Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
geolog i akademik

Preminuo Ivan Jurković, bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu

Ivan Jurković
Foto: HAZU
1/3
07.01.2015.
u 12:27

Ispraćaj akademika Ivana Jurkovića, prema njegovoj želji, obavljen je danas u krugu uže obitelji na Krematoriju u Zagrebu

Istaknuti hrvatski geolog i akademik Ivan Jurković preminuo je 30. prosinca 2014. u 98. godini života. Jurković je, podsjeća HAZU, bio njihov redoviti član od 1969., a u bogatoj karijeri obnašao je i dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Rodio se 27. ožujka 1917. u Ogulinu. Diplomirao je kemiju 1939. na Odjelu kemijskog inženjerstva Tehničkog fakulteta gdje mu je profesor bio Vladimir Prelog, kasniji nobelovac i počasni član HAZU. Tri godine kasnije diplomirao je i geologiju na Filozofskom fakultetu. Doktorirao je 1956. na Tehničkom fakultetu.

Bio je profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zavodu za mineralogiju, petrologiju i mineralne sirovine, a od 2000. professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1979 do 1982. bio je rektor Sveučilišta u Zagrebu, a od 1982. do 1984. predsjednik Skupštine Sveučilišta.

Akademik Jurković značajan je za razvoj rudarsko-geološke struke i geološke službe u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Kao geolog obavio je sistematizaciju svih poznatih rudarskih ležišta u Hrvatskoj na osnovu teorije o geološkoj evoluciji Zemlje, a istraživao je i boksitna i gipsna ležišta na području bivše Jugoslavije te vodio geološka znanstvena istraživanja planina u srednjoj Bosni. Također je vodio geološka istraživanja u više zemalja Afrike, Azije i Južne Amerike. Kao nastavnik uveo je u nastavu nove znanstvene discipline, kao i kolegije Geokemija i Rudna mikroskopija.

Zaslužan je i za osnutak Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (SRCE), kao i za izgradnju nove Nacionalne i sveučilišne knjižnice kojoj je 1988. položio kamen-temeljac, zajedno s akademikom Androm Mohorovičićem, te za izgradnju sportskog centra Bjelolasica.

– Akademik Jurković bio je redoviti član HAZU s najdužim stažom, dugim punih 45 godina, i unatoč visokim godinama i bolesti sve do kraja života aktivno je sudjelovao u radu Akademije, posebno Razreda za prirodne znanosti. U svibnju prošle godine prisustvovao je i skupštini HAZU kako bi mogao sudjelovati u izboru novih članova Akademije. Za Akademiju je zaslužan i po tome što je bio prvi predsjednik njena dva znanstvena savjeta i jednog odbora. Osim za svoju rudarsko-geološku struku, akademik Jurković imao je velike zasluge i za razvoj hrvatskog znanstvenog sustava i njegovih institucija, a bio je i jedan od pionira informatike u Hrvatskoj – izjavio je u povodu smrti akademika Jurkovića predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Ispraćaj akademika Ivana Jurkovića, prema njegovoj želji, obavljen je danas u krugu uže obitelji na Krematoriju u Zagrebu.

>>U HAZU održana sjednica Nacionalnog vijeća za znanost

>>Više od sedam tisuća ljudi posjetilo je 140 događanja u centrima HAZU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije