Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA EPOHA

'Propusti Katoličke crkve s pravom su uzrokovali ljutnju'

Papa Franjo u Irskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
26.08.2018.
u 07:18

Poglavar Katoličke crkve stigao je u Dublin na Svjetski susret obitelji, no on je ostao u drugom planu jer neki su Irci povrijeđeni

Svetog Oca, papu Franju, danas su u izrazito važnoj posjeti Irskoj, dočekala dva različita svijeta koji supostoje u toj zemlji.

S jedne strane, jednog od najvažnijih svjetskih ljudi u dublinskoj zračnoj luci dočekali su biskupi i političari, poput ministra vanjskih poslova Simona Coveneya i njegove petogodišnje kćerke, a s druge su u središtu Dublina prosvjedi počeli prije nego što je papa uopće dosegao taj dio irske metropole.

Nakon što gotovo 40 godina nijedan papa nije posjetio ovu nekad najviše katoličku zemlju u Europi, Irska kao da nije sigurna je li joj drago što se to događa danas. Zemlja koja se potpuno promijenila, sekularizirala i razočarala zbog skandala velikih razmjera zlostavljanja žena i djece koji su više puta otkrivani u toj zemlji, danas je drugačija Irska. I to Irci javno kažu.

Papa Franjo u Irskoj
1/18

Razgovor o LGBT zajednici

Tomu svjedoči i naglašavanje premijera te zemlje Lea Varadkara da će se prilikom sastanka sa Svetim Ocem, koji se održao jučer nešto nakon podneva po lokalnom vremenu, posebno osvrnuti na prava LGBT osoba te nasljeđe zlostavljanja djece u katoličkim strukturama.

Nakon sastanka, irski je premijer u svom govoru poslao nekoliko poruka koje su uglavnom prelazile irske okvire.

- Svi u Irskoj dijelimo jedan dom. Naša je dužnost brinuti se o ovom svijetu i ljudima koji u njemu žive. Zahvaljujemo vam se za brigu o Zemlji i za naglasak na borbi protiv klimatskih promjena. Zahvaljujemo vam na empatiji za siromašne, migrante i izbjeglice - rekao je Varadkar, jedan od predvodnika referenduma kojim se ukinula zabrana pobačaja u Irskoj prije samo tri mjeseca.

Nakon što je pohvalio katolike koji su obrazovali djecu kada vlada to nije bila u stanju, naglasio je da postoji i druga strana.

- Postoje mračni trenuci u povijesti Katoličke crkve, pamtimo neuspjehe države, Crkve i šireg društva koji su kreirali gorko, slomljeno i bolno nasljeđe za tolike - rekao je Varadkar.

Zatim je govorio papa Franjo koji je također počeo općenito, no dodao je i ono što su Irci željeli čuti.

- Vrlo sam svjestan okolnosti u kojima se nalaze naši najranjiviji braće i sestre. Mislim na one žene koje su u prošlosti podnijeli teške situacije. Ne mogu propustiti priznati velike skandale zlostavljanja mladih u Irskoj - rekao je papa koji je nedavno poslao otvoreno pismo osuđujući seksualno zlostavljanje djece u Katoličkoj crkvi.

U Irskoj je ponovio svoje riječi.

- Svako je dijete velik dar od Boga kojeg treba čuvati i voditi do duhovne zrelosti. Crkva u Irskoj u prošlosti je imala, a ima ju i sada, ulogu u dobrobiti djece koja se ne može odbaciti. Moja je nada da će težina skandala sa zlostavljanjem služiti kako bi naglasila važnost zaštite mladih i ranjivih. Propust Crkvenih vlasti da adekvatno odgovore na te zločine s pravom je uzrokovalo ljutnju te ostaju izvor patnje i srama za katoličku zajednicu - dodao je Sveti Otac koji je najavio da će se susresti sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja, ali da će o pojedinostima sastanka javnost obavijestiti tek nakon što se on dogodi.

“Nova i zrelija veza”

Premijer Varadkar poglavaru je Katoličke crkve kazao da je vrijeme da Katolička crkva i irska država stvore novu i zreliju vezu.

- Treba nam novi savez za 21. stoljeće - dodao je irski premijer.

Papa je u Irsku stigao u sklopu Svjetskog dana obitelji, no očekivanja medija, politike i prosvjednika da se poglavar Katoličke crkve osvrne na njene grijehe iz irske prošlosti, ostavila su središnju temu dolaska u tu zemlju postrani. Danas će svečanom misom koju će Sveti Otac održati za još uvijek brojne katolike u toj zemlji, a na njoj se očekuje pola milijuna ljudi. Ministar zdravstva te zemlje najbolje je opisao papin posjet.

“Bit će to vikend miješanih emocija. Za mnoge uzbuđenje, za neke osjećaj boli”, napisao je  irski ministar zdravstva Simon Harris na Twitteru.

Hodočašća od Podvinja do župe Gornja Močila

Papa Franjo u Irskoj
1/9

 

 

Ključne riječi

Komentara 15

AE
Aedes2017
07:38 26.08.2018.

Ljutnju ??? Zločini pedofilije mnogih svečenika u z r o k o v a l i su prezir ,gađenje ,odlazak iz Crkve ,zabranu djeci kontakt sa klerom...! Zar ne vidite da je pedofilija nakon spaljivanja žena. n ajv e č e č i sotonin atak na ISUSA KRISTA mučenika i njegov nauk ! Sve zločince morate raskrinkati i pravno sankcionirati jer inače ste i s t i !

VA
vadis1
15:19 26.08.2018.

Nije samo da se moraju svecenici pedofili izbaciti iz crkve, njih treba kazneno goniti. Sve one koji stite takve svecenike kao sto je i nadbiskup Barisic treba izbaciti iz crkvenih redova.

Avatar jumanji
jumanji
08:04 26.08.2018.

Zato postoji protestantska crkva koja se je prije 500 godina odvojila od pape i njegove spedofilijom zaražene crkve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije