Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vukovar

Premijera filma Sunčica: 16 ispovijesti žrtvi silovanja tijekom Domovinskog rata

sunčica
Foto: Branimir Bradarić
1/4
26.03.2014.
u 21:22

Govoreći o filmu Slišković kaže kako je film nastao po knjizi izdanoj prije tri godine, da su njegovi dokumentarni dijelovi snimani u Vukovaru, Sisku i Petrinji dok su igrani dijelovi snimani u Texasu.

Poslije knjige Sunčica, koja govori prenosi svjedočanstva silovanih žena tijekom Domovinskog rata i koja je u javnosti izazvala veliki interes, večeras je u Vukovaru premijerno prikazan i igrano dokumentarni film „Sunčica“.

– U filmu 16 osoba, od kojih 14 muškaraca, iskazuje svoje svjedočanstvo o ratnom zločinu silovanja. Bitno je i naglasiti da njih 14 direktno govori o kameru o svemu preživljenome, rekla je predsjednica udruge žena u Domovinskom ratu Marija Slišković.

Govoreći o filmu Slišković kaže kako je film nastao po knjizi izdanoj prije tri godine, da su njegovi dokumentarni dijelovi snimani u Vukovaru, Sisku i Petrinji dok su igrani dijelovi snimani u Texasu.

Film, kojemu je režiser Nikola Knez koji u SAD-u ima vlastitu filmsku produkciju, zapravo je rezultat hrvatsko – američke koprodukcije. Slišković je na vukovarskoj premijeri filma na ruci nosila bijelu traku s čime je, kako je rekla, željela ukazati na obilježavanje žena žrtvi silovanja tijekom rata.

– U vrijeme zarobljavanja žene su morale nositi bijelu traku. Ovo je danas simbolika s kojom ukazujemo na stvari koje se nisu smjele dogoditi. Silovane žene su na neki način i danas osobe drugoga reda, rekla je Slišković koja se osvrnula još jednom i na nedavno prezentirani prijedlog zakona kako bi se obeštetile žrtve silovanja. Slišković smatra da su zadovoljni sa prijedlogom jer zakon konačno kaže da postoji ratni zločin silovanja te uz to predviđa i neke pogodnosti. Najveće zamjerke odnose se na najave isplate novčane naknade žrtvama silovanja za koje se još uvijek ne zna kolike će biti niti kada će biti isplaćene.

– Rečeno je da će u roku godine dana biti donesen još jedan zakon koji će zapravo definirati koliko će to obeštećenje biti. Mislim da je to nedopustiv pristup prema žrtvama za koje se ne traži ništa specijalno. Mogu da prihvatim pojašnjenje da u proračunu trenutno nema sredstava ali mislim da se kroz određene uštede to može riješiti i da žrtve nakon 23 godine ostvare svoja prava. Uostalom, u isto vrijeme imamo putovanje bivšeg predsjednika Mesića u Kuvajt za koje ne znamo koja je svrha, rekla je Slišković.

Uz promociju održanoj u prepunoj dvorani Ružičkine kuće Sunčica se u isto vrijeme prikazuje i po SAD-u.

U petak će putem Osječke televizije film biti prikazan i na više lokalnih televizijskih postaja tako da će se moći vidjeti u cijeloj Hrvatskoj ali i dobrom dijelu BiH.

– Već sada možemo reći da smo zadovoljni rezultatom Sunčice jer je ona postala sastavni dio materijala koji se odnosu na tužbu Hrvatske protiv Srbije. Mora se znati da su silovanja bila dio ratne taktike i da su imala oblik genocidnosti. Udarci muškaraca su imali određenu svrhu dok su silovanja žena također imala svoju svrhu, zaključila je Slišković.

>> Hrvatski zastupnik oštro napao tezu Srbije da je u Vukovaru bio sukob dviju ravnopravnih vojnih sila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije