Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Irski nadbiskup poziva papu da otvoreno govori o zlostavljanjima

Vatikan je u četvrtak izrazio "sram i žalost" nakon objave izvješća o istrazi tužiteljstva u Pennsylvaniji, po kojemu  je da oko 300 svećenika spolno zlostavljao maloljetnike u zadnjih 70 godina u toj američkoj saveznoj državi.
20. kolovoza 2018. u 06:51 14 komentara 489 prikaza
Papa Franjo
Foto: MAX ROSSI/REUTERS/PIXSELL

Irski nadbiskup Diarmuid Martin pozvao je u nedjelju papu Franju da, tijekom posjeta Irskoj ovoga tjedna, iskreno i otvoreno govori o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi i strukturama unutar Crkve koje ga godinama zataškavaju. 

vatikan Spolno zlostavljanje Vatikan izrazio "stid i tugu" zbog američkog izvješća o pedofiliji među svećenicima

"Nije dovoljno samo se ispričati. Strukture koje dopuštaju ili olakšavaju zlostavljanje moraju biti razbijene zauvijek", istaknuo je  nadbiskup Martin u svojoj nedjeljnoj propovijedi u katedrali u Dublinu.

Ogroman je broj seksualnih žrtava katoličkog svećenstva, rekao je Martin koji smatra da papa mora "ponizno" i otvoreno govoriti o prošlosti, ali i o budućnosti Crkve. Papa Franjo stiže u Dublin 25. kolovoza na Međunarodni susret obitelj, koji se održava svake tri godine, s ciljem osnaživanja katoličkih obitelji diljem svijeta.

Papa Franjo Pedofilija u crkvi Američki biskupi traže od Vatikana neovisnu istragu o bivšem kardinalu

Očekuje se da njegov posjet neće izazvati onolike gužve i interes kakav je pratio posjet Ivana Pavla II.  1979. koji je privukao dva milijuna Iraca. Vatikan je u četvrtak izrazio "sram i žalost" nakon objave izvješća o istrazi tužiteljstva u Pennsylvaniji, po kojemu  je da oko 300 svećenika spolno zlostavljao maloljetnike u zadnjih 70 godina u toj američkoj saveznoj državi.

Fernando Ramos ISTRAGA U TIJEKU U SAD-u 300 svećenika pod optužbom za pedofiliju, zlostavljano više od 1.000 djece

Za Katoličku crkvu već se dugo sugerira u javnosti da je propustila kazniti pedofile u svojim redovima te da je svjesno prikrivala zlostavljanja. Papa Franjo obećao je "nultu toleranciju" u borbi protiv seksualnog zlostavljanja katoličkog klera kojega prate nedavni skandali u Čileu, Australiji i SAD-u.

s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Jesenti milu bigulicu, sad znamo u kojem grmu leži zec. Naime, da nema Katoličke crkve, na svijetu ne bi bilo ni jednoga jedinog pedolfila, a bogme ni ikojega drugog kriminalca. Katolički popovi su sve zlo ovoga svijeta. Kakva mafija, kakvi ... prikaži još! diktatorski režimi, kakve izrabljmivačke multinacionalne kompanije! Zaključak se nameće sam po sebi. Kad se likvidira Katolička crkva, svijetom će dolovce poteći med i mlijeko.

 • Avatar Dr Olja Kitarovic
  Dr Olja Kitarovic:

  Koliko ih ima čovječe! Na tisuće pedofila.

 • Aedes2017:

  Svjetska zdravstvena organizacija WHO mora donijeti obvezatnu Rezoluciju o kastraciji ( operativnoj ili kemijskoj) svih svećenika prije slanja u Župe ili kontakata s djecom.Pravna regulativa se mora prilagoditi stravičnoj incidenciji.( Ti monstrumi su sotone u KC ,uništavaju vjeru u Nauk ... prikaži još!auk Isusa Krista mučenika )