Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19 U HRVATSKOJ

Stižu županijska izvješća. Ravnateljica bolnice u Puli: 'Teško je gledati umiranje'

Sisak: Od ranog jutra stvaraju se kolone gradjana koji dolaze na testiranje za COVID
Nikola Cutuk/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.01.2022.
u 10:13

U Požeško-slavonskoj županiji 41 novozaražena osoba, u Sisačko-moslavačkoj tri

Nacionalni Stožer civilne zaštite izvijestio je u nedjelju o 5.732 osobe koje su novozaražene koronavirusom, dok je od posljedica zaraze umrlo njih 45. Službeni podaci za protekla 24 sata bit će objavljeni iza 11 sata, a u među vremenu počela su pristizati izvješća pojedinih županija.

>> VIDEO Brzo antigensko testiranje od danas i kod obiteljskih liječnika: 'Mnoge ordinacije još ih nisu dobile'

11:55 Koronavirus je potvrđen kod nove četiri osobe osobe u Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata, a bolnički se liječe 43 zaražena pacijenta, od kojih su dva na respiratoru, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Tri novooboljele osobe su s karlovačkog područja te jedna s dugoreškog. U samoizolaciji je 345 osoba.

Nije priopćen ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze, već samo za škole sa 102 zaražena osnovnoškolca i 72 srednjoškolca. U odnosu na podatke od petka, oboljela su nova 52 učenika osnovnih i 19 srednjih škola. Pod mjerom samoizolacije je 724 učenika, 317 više nego u petak.

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od covida-19 oboljela 25.941 osoba, a 721 je umrla.

11:31 U Međimurskoj županiji koronavirus je utvrđen kod novih 17 osoba tijekom proteklog vikenda, a umrla je jedna oboljela osoba, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, PCR testiranjem evidentiran je jedan pozitivan nalaz na covid-19, a tijekom vikenda brzim antigenskim testom testirane su 273 osobe, od čega je evidentirano 16 pozitivnih nalaza, što je 5,9 posto od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 96 osoba, pa je u županiji trenutno aktivno 1112 slučajeva zaraze.

U Županijskoj bolnici Čakovec liječi se 43 covid pozitivna pacijenta, u protekla 24 sata hospitaliziran je jedan, a otpuštena dva pacijenta, dok su četiri pacijenta na invazivnoj respiraciji. Umrla je žena stara 65 godina.

Građani se i dalje mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec, a za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

11:30 U Koprivničko-križevačkoj županiji u posljednja 24 sata umrle su dvije osobe oboljele od covida-19, a u nedjelju nije bilo testiranja na koronavirus, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

U koprivničkoj Općoj bolnici umrli su pacijenti u dobi od 43 i 60 godina, koji su osim covida 19 imali i druge bolesti. Jedan nije bio cijepljen. Na bolničkom liječenju su 43 osobe oboljele od covid-19 infekcije, od kojih je devet na respiratoru.

Ozdravilo je 14 osoba, pa je u Koprivničko-križevačkoj županiji trenutno 1028 aktivnih slučajeva covida. Među njima je i 89 učenika i 38 nastavnika, a u samoizolaciji su četiri kompletna razreda te pojedinačno 231 učenik i 15 nastavnika.

11:05 Tijekom vikenda u Ličko-senjskoj županiji koronavirus je potvrđen kod još 183 osobe, tako da je sada 357 aktivnih slučajeva zaraze, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Bolnički se liječi devet pacijenata. U posljednjih 78 sati testiralo se 536 ljudi, a pozitivne su nalaze dobile 52 osobe iz Gospića, po 35 njih iz Senja i Otočca, 28 iz Novalje i 18 iz Korenice, pet iz Lovinca, a poneki slučaj imaju još Brinje, Karlobag, Perušić i Udbina.

U samoizolaciji je 451 osoba. Od početka pandemije oboljelo je 9346 ljudi iz Ličko-senjske županije, a umrle su 202 osobe.

10:25 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u protekla 24 sata na području županije evidentirano je 404 novooboljelih od covida 19, a ozdravilo je 615 osoba, priopćeno je u ponedjeljak.

Najviše novozaraženih, njih 122 je u Velikoj Gorici, 55 u Dugom Selu, 32-oje u Samoboru, 28 u Zaprešiću,  19 u Svetoj Nedelji, 17 u Svetom Ivanu Zelini,  15 u Ivanić-Gradu, 14 u Jastrebarskom, u općini Brdovec 14, Vrbovcu i općini Brckovljani po 13. Mjera samoizolacije izrečena je za 19 razrednih odjela i dio učenika 21 razrednog odjela.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo od početka pandemije do danas evidentirano je 67.760 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 63110 osoba, a 76 osoba je umrlo. U priopćenju se navodi da podaci koje županijski Zavod za javno zdravstvo dostavlja Zagrebačkoj županiji, ne sadrže podatke o umrlima u bolnicama na području grada Zagreba, u kojima se  hospitaliziraju stanovnici županije.

10:16 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a dvije osobe su umrle, priopćili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U Općoj bolnici Bjelovar na liječenju je 25 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih su četiri na respiratoru. Na opservaciji je još šest pacijenata.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 713 osoba. U posljednja 24 sata umrle su dvije osobe s koronavirusom, navode iz županijskog Stožera CZ.

10:07 U Varaždinskoj županiji jučer je potvrđeno 58 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirano 235 osoba. Preminula je jedna osoba.    

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 111 osoba, od kojih je njih 13 na respiratoru. Oporavila se 161 osoba i broj aktivnih slučajeva je 1.402.

10:00 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Radi se o osam osoba iz Župe dubrovačke, sedam iz Dubrovnika, dvije iz Konavala te jednoj iz Dubrovačkog primorja, Stona i s Mljeta. Preminula je jedna ženska osoba iz Stona (rođ. 1932.g.).

Izliječeno je 187 osoba: 106 iz Dubrovnika, 19 iz Župe dubrovačke, 12 iz Konavala i Metkovića, sedam iz Vele Luke i Korčule, četiri iz Opuzena i Stona, tri iz Kule Norinske, Blata, i Lumbarde, dvije iz Ploča i s Mljeta te jedna iz Slivnog, Orebića i Zažablja.

U posljednja 24 sata obrađeno je 139 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 200 706 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 61 osoba pozitivna na koronavirus, sedam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb te su na respiratoru.

U samoizolaciji je 1649 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 1005 slučajeva kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

9:12 Čak pet COVID-19 pozitivnih osoba s pridruženim kroničnim bolestima umrlo je u protekla 24 sata na području Istarske županije dok su potvrđene 34 novozaražene osobe, izvijestio je u ponedjeljak županijski  Stožer civilne zaštite. 

U županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo jučer je ispitan manji broj uzoraka, odnosno 146 uzoraka briseva na COVID-19, među kojima su potvrđene 34 novozaražene osobe. Od jučer se oporavilo 179 osoba.

U pulskoj Općoj bolnici Pula na liječenju se nalazi ukupno 63 pacijenta, od kojih su na Odjelu za infektologiju 54 osobe, a u respiracijskom centru devetosoba. U pulskoj bolnici umrlo je pet COVID-19 pozitivnih osoba u dobi od 95, 90, dvije u dobi od 89 te jedna u dobi od 83 godine s pridruženim kroničnim bolestima. Iz bolnice apeliraju na građane da se cijepe.

"Iako je bolničko osoblje kroz gotovo dvije godine otkad se pojavila bolest steklo značajna iskustva u liječenju, svakodnevno umiranje je demotivirajuće. Teško je gledati umiranje osobe koja se cijepljenjem mogla spasiti ili barem imati puno veću šansu da preboli koronu i izvuče se. Prevencijom kroz cijepljenje postigli bi se puno bolji rezultati u liječenju i smanjila bi se teška oboljenja ako već do njih mora doći", izjavila je ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić dodavši kako situacija nije nikako dobra.

"Nedovoljna procijepljenost dovela je do zabrinjavajućeg povećanja broja mrtvih u prosincu prošle i prvom dijelu siječnja ove godine. To nije dobro", poručila je dr. Hrstić. 

8:47 U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o tri osobe s područja grada Kutine. 

8:30 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 952 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 23 osoba je hospitalizirano, 929 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 433 osoba, a ukupno je testirano 87354 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 130 uzoraka, od kojih je 41 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar MarkoHR
MarkoHR
11:15 17.01.2022.

Teško je gledati umiranje od Covida-19 u bolnicama, a još je teže gledti sve one koji žive u nekom svojem paralelnom univerzumu, pa ne žele ni vidjeti ni znati kakva se drama već dvije godine događa po čitavom svijetu.. Evo i moj kolega s posla, veliiki i nedokazani antivakser završio ovih dana u bolnici sa teškim simptomima korone. Nije želio ništa naučiti na greškama drugih, sad će (valjda) naučiti na vlastitom primjeru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije