Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šteta 2 milijarde kuna

Godina dana od najveće poplave u novijoj hrvatskoj povijesti

Rajevo selo,nasip
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/11
17.05.2015.
u 11:07

Vode Save potopile su Gunju, Rajevo Selo i Račinovce, a stradali su i dijelovi Đurića, Soljana i Posavskih Podgajaca. Poplava je odnijela i dva ljudska života, a ukupne štete procijenjene su na oko 2 milijarde kuna.

Prije točno godinu dana u selima županjske Posavine došlo je do najveće poplave u novijoj hrvatskoj povijesti.

Vodostaj rijeke Save je danima rastao da bi toga 17. svibnja dosegao svoj povijesni maksimum od 1194 centimetra što savski nasip nije mogao izdržati te je popustio na dva mjesta.

Nisu pomogli niti zečji nasipi u koje je ugrađeno oko 2 milijuna vreća s pijeskom.

Vode Save potopile su Gunju, Rajevo Selo i Račinovce, a stradali su i dijelovi Đurića, Soljana i Posavskih Podgajaca. Poplava je odnijela i dva ljudska života, a ukupne štete procijenjene su na oko 2 milijarde kuna.

Potopljeno je preko 7.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a ugušilo se oko 11.500 komada stoke. Uslijedila je evakuacija mještana koji su smješteni po cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji, a bilo ih je i po cijeloj Hrvatskoj pa i u zemljama u inozemstvu. Nakon što se voda povukla započelo je saniranje posljedica poplave, uklanjanje lešina životinja kao i sanacija oštećenih kuća i objekata javne namjene.

U postupak obnove u selima stradalim od poplave ušle su 2162 kuće od kojih je do sada obnovljeno 1557, a u tijeku je obnova 611 kuća. Ustrojeno je i pet kontejnerskih naselja gdje su smješteni mještani koji čekaju završetak obnove. Prema procjenama u obnovu obiteljskih kuća biti će uloženo oko 500 milijuna kuna.

Ministrica graditeljstva u Vladi RH Anka Mrak Taritaš najavljuje kako će do polovice kolovoza biti završena obnova svih obiteljskih kuća koje će biti obnavljanje poslije čega će preostati radovi na uređenju fasada, gospodarskih objekata…

- Zadovoljan sam kako se odvijaju radovi na obnovi. Ide sve svojim tijekom tako da će Gunja i ostala sela, kada završe svi radovi, biti ljepša i uređenija nego prije poplave. Sada nam je najveći problem gospodarstvo. Neophodna nam je pomoć države da sačuvano postojeća i otvorimo nova radna mjesta i tako zaustavimo odlazak mladih osoba, rekao je načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić.

Vukovarsko-srijemska županija za današnji dan pripremila je i prigodan program sjećanja na prošlogodišnju katastrofalnu poplavu.

Bit će održana sveta misa, obići će se sva poplavljena mjesta, a biti će upriličen i blagoslov križa na mjestu puknuća nasipa u Rajevom Selu.

>>'Obnova kuća je spora, a zabrinjava i slab povratak ljudi'

Komentara 6

DI
Dingač
11:37 17.05.2015.

godinu dana od miniranja nasipa na hrvatskoj strani da se srpski gradovi ne bi poplavili a do sad nitko nije odgovarao za to diverzantsko zlodjelo i ogromne štete jer su odgovorni na vlasti u hrvatskoj ...

VE
verakruz
11:54 17.05.2015.

Tolika šteta napravljena Hrvatskoj da bi se spasio Šabac! Imaće sljedeća vlast mnogo muke i posla da pohapsi i osudi toliko zločinaca i nedjela počinjenih u protekle 4 godine.

Avatar majkomila22
majkomila22
13:19 17.05.2015.

Ne ponovilo se..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije