Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOP ZATAŠKIVANJIMA

Irski nadbiskup poziva papu da otvoreno govori o zlostavljanjima

Papa Franjo
MAX ROSSI/REUTERS/PIXSELL
20.08.2018.
u 06:51

Vatikan je u četvrtak izrazio "sram i žalost" nakon objave izvješća o istrazi tužiteljstva u Pennsylvaniji, po kojemu  je da oko 300 svećenika spolno zlostavljao maloljetnike u zadnjih 70 godina u toj američkoj saveznoj državi.

Irski nadbiskup Diarmuid Martin pozvao je u nedjelju papu Franju da, tijekom posjeta Irskoj ovoga tjedna, iskreno i otvoreno govori o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi i strukturama unutar Crkve koje ga godinama zataškavaju. 

"Nije dovoljno samo se ispričati. Strukture koje dopuštaju ili olakšavaju zlostavljanje moraju biti razbijene zauvijek", istaknuo je  nadbiskup Martin u svojoj nedjeljnoj propovijedi u katedrali u Dublinu.

Ogroman je broj seksualnih žrtava katoličkog svećenstva, rekao je Martin koji smatra da papa mora "ponizno" i otvoreno govoriti o prošlosti, ali i o budućnosti Crkve. Papa Franjo stiže u Dublin 25. kolovoza na Međunarodni susret obitelj, koji se održava svake tri godine, s ciljem osnaživanja katoličkih obitelji diljem svijeta.

Očekuje se da njegov posjet neće izazvati onolike gužve i interes kakav je pratio posjet Ivana Pavla II.  1979. koji je privukao dva milijuna Iraca. Vatikan je u četvrtak izrazio "sram i žalost" nakon objave izvješća o istrazi tužiteljstva u Pennsylvaniji, po kojemu  je da oko 300 svećenika spolno zlostavljao maloljetnike u zadnjih 70 godina u toj američkoj saveznoj državi.

Za Katoličku crkvu već se dugo sugerira u javnosti da je propustila kazniti pedofile u svojim redovima te da je svjesno prikrivala zlostavljanja. Papa Franjo obećao je "nultu toleranciju" u borbi protiv seksualnog zlostavljanja katoličkog klera kojega prate nedavni skandali u Čileu, Australiji i SAD-u.

Komentara 12

DU
Deleted user
08:30 20.08.2018.

Jesenti milu bigulicu, sad znamo u kojem grmu leži zec. Naime, da nema Katoličke crkve, na svijetu ne bi bilo ni jednoga jedinog pedolfila, a bogme ni ikojega drugog kriminalca. Katolički popovi su sve zlo ovoga svijeta. Kakva mafija, kakvi diktatorski režimi, kakve izrabljmivačke multinacionalne kompanije! Zaključak se nameće sam po sebi. Kad se likvidira Katolička crkva, svijetom će dolovce poteći med i mlijeko.

AE
Aedes2017
08:31 20.08.2018.

Svjetska zdravstvena organizacija WHO mora donijeti obvezatnu Rezoluciju o kastraciji ( operativnoj ili kemijskoj) svih svećenika prije slanja u Župe ili kontakata s djecom.Pravna regulativa se mora prilagoditi stravičnoj incidenciji.( Ti monstrumi su sotone u KC ,uništavaju vjeru u Naukauk Isusa Krista mučenika )

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
15:04 20.08.2018.

Katolicka crkva je zlocinacka organizacija. Najveci borci protiv LGBTQ a prepuna istih. Muskarci u haljinama, papa hoda u crvenim cipelana. Propagiraju siromastvo a oni zive u bogatstvu. Licemjeri najveci na svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije