Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karamarko osobne čuvare miče od politike i stavlja pod Ravnateljstvo policije

Predsjednik Josipović ne želi da ga osiguravaju Sanaderovi čuvari

sanader
Foto: Pixsell
1/2
Autor
Ivanka Toma
12.01.2010.
u 19:15

Ivo Josipović još nema policijsku zaštitu jer neće osobne čuvare po izboru MUP-a. Novi šef Uprave za poslove sigurnosti Davor Blažević Tigar čuvao je Sanadera na jahti “Malo vitra”.

Novi predsjednik države Ivo Josipović i članovi njegove obitelji još nemaju policijsku zaštitu. Josipović je, naime, odbio da mu u MUP-u nametnu tjelohranitelje po svome ukusu pa je odbio ponuđenu zaštitu.

Šef - Blažević Tigar
Zavrzlama oko Josipovićeva osiguranja nadovezala se na kadrovske promjene u MUP-ovoj Upravi za posebne poslove sigurnosti. Svim tjelesnim čuvarima u policiji nedavno je šef postao Davor Blažević Tigar. Riječ je o tjelohranitelju bivšeg premijera Ive Sanadera. Kao osoba koja mu je postala vrlo bliska i uživala osobno Sanaderovo povjerenje, Tigar ga je nastavio osiguravati i nakon što se ovaj povukao s čela Vlade i iz politike, pa je cijelo prošlo ljeto plovio s njim na jahti “Malo vitra”.

Bivši premijer Sanader od samog je početka svoga mandata u vlasti 2004. godine tjelesne čuvare držao u posebno povlaštenom statusu, ali i preko njih utjecao na policiju. Da bi Stipu Čačiju, svoga tjelohranitelja iz predizborne kampanje, dobro zbrinuo i osigurao mu vlast u policiji, Sanader je išao toliko daleko da se odmah nakon izbora zbog Čačije mijenjao ustroj policije.

Uprava za posebne poslove sigurnosti bila je izdvojena iz Ravnateljstva policije i stavljena izravno pod Ministarstvo, a na čelo im je postavljen Čačija, kojemu je dodijeljena bila funkcija pomoćnika ministra. Tako je Hrvatska postala jedinstvena zemlja u kojoj su policijski tjelohranitelji pretvoreni u špijune (po definiciji posla moraju znati sve o osobama koje štite) pod izravnom kontrolom politike. Kada je Čačija zbog afere morao biti smijenjen, na njegovo je mjesto postavljen drugi Sanaderov intimus, Miljenko Radnić, a zadržano je pozicioniranje tjelesnih čuvara u Ministarstvu.

Kao državni tajnik Radnić je dobio još povlašteniji položaj od prethodnika, a tu je funkciju zadržao i sada kada je Tigar postavljen na čelo Uprave za sigurnost.

S pozicije osobe kojoj je dodijeljena politička funkcija, a istovremeno je zapovjednik važne policijske jedinice, Radnić je u ljeto prošle godine opstruirao USKOK-ovu istragu protiv Ante Bralića, još jednog od Sanaderovih tjelohranitelja koji se našao na udaru USKOK-a zbog sumnje da se upleo u kriminal s Draženom Golemovićem, kumom pokojnog Sliška i graditeljem vila u Istri.

Prijedlog dokumenta
Iz MUP-a su se naknadno opravdavali da USKOK-u nisu dali podatke o Bralićevim dužnostima kako ne bi ugrozili Sanadera kojeg je osiguravao u isto vrijeme kada je pogodovao Golemoviću.

Prema riječima Dubravka Novaka, načelnika kabineta ministra policije, trenutačno se dovršava prijedlog dokumenta po kojem će se Uprava za posebne poslove sigurnosti vratiti u Ravnateljstvo. Iako Karamarko tjelohranitelje vraća pod zapovjedništvo ravnatelja policije, ipak nije dirnuo u ljude od Sanaderova povjerenja.

Komentara 30

Avatar ljutatrava
ljutatrava
19:57 12.01.2010.

19:39h zaistinu je napisao/la: ...12.01.2010. u 17:51h zaistinu je napisao/la: Tko jos sumnja,ovaj KAMOCEMO se moze naci na WWW.FACEBOOK.COM pod nadimkom KAMOCEMO.pa procitajte sa kim imate posla….pola minute posla,besplatna registracija,pa se divite ............................................................................... HVALA TI ZAISTINU!

NA
Naqshbandi
21:57 12.01.2010.

Ako je točna tvrdnja predsjednika Mesića da je jedan od njegovih većih uspjeha depolitizacija vojske i policije. Neznam u čemu je problem ili predsjednik Mesić nije depolitizirao vojsku i policiju ili novoizabrani predsjednik želi \"svoje\" ljude. Policija i vojska trebajuu biti stručni i nestranački. Gdje je problem, tko je obmanjivao javnost ili je danas obmanjuje.

OB
-obrisani-
19:44 12.01.2010.

Pokušaj kontrole Predsjednika dobro poznatim boljševičkim metodama nadzora. Drugarice Jaco, i SDP-ovci imaju politčku školu, mnogi od njih i vašu, kumrovečku.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije