Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA SE SEZONA

Promet drastično pao: Pustoš u hrvatskim zračnim lukama, posebice na Jadranu

Međunarodna zračna luka Franjo Tuđman spremna je za nastavak prometovanja
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
11.03.2021.
u 13:15

Zagrebački aerodrom je prošli mjesec imao samo 31.534 putnika

Koronakriza i ograničenja putovanja najviše su pogodila avioindustriju pa tako i hrvatske zračne luke kroz koje je lani prošlo samo 2,1 milijun putnika, za razliku od 11,4 milijuna koliko ih je bilo u rekordnoj 2019.

Lani je domaće zračne luke od potpuno praznih terminala spasila kakva-takva turistička sezona. No jesen i zima su ponovno donijele pustoš u zračnim lukama, pogotovo u onima na jadranskoj obali. Zračna luka Franjo Tuđman tako je u veljači imala 31.534 putnika, a lani, prije izbijanja pandemije COVID19, opslužila je u istom tom mjesecu više od 184.000 putnika.

Usluge Zračne luke Dubrovnik u veljači ove godine koristilo je 3458 putnika, a sa siječnjem ove godine to iznosi ukupno skromnih 7277 putnika. Splitski je aerodrom 2019. u ljetnim mjesecima rušio sve moguće rekorde po broju putnika, a u veljači ove godine kroz tu zračnu luku prošlo je 6126 putnika.

Sa siječnjem, to u ovoj godini dosad znači samo 13.878 putnika. Zadar je prije dvije godine rušio vlastite rekorde po prometu, a u veljači ove godine kroz tu zračnu luku prošla su samo 172 putnika. U siječnju ih je na zadarskom aerodromu bilo još manje – 138.

Zračna luka Rijeka ima još skromnije brojke, kroz taj aerodrom je prošli mjesec prošlo samo 108 putnika, a u siječnju ove godine 140. Nešto bolje su brojke Zračne luke Pula koja je u veljači ove godine imala samo 219 putnika, a u siječnju 300. Kroz jadranske je aerodrome tako u prva dva mjeseca prošlo samo 14.480 putnika, a sa zagrebačkim brojkama to iznosi ukupno za siječanj i veljaču ove godine 84.077 zračnih putnika u Hrvatskoj, za razliku od 516.221 putnika u prva dva mjeseca lani.

Za ovo ljeto stižu najave povratka aviokompanija na hrvatske aerodrome, no još je uvijek neizvjesno u kojim razmjerima će se to dogoditi.

Komentara 4

DA
dancuo
13:35 11.03.2021.

Dajte otvarajte vizne centre s Rusijom. Godinu već pod blokadom zbog Bruxellesa. Ovo ljeto nećemo apsolutno nikoga imati od gostiju iz EU sudeći po tome kako se sve pretvorilo u konc logor. Što vas briga, niste u Schengenu, nek dođu Rusi, uvedite charter linije, zaradit će i Croatia Airlines, naprave turisti svježi PCR test i sve pet. Ima li itko pametan u ovoj zemlji ili sve strani poslušnici? Ovako odoše svi Rusi u Tursku, Egipat, Saudijsku Arabiju, Maldive, Kubu, pa i Srbiju... A ovi mučenici iz EU će i tako biti u podrumu.

DU
Deleted user
13:21 11.03.2021.

pa pustos je citavoj hrvatskoj u svakom pogledu...ceka se sezona...cekanje je gubljenje vremena...

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
13:28 11.03.2021.

Pa nije pustoš sami u hrvatskim zračnim lukama, pustoš je svuda i domoljubno ovuda oko nas jer imamo Hrvatsku i oni koji su to gorko osjetiti i deprimirani primjetili su već ponosno pobjegli za Irsku i Njemačku da se spase, imaju život i vide perspektivu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije