Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Propusti Katoličke crkve s pravom su uzrokovali ljutnju'

Poglavar Katoličke crkve stigao je u Dublin na Svjetski susret obitelji, no on je ostao u drugom planu jer neki su Irci povrijeđeni
26. kolovoza 2018. u 07:18 15 komentara 826 prikaza
Papa Franjo u Irskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Svetog Oca, papu Franju, danas su u izrazito važnoj posjeti Irskoj, dočekala dva različita svijeta koji supostoje u toj zemlji.

Papa Franjo u Irskoj Papa Franjo u Irskoj 'Pedofilija predstavlja sramotu za katoličku zajednicu'

S jedne strane, jednog od najvažnijih svjetskih ljudi u dublinskoj zračnoj luci dočekali su biskupi i političari, poput ministra vanjskih poslova Simona Coveneya i njegove petogodišnje kćerke, a s druge su u središtu Dublina prosvjedi počeli prije nego što je papa uopće dosegao taj dio irske metropole.

Nakon što gotovo 40 godina nijedan papa nije posjetio ovu nekad najviše katoličku zemlju u Europi, Irska kao da nije sigurna je li joj drago što se to događa danas. Zemlja koja se potpuno promijenila, sekularizirala i razočarala zbog skandala velikih razmjera zlostavljanja žena i djece koji su više puta otkrivani u toj zemlji, danas je drugačija Irska. I to Irci javno kažu.

Papa Franjo u Irskoj
1 / 18
Papa Franjo u Irskoj

Razgovor o LGBT zajednici

Tomu svjedoči i naglašavanje premijera te zemlje Lea Varadkara da će se prilikom sastanka sa Svetim Ocem, koji se održao jučer nešto nakon podneva po lokalnom vremenu, posebno osvrnuti na prava LGBT osoba te nasljeđe zlostavljanja djece u katoličkim strukturama.

Nakon sastanka, irski je premijer u svom govoru poslao nekoliko poruka koje su uglavnom prelazile irske okvire.

- Svi u Irskoj dijelimo jedan dom. Naša je dužnost brinuti se o ovom svijetu i ljudima koji u njemu žive. Zahvaljujemo vam se za brigu o Zemlji i za naglasak na borbi protiv klimatskih promjena. Zahvaljujemo vam na empatiji za siromašne, migrante i izbjeglice - rekao je Varadkar, jedan od predvodnika referenduma kojim se ukinula zabrana pobačaja u Irskoj prije samo tri mjeseca.

Papa Franjo Darko Pavičić Zloduh klerikalizma razmahao je pedofiliju u Crkvi

Nakon što je pohvalio katolike koji su obrazovali djecu kada vlada to nije bila u stanju, naglasio je da postoji i druga strana.

- Postoje mračni trenuci u povijesti Katoličke crkve, pamtimo neuspjehe države, Crkve i šireg društva koji su kreirali gorko, slomljeno i bolno nasljeđe za tolike - rekao je Varadkar.

Međugorje Ivan Markešić Hoće li se u Međugorju i bez crkvenog priznanja ukazanja nastaviti hodočašća

Zatim je govorio papa Franjo koji je također počeo općenito, no dodao je i ono što su Irci željeli čuti.

- Vrlo sam svjestan okolnosti u kojima se nalaze naši najranjiviji braće i sestre. Mislim na one žene koje su u prošlosti podnijeli teške situacije. Ne mogu propustiti priznati velike skandale zlostavljanja mladih u Irskoj - rekao je papa koji je nedavno poslao otvoreno pismo osuđujući seksualno zlostavljanje djece u Katoličkoj crkvi.

papa franjo Susret obitelji Papa Franjo prvi Sveti Otac koji stiže u Irsku u 40 godina

U Irskoj je ponovio svoje riječi.

- Svako je dijete velik dar od Boga kojeg treba čuvati i voditi do duhovne zrelosti. Crkva u Irskoj u prošlosti je imala, a ima ju i sada, ulogu u dobrobiti djece koja se ne može odbaciti. Moja je nada da će težina skandala sa zlostavljanjem služiti kako bi naglasila važnost zaštite mladih i ranjivih. Propust Crkvenih vlasti da adekvatno odgovore na te zločine s pravom je uzrokovalo ljutnju te ostaju izvor patnje i srama za katoličku zajednicu - dodao je Sveti Otac koji je najavio da će se susresti sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja, ali da će o pojedinostima sastanka javnost obavijestiti tek nakon što se on dogodi.

Papa Franjo STOP ZATAŠKIVANJIMA Irski nadbiskup poziva papu da otvoreno govori o zlostavljanjima

“Nova i zrelija veza”

Premijer Varadkar poglavaru je Katoličke crkve kazao da je vrijeme da Katolička crkva i irska država stvore novu i zreliju vezu.

- Treba nam novi savez za 21. stoljeće - dodao je irski premijer.

Papa je u Irsku stigao u sklopu Svjetskog dana obitelji, no očekivanja medija, politike i prosvjednika da se poglavar Katoličke crkve osvrne na njene grijehe iz irske prošlosti, ostavila su središnju temu dolaska u tu zemlju postrani. Danas će svečanom misom koju će Sveti Otac održati za još uvijek brojne katolike u toj zemlji, a na njoj se očekuje pola milijuna ljudi. Ministar zdravstva te zemlje najbolje je opisao papin posjet.

“Bit će to vikend miješanih emocija. Za mnoge uzbuđenje, za neke osjećaj boli”, napisao je  irski ministar zdravstva Simon Harris na Twitteru.

Hodočašća od Podvinja do župe Gornja Močila

Papa Franjo u Irskoj
1 / 9
Hodočašće od Podvinja do župe Gornja Močila u sklopu Dana sv. Ante Padovanskog

 

 

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • Aedes2017:

  Ljutnju ??? Zločini pedofilije mnogih svečenika u z r o k o v a l i su prezir ,gađenje ,odlazak iz Crkve ,zabranu djeci kontakt sa klerom...! Zar ne vidite da je pedofilija nakon spaljivanja žena. n ajv e č ... prikaži još! e č i sotonin atak na ISUSA KRISTA mučenika i njegov nauk ! Sve zločince morate raskrinkati i pravno sankcionirati jer inače ste i s t i !

 • vadis1:

  Nije samo da se moraju svecenici pedofili izbaciti iz crkve, njih treba kazneno goniti. Sve one koji stite takve svecenike kao sto je i nadbiskup Barisic treba izbaciti iz crkvenih redova.

 • Avatar jumanji
  jumanji:

  Zato postoji protestantska crkva koja se je prije 500 godina odvojila od pape i njegove spedofilijom zaražene crkve