se u Hrvatskoj graditi nakon 40 godina. U konačnici, kada svi radovi budu dovršeni, Bjelovarčanima će prometovanje modernom željeznicom omogućiti skraćivanje putovanja do Zagreba sa sadašnjih oko 1,45 sati na oko 50 minuta. Bilo kako bilo, kada se sve zbroji, nakon desetogodišnjeg čekanja, do tog će se trenutka trebati strpjeti barem još dvije godine. Za utjehu iz HŽ-a poručuju da ishod idućih izbora neće utjecati na zacrtanu dinamiku izgradnje pruge.

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar banijac68
banijac68
15:42 28.07.2011.

hvala admine kr---k ostaje kr---k svejedno idu na prežderavanje sa prugom ili bez obečanja samo glavno da ima kr-----e

NO
nonasur
12:24 28.07.2011.

Predizborno razbacivanje novaca... Teško da će ova pruga biti isplativa. Prije još jedan izvor troškova za ionako prezadužen HŽ. Još je gore jer ima relacija koje su itekako isplative ali se zanemaruju... Ništa čudno za vladu gđe kosor

PO
podravacc
17:15 29.07.2011.

ak prugu budu gradili kao stajalište u Karlovcu neće se tako skoro voziti po njoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije