Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Protiv Predraga Barabe vodi se postupak zbog kaznenog djela ubijanja i mučenja životinja

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici saslušalo je svjedoke, pribavilo dokumentaciju, a prije donošenja odluke naložit će i vještačenje
04. listopada 2016. u 12:32 0 komentara 1765 prikaza
Pokupsko Cerje
Foto: Grgur Žučko/pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Uporno odbijanje udomitelja, psi ubijeni iako su imali udomitelje, provođenje nekih posebnih, samoinicijativno određenih pravila, samo su neki od razloga zbog kojih je velikogorička Udruga za zaštitu životinja 60+ prije gotovo godinu dana podigla kaznenu prijavu protiv vlasnika i voditelja Skloništa za životinje Pokupsko Cerje Predraga Barabe.

Bubi pokrenuo sve

Prijavili su ga, između ostalog, i za bezrazložno ubojstvo mješanca Bubija, o čemu je pisao i Večernji list. Potencijalna udomiteljica bila je osobno u skloništu, najavila dolazak, ali Bubija nije uspjela spasiti. Kad je pas ubijen, umjesto da je udomljen, u Gradu Velikoj Gorici, koji je tada imao ugovor sa skloništem, bili su šokirani informacijama. Tražili su od nadležnog ministarstva i nadležnih institucija da hitno ispitaju tvrdnje. Veterinarskom inspektoru sve su prijavile i potencijalne udomiteljice. Ništa se nije promijenilo pa je zbog svega podignuta i kaznena prijava.  

- Ne znam što se događa, zašto to tako dugo traje. Bila sam na razgovoru, sve rekla, imaju i pismene dokaze. Pa koliko dugo traje taj postupak? - pita jedna od potencijalnih udomiteljica.

Kako ni podnositelji prijave, Udruga 60+, nisu dobili nikakve informacije što se događa, poslali smo upit Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske. U kojoj je fazi istraga u spomenutoj prijavi, jesu li ispitani svjedoci i prikupljeni dokazi te je li donesena državnoodvjetnička odluka, a ako nije kada će biti, upitali smo ih.

Čeka se vještačenje

- Vezano za vaš upit o postupanju po kaznenoj prijavi protiv Predraga Barabe zbog ubijanja pasa koji su imali udomitelja te nebrige prema psima u Skloništu, Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici vodi predmet protiv Predraga Barabe zbog kaznenog djela ubijanja i mučenja životinja iz članka 205. Stavka 1. Kaznenog zakona, a predmet se nalazi u fazi istraživanja. Tijekom istraživanja saslušani su svjedoci i pribavljena dokumentacija, a prije donošenja odluke u predmetu će se naložiti vještačenje – odgovorili su nam iz Županijskog državnog odvjetništa Velika Gorica, ne navodeći o kakvim je vještačenjima riječ i kad bi mogla biti gotova.

Izmišljeni lik i dalje ne zna gdje su psi

I dok se čeka odluka o kaznenoj prijavi protiv Predraga Barabe, odvjetništvo je odbacilo sve sumnje odgovornih osoba iz skloništa Pokupsko Cerje kako su "psi udomljeni iz njihova skloništa nestali". U svom odgovoru na naš upit naveli su: "Nakon provedenih izvida Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici zaključilo je kako u postupanju udomitelja životinja nisu pronađeni elementi koji bi upućivali na postojanje bilo kojeg kaznenog djela. Pronađene su samo određene nepravilnosti u podacima u upisniku pasa vezano za upisivanje podataka o psima na nove vlasnike".

Unatoč tome, iz skloništa i dalje izlaze informacije kako su prekinuli suradnju s volonterima jer nisu znali gdje su njihovi psi. O istoj temi oglasili su se i na Facebook stranici Mala Barby, navođeći kako je sklonište dobilo očitovanje da nije utvrđeno gdje su psi, odnosno da ih nema. Zanimljivo kako jedan izmišljeni lik piše da je sklonište dobilo očitovanje. Je li i očitovanje izmišljeno, jednako kao i rečenica kako nisu u mogućnosti dobiti bilo kakav medijski prostor. Pa se preko izmišljenog lika na Facebooku moraju očitovati o "svim huškačkim hajkama iz protekle i ove godine", kako navode. No, zaboravili su u tom očitovanju reći koliko puta su novinare ostavili pred vratima skloništa, na koliko poziva telefonom nisu odgovorili i na koliko upita koji su im stigli na mail adresu skloništa nisu odgovorili. A možda o tome izmišljeni lik i ne može reći ništa, jer to su činjenice, nije izmišljeno.

Maja Šuput
novo dostignuće
Maja Šuput podijelila novosti s pratiteljima: 'Povijesni trenutak za našu malu obitelj'
Periske
Izumiranje važne vrste
Najveći prirodni čistač Jadrana pred izumiranjem: Ostalo ih je samo 20, a znamo tko je krivac
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.