Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa Franjo u Irskoj

'Pedofilija predstavlja sramotu za katoličku zajednicu'

Papa Franjo u Irskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
25.08.2018.
u 16:29

Za misu je prodano 500.000 karata, iako je neodređeni broj kupila skupina za bojkot "Reci NE Papi" (Say Nope to the Pope) koja poziva građane da kupe kartu i ne odu na misu

Papa Franjo obilježio je prvi papinski posjet Irskoj u 39 godina priznanjem o propustu crkvenih vlasti da se na primjeren način obračunaju s "gnjusnim" zločinom pedofilije u svojim redovima koji i dalje predstavlja sramotu za katoličku zajednicu, javlja u subotu Reuters.

Papa Franjo stigao je u subotu u Irsku, u prvi posjet jednog Pape toj zemlji od 1979. kada je Smaragdni otok posjetio papa Ivan Pavao II., u društvo koje se od tada dosta promijenilo i koje je uzdrmano skandalima svećeničkog zlostavljanja djece zbog kojih Katolička crkva ponovo proživljava krizu.

"Ne mogu a da ne priznam ozbiljan skandal u Irskoj koji je rezultat zlostavljanja mladih ljudi od strane pripadnika Crkve koji su bili odgovorni za njihovu zaštitu i naobrazbu. Propust crkvenih vlasti - biskupa, vjerskih velikodostojnika, svećenika i ostalih - da se suoče s tim gnjusnim zločinima, opravdano je izazvao zgražanje i bijes te i dalje predstavlja sramotu za katoličku zajednicu", kazao je Papa. 

Papa Franjo u Irskoj
1/18

No, također je pozvao Irsku da ne zaboravi "moć kršćanske poruke" koja je održala zemlju u prošlosti i koja to može činiti i u budućnosti. 

Premijer Leo Varadkar,  homoseksualac koji je bio dio uspješne kampanje za legalizaciju istospolnih brakova i liberalizaciju pobačaja, kazao je da su zbog zločina pedofilije u Crkvi "rane još uvijek otvorene" te da "treba još puno učiniti kako bi se  postigla pravda, istina i zacijelile rane žrtava i preživjelih".

"Sveti Oče, molim vas da iskoristite svoj položaj da se to učini ovdje u Irskoj i diljem svijeta (...) moramo se sada pobrinuti da se s riječi prijeđe na djela", kazao je premijer.

Papa Franjo posjet Irskoj započeo je susretom s predsjednikom Michaelom D. Higginsom u njegovoj rezidenciji gdje se sastao i s azilantskom obitelji iz Sirije, ponovo uputivši poziv za pronalaženje rješenja za izbjegličku krizu.

Papa u nedjelju putuje u  Knock, selo na zapadu zemlje na kojem je katolicizam urezao duboki trag i koji godišnje posjeti 1,5 milijuna hodočasnika. Svoj će posjet Irskoj zaokružiti misom u dablinskom parku Phoenix kojim dominira veliku križ, podignut tijekom posjete Ivana Pavla II.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Za misu je prodano 500.000 karata, iako je neodređeni broj kupila skupina za bojkot "Reci NE Papi" (Say Nope to the Pope) koja poziva građane da kupe kartu i ne odu na misu.

Planirani su i neki prosvjedi sa slikama žrtava svećeničkog zlostavljanja, a na mjestu bivšeg crkvenog utočišta za nevjenčane majke, gdje je 2014. otkriven neobilježen grob s ostacima stotina beba, bit će održano bdjenje.

Dublinski most Ha'apenny okićen je zastavama u duginim bojama i ljubičastim kišobranima kojima se podupire zaređenje žena kao i plavim vrpcama kao simbolom solidarnosti sa žrtvama svećeničkih zlostavljanja.

No, slike Pape su na naslovnicama svih novina i na ulicama Dublina vlada uzbuđenje.

"Oduševljen sam njegovim dolaskom, mislim da je to velika promjena u odnosu na posljednjih par godina i loših vijesti za Crkvu. Mislim da je ovo prilika za malo slavlja i za trenutak da sagledamo gdje se trenutno nalazimo", kazao je Kyle O'Sullivan iz Dublina.

Papa i dalje odbija limuzine i blindirana vozila te se ulicama Dublina provozao u plavoj Škodi

Povezali dvije župe, dvije obale Save i dvije države

Papa Franjo u Irskoj
1/4

 

Komentara 65

Avatar Jana
Jana
18:08 25.08.2018.

Pedofilija i sodomija !

Avatar Mi sami
Mi sami
19:28 25.08.2018.

"Crkveni odbor Crkvene opštine Klinovac, koji se pobunio protiv vladike Pahomija i dešavanja u vranjskoj eparhiji, smenjen je pre nekoliko dana po kratkom postupku rešenjem koje je potpisao upravo vranjski vladika. Pahomije se se već godinama nalazi u središtu raznih afera, ali je ovo prvi put da optužbe na njegov račun stižu iz nekog crkvenog odbora.Vladika Pahomije našao se u središtu jedne od najvećih afera u SPC nakon što su ga četvorica dečaka optužili za seksualno zlostavljanje od 1999. do 2002. godine u službenim prostorijama Eparhije vranjske."

JO
jocoudriga
06:23 26.08.2018.

Odvratna organizacija koja smatra normalnim sex sa djecom kao i šutnju o tome. Ovce gurajte samo u naručje takvima svoju djecu i onda blejite kad se to dogodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije