Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Prosvjed Talijana: Berlusconi me ne predstavlja

11. studenoga 2008. u 11:36 1 prikaza

RIM - "Ja sam Talijan i premijer Silvio Berlusconi ne govori u moje ime" (I'm italian and prime minister Silvio Berlusconi is not speaking in my name), prosvjed je talijanskih građana na internetu zbog Berlusconijevih riječi o novomu američkom predsjedniku Baracku Obami.

Berlusconi je za Obamu kazao da je "lijep, mlad i preplanuo" što je izazvalo kritike u Italiji. Na njih je Berlusconi odgovorio da su "imbecilne", odnosno da se on samo šalio, a "imbecili" su pogrešno shvatili njegovu izjavu.

Američki novinar Steve Scherer, kojeg je u Bruxelles poslala američka agencija Bloomberg, a koji već 10 godina živi u Rimu, zatražio je od Berlusconija da se ispriča za izjavu o Obami, koja se u SAD-u smatra uvredljivom. Berlusconi je spočitnuo američkom novinaru da je i on postao "imbecilan". Ustajući ljutito na konferenciji na novinare Berlusconi je američkom novinaru kazao da bi se on trebao ispričati Italiji.

Prije nekoliko dana Carla Bruni, prva francuska dama, supruga francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, izjavila je, glede Berlusconijeve izjave, kako je sretna što više nije Talijanka. Talijanski političari desnog centra, pa i bivši talijanski predsjednik Francesco Cossiga, kritizirali su Carlu Bruni zbog njezine izjave.

No, nastala je i internetska stranica (Notspeakinginmyname.com) na kojoj se Talijani slikaju s tekstom na kojem piše da Berlusconi ne govori u njihovo ime i time se ispričavaju SAD-u. Stranica na internetu nastala je da bi se iskazala nelagoda zbog Berlusconijevih riječi. Na njoj piše da "ako nisi Talijan i osjećaš se uvrijeđenim zbog riječi našega premijera, molimo te da prihvatiš našu ispriku".

Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije