Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zarazne bolesti

Protiv ospica se obvezno cijepiti, protiv kozica nije

27.02.2015., Zadar - Cijepljenje.  Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
11.04.2015.
u 08:15

Od ospica je 1964. umrlo tridesetero djece, a od 1969. do sada osmero

Širenje ospica posljednjih mjeseci ponovno je povod raspravama na temu cijepljenja. Koliko su ospice zaista opasne u odnosu na naizgled sličnu dječju bolest, vodene kozice? Hoćemo li se uskoro morati cijepiti i protiv kozica? Nije li bolje da se neke bolesti prebole? Neka su to od pitanja koja postavljaju najčešće roditelji, strahujući od mogućih posljedica (ne)cijepljenja.

Jeftino cjepivo

– Ne znam nijednu zaraznu bolest za koju postoje dokazi da ju je bolje preboljeti nego ne oboljeti – kaže dr. Bernard Kaić, epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Važan razlog zbog kojeg je cijepljenje protiv ospica uvedeno u program cijepljenja, a cjepivo protiv vodenih kozica nije, velika je smrtnost koju su ospice uzrokovale. Evidencija HZJZ-a govori da od vodenih kozica obolijeva oko 20 tisuća djece godišnje, a od njih umre jedno dijete svakih pet-šest godina u prosjeku.

Zabilježeno je pet smrtnih slučajeva od 1976. do 2013. godine. U vrijeme kad je od ospica obolijevalo 20 tisuća djece godišnje, a to znači prije nego što je 1968. godine uvedeno cijepljenje protiv ospica, od te je bolesti umiralo između 10 i 20 djece svake godine. U Hrvatskoj je tako 1964. godine od ospica umrlo tridesetero djece od 14.866, koliko ih je oboljelo. Od 1969. godine do sada umrlo ih je osmero. Sedam godina nakon uvođenja cijepljenja zaustavljeno je umiranje od ospica.

– Osim što je smrtnost od ospica neusporedivo veća, ospice znatno češće uzrokuju druge komplikacije poput upale pluća i upale mozga – navodi dr. Kaić i napominje kako je u vrijeme kad je cijepljenje protiv ospica postalo dostupno ono bilo jeftino, a ospice vrlo ozbiljan javnozdravstveni problem pa ga je bilo lako uvesti.

S druge strane, cjepivo protiv vodenih kozica ima potencijal jednako sniziti pobol, ali neće imati velikog utjecaja na umiranje. Izuzetno je skupo, a javnozdravstveni značaj vodenih kozica nije tako velik.

– Cjepiva koja nisu obvezna preporučuju se određenim kategorijama. Cjepivo protiv vodenih kozica preporučuje se kod narušenog imunološkog sustava, trudnicama, osobama koje idu na transplantaciju, dakle onima za koje bi banalna bolest mogla biti opasna. Slično kao što se, primjerice, protiv krpeljnog meningokoka cijepe šumski radnici – kaže dr. Vanja Tešić, voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar".

Kalendar cijepljenja

Nekoliko cjepiva dolazi u obzir za uvođenje u kalendar cijepljenja: pneumokokno cjepivo, meningokokno cjepivo, HPV cjepivo, rotavirusno cjepivo, kao i cjepivo protiv vodenih kozica, navodi dr. Kaić. Zaključuje da financijska ograničenja diktiraju prioritete pa u ovakvoj konkurenciji cijepljenje protiv vodenih kozica neće imati prioritet.

>>Ospicama zaraženo 146 osoba, najviše ih je u Zagrebu

>>Polovica od 146 zaraženih ospicama u bolnici

Komentara 4

DU
Deleted user
12:38 11.04.2015.

Ako uvedu cijepljenje protiv vodenih kozica bit cu uvjerena sto posto da su i ostala cijepljenja velika prevara. Beba i dijete od 4 godine su mi imali vodene, niti su zaplakali, niti ih je svrbilo, proslo kao malo dosadniji i jači osip, bez ikakvih problema.

HE
hermet
09:18 11.04.2015.

...od 1976. do 2013. zabilježeno je pet smrtnih slučajeva od ospica... A koliko je u tom vremenu zabilježeno smrtnih slučajeva uzrokovano cjepivom? Koliko je djece napravljeno invalidima zbog cjepiva. Cijepljenje treba također referendum, ali ne namješteni kao za ulazak u EU. Čim su ljudi počeli sumnjati i odbijati cjepivo za djecu, odjednom odnekud izašla "epidemija ospica" . Izašla je iz nečijeg laboratorija, kao i hrpa boleština i lijekova za iste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije