Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEUGODNO

Pripazite: Narednih dana u zraku će biti visoka koncentracija najjačeg alergena u Hrvatskoj

Ambrozija
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
28.08.2020.
u 00:05

Prema podacima Zavoda dr. Andrija Štampar, koncetracija peludi ambrozije i koprive u zraku u Zagrebu bila je visoka u četvrtak, uzevši da će taj trend nastaviti naredna dva dana.

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar objavio je na svojim stranicama da se u petak i subotu u zraku Zagrebu očekuje visoka koncentracija peludi ambrozije, što znači da će svi oni koji imaju alergije na pelud imati brojne tegobe. 

Prema podacima Zavoda dr. Andrija Štampar, koncetracija peludi ambrozije i koprive u zraku u Zagrebu bila je visoka u četvrtak, uzevši da će taj trend nastaviti naredna dva dana. 

Foto: Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

- Ovisno o godini, zastupljenost peluda ambrozije u Zagrebu iznosi oko 11,5% od ukupnoga peludnoga spektra. Ambrozija je biljka ljeta te njena pelud prevladava u zraku tijekom kolovoza i rujna. Ove godine prva peludna zrnca ambrozije zabilježena su 28. srpnja. Krajem kolovoza ili početkom rujna koncentracija peluda u zraku doseže maksimalne vrijednosti. Pelud ambrozije već pri niskim  koncentracijama izaziva simptome u alergičnih osoba - istaknuli su iz Zavoda. 

Uklanjanje ambrozije obvezno je već dugi niz godina naredbom Ministarstva poljoprivrede. 

Pelud ambrozije sve više izaziva alergijske reakcije kao što su šmrcanje, suzenje i svrbež očiju te njihovu upalu, pečenje, curenje i svrbež nosa te kihanje, kašalj i otežano disanje.

Komentara 3

Avatar acivij
acivij
22:02 28.08.2020.

Gospodine administratore, ambrozija se u Slavoniji kolokvijalno naziva i "partizanka ". smisao mog komentara nije bio bilo koga uvrijediti, nego ukazati na očigledni nemar državnih organa i privatnih vlasnika njiva o kojima se ne vodi briga!

DU
Deleted user
09:22 28.08.2020.

Ma ne samo to nego upozorenje stave nakon što je već čitav dan prisutna visoka koncentracija alergena u zraku. Ne znam funkcionira li više išta u Lijepoj Našoj, totalni raspad sustava. Pa ambrozija im raste uz bolnice u Zagrebu, a oni prebacuju odgovornost i pravdaju se ljetnim praznicima. Dragi građani vrlo ste nam dragi, ali j.... se ali nama je godišnji bitniji. Zapravo je tako nešto izjavio bio i onaj lik iz Holdinga što je na početku pandemije korone otišao na put.

SI
sisavac
04:29 28.08.2020.

U tekstu je greška. Ne postoji naredba za uklanjanje ambrozije, nije više na snazi. Zakon o biljnom zdravstvu iz prošle godine ju je stavio van snage. A novu, zamjensku odluku, nije nitko još donio. Ne može vas nitko više kazniti za ambroziju na parceli. To su naši zakoni, nešto ukinu a novo ne donesu. Ajd da vidi nekog tko će se pozvati na tu naredbu. Koja ne važi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije