Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arsen Bauk:

'Probudilo se bratstvo i jedinstvo Hrvata i Slovenaca, Tajani je zapravo svima održao edukaciju'

Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.02.2019.
u 11:16

U Saboru se govorilo o izjavi predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija

Ovotjedno saborsko zasjedanje zastupnici su započeli kritikama na račun predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija zbog izjave o "talijanskoj Istri i Dalmaciji".

Potpredsjednik Sabora, HDZ-ov Željko Reiner poručio je kako je to bila neprimjerena, nedopuštena i iredentistička izjava Tajanija.

– Gorki okus s naših usana zbog te izjave ne može ukloniti apsolutno bilo kakva njegova kasnija izjava da nije tako mislio. Bilo bi ipak potpuno krivo misliti da zbog njegovih riječi tako misle svi Talijani. No kad govorimo o tome, sjetimo se ljudi koji su se borili za hrvatsku Istru – Juraj Dobrila, Matko Rašan koji je napisao istarsku himnu, a posebno mons. Božo Milanović koji je najzaslužniji, uz svoje suradnike, za to da je Istra pripojena Matici Hrvatskoj. Sjetimo se da je i taj mons. Milanović u početku bio napadan od komunističkih vođa kao izdajnik i narodni neprijatelj, prihvatili su ga tek kad su shvatili da se bori za hrvatsku Istru – podsjetio je Reiner.

SDP-ov Arsen Bauk se pak zapitao u čemu se Tajanijeva izjava razlikuje od brojnih izjava ili poteza koje možemo slušati od pojedinih hrvatskih političara.

–  Dirljivo je gledati kako se cijela politička scena natječe u obrani tekovina NOB-a osuđujući revizionistički govor predsjednika Europskog parlamenta. Može se reći da prema Tajaniju dižemo čelo, kročimo smjelo i čvrsto stišćemo pest. Probudilo se bratstvo i jedinstvo Hrvata i Slovenaca, zajedno kao nekad se suprotstavljamo teritorijalnim pretenzijama. Ponovno su nam puna usta patriotizma. Tajani nas je ponovno podsjetio tko su patrioti i domoljubi, a to su narodno oslobodilačka vojska, partizani, pod vodstvom maršala Tita. Više je Tajani napravio za edukaciju od svih kurikuluma i reformi obrazovanja – kazao je Bauk. Tajani bi se, dodaje, mogao braniti potezima hrvatske politike.

–  A što vi hoćete, što sam ja napravio, a da vi već niste? Jeste li promijenili imena ulica, srušili spomenike? Jeste. Zavapio bi Tajani. Treba osuditi Tajanije svih boja, ali trebamo pomesti ispod svojih vrata. Tajaniju treba jasno reći grazie i no pasaran – zaključio je zaključio je Bauk.

Predsjednik Mosta Božo Petrov kaže da Tajanijeva izjava pokazuje na što je srozan europski ugled Hrvatske.

–  Svaki europski ćato može tako govoriti, hoće li i dalje Plenković sjediti s Tajanijem i govoriti da je sve u redu? Sramota! – ocijenio je Petrov.

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin poručuje kako ovom izjavom ne smijemo obilježiti odnose Italije i Hrvatske.

–  Centralno obilježavanje dana sjećanja na kojem sam sudjelovao bilo je u službenoj rezidenciji predsjednika Italija, bio je tamo cijeli njihov državni vrh, i na tom skupu su izrečene istine o tome što se događalo, tako da smo svi izašli od tamo zadovoljni. Državni vrh Italije je obilježio taj dan tako da se afirmira budućnost sjećajući se prošlosti i prijateljstva s nama. Suradnja je jedini izbor, a sve drugo je politika, kampanja, zapravo nešto čime se želi zasjeniti dobri odnosi između Italije i Hrvatske – naglašava Radin.

HNS-ov Milorad Batinić osvrnuo se na općenitu situaciju u Hrvatskoj, odnosno aktualno-političku situaciju.

–  Bilježimo niz događanja koja nisu dobra, ovo u Splitu, žigosanje u školi sa simbolom koji svakako osuđujemo.... svakako me žalosti i neprihvatljiva mi je reakcija samog ravnatelja škole, ako se neće adekvatno sankcionirati, možemo li to očekivati po drugim školama, na ulici. Zadnjih mjesec dana mogli smo gledati snimke jedne brutalnosti, nasilništva u slučaju Daruvarac... krajnje vrijeme je da se zapitamo o zakonima koje donosimo, onda o ujednačenoj praksi na sudovima. Što se tiče Tajanija, smatramo da izjave koje su dali vlada i predsjednica ipak su trebale biti malo čvršće i oštrije. Što bi bilo da je Orban rekao mađarsko Međimurje, ili Vučić srpska Slavnija, ili Đukanović kaže crnogorska Prevlaka ili Dubrovnik, kako bi tada reagirali. Najlakše se posvaditi, ali opet treba razgovarati. Nacionalni interesi moraju biti stranačkih – objašnjava Batinić.

GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš Tajanijevu izjavu nazvala je skandaloznom, nedopustivom i sramotnom. Hrvatska treba tražiti da se Tajani makne s mjesta šefa Parlamenta, poručila je.

Nezavisni Bojan Glavašević upozorio je da je iz školske lektire izbačena knjiga Dnevnik Ane Frank, što je, drži, ilustrativan primjer odnosa Vlade prema holokaustu.

– To pokazuje duboko nerazumijevanje činjenice da je odbijanje suočavanja s prošlošću izravan put u ponavljanje svih najgorih grešaka. To nije bilo kakva knjiga i ovo je jedan u nizu znakova procesa koji je namjeran, a mogu ga opisati kao kolektivno programiranje zaborava. Generacije mladih Europljana, njihovih očeva majki i djedova prošle makar na brzinu kroz to djelo. To je neka vrsta intelektualnog i emocionalnog cjepiva i da nije bilo nje  današnji bi svijet bio neusporedivo gori nego što jest – kazao je Glavašević zaključivši da kao društvo na to moramo reagirati.

Predsjednik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić obrušio se na predložene izmjene Zakona o Ini o kojima danas raspravlja Sabor.

– Zloglasnim zakonom o privatizaciji Ine pokušava se još više ići na ruku MOL-u kojem je kao poklon na pladnju uz mito dana Ina. Mi nemamo na temelju čega raspravljati, nemamo vjerodostojne informacije, nemamo na temelju čega raspravljati – smatra Sinčić.
Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić vladajuće je podsjetio kako 21. veljače ističe rok koji je vladi dao Ustavni sud da Sabor donese novi zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarenje prava za slobodno odlučivanje o rađanju djece.

–  Taj rok je vladi dao Ustavni sud još prije dvije godine, no vlada nije učinila ništa što je sramota za vladu Andreja Plenkovića koji se voli hvaliti da je vjerodostojan. Kakva je to vlada koja ne poštuje odluke Ustavnog suda. Andrej Plenković pokazao se kao politička kukavica jer ništa ne poduzima – zaključio je Mrsić pozvavši vladajuće da iskoriste njegov gotovi prijedlog zakona.

>> Okršaj Gordana Jandrokovića i Nikole Grmoje u Saboru

Komentara 21

BU
busbus59
12:07 13.02.2019.

A ti isti tvoji antife Bauče glupi sa tvojim Titom pobiše i pobacaše mnoge talijane u Istarske jame! Hebo te Titek

BO
Bojance
12:05 13.02.2019.

Kad će se u Bauku probuditi bratstvo i jedinstvo njega i njegovog novčanika da bar jednom u životu plati piće ili počasti nekoga?

PA
Papak420
11:41 13.02.2019.

Gdje je bio tito i njegove komunjare 1921 kada su moji pradjedovi kokali paštašute u selo su ušli ali nisu živi izašli to neka se zna da je hrvatski seljak koji je katolicki vjernik prvi u europi ustao protiv fašizama a neki šugave komunjare zbog napada na bratski sovjetski savez

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije