Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika šteta

Proglašena prirodna nepogoda zbog mraza za područje cijele Varaždinske županije

mraz
Foto: Igor Kralj/Pixsell
09.04.2020.
u 12:37

Prirodna nepogoda za područje Varaždinske županije proglašena je zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama u razdoblju od 2. do 8. travnja, kada su zabilježene temperature od -6 do -2 stupnjeva

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić danas je donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog mraza na području svih gradova i općina Varaždinske županije.

– Prirodna nepogoda za područje Varaždinske županije proglašena je zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama u razdoblju od 2. do 8. travnja, kada su zabilježene temperature od -6 do -2 stupnjeva. To je nanijelo velike materijalne štete na poljoprivrednim trajnim nasadima, u vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama. Posljedice su smrzavanje i oštećenje radi čega se procjenjuje da će ovogodišnji prinosi biti značajno umanjeni – obrazložio je župan Čačić u Odluci.

Prema riječima dožupana Tomislava Paljka, najveće štete trenutno su u vinogradima s ranijim sortama vinove loze, odnosno u vinogradima u nižim predjelima koji su osjetljivi na niske temperature.

– Znatne štete su i u voćnjacima s obzirom da su pred cvatnjom ili u samoj cvatnji, kada su najosjetljiviji na mraz. Najveće štete vidljive su na jabukama, kruškama, šljivama, višnjama, trešnjama, breskvama, marelicama, jagodama, malinama, kupinama i drugim voćkama – rekao je Paljak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije