Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Vjera mi je bitna'

Predsjednica na Molitvenom doručku: Nisam za reviziju Vatikanskih ugovora

Kolinda Grabar-Kitarović i Vlado Košić
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/4
06.02.2019.
u 10:36

Očekujemo da se naši vjernici koji preuzimaju neke javne i odgovorne službe ponašaju kao vjernici s kršćanskog morala, kršćanskih nasada i socijalnog nauka Crkve, kazao je Košić.

Nisam za reviziju Vatikanskih ugovora i taj je moj stav poznat. Nisam općenito za reviziju ugovora i mislim da to postavlja opasne presedane u međunarodnom pravu, osim ako obje strane nisu zaključile da bi trebalo doći do revizije iz određenih praktičnih razloga – rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu u Sisku prije početka Molitvenog doručka u sjedištu Sisačke biskupije.

Molitveni doručak Biskupija, na čelu s biskupom Vladom Košićem, organizira već 6. godinu, a ove godine uvodni je govor održala predsjednica. 

– Prvi put sam na Molitvenom doručku u Hrvatskoj, a u SAD-u sam sudjelovala na njih nekoliko. Govorit ću danas o ulozi žene u politici i crkvi, poštujući razdvojenost države i Crkve. Vjera mi je u životu bitna komponenta i svojevrsni moralni kompas. Zato ću govoriti o ulozi vjere u životu političara i ekumenskom dijalogu koji može biti primjer i nama političarima kako rješavati pitanja dijalogom – dodala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Kolinda Grabar-Kitarović i Vlado Košić
1/5

Proteklih godina na sisačkom Molitvenom doručku uvodne su govore održali europarlamentarci Bernd Posselt, dr. Miroslav Mikolášik, Ivana Miletić te Marijana Petir koja je i pokrenula ovu tradiciju u vrijeme dok je bila i voditeljica Ureda za socijalni nauk crkve Sisačke biskupije. Lani je uvodničar bio Davor Ivo Stier.

– Na Molitvenom doručku okupljamo ljude koji su najodgovorniji kako na civilnom planu politike, znanosti, kulture, medicine tako i na planu naše Crkve. Uz dužnosnike Crkve pozivamo saborske zastupnike s područja Biskupije, župane, gradonačelnike, načelnike... Drago nam je što se predsjednica odazvala na naš poziv i mi ćemo joj pružiti potporu u smislu traženja rješenja za naše stanje iz vjere – rekao je biskup sisački Vlado Košić, dodavši kako je predsjednica vjernica i da mu je drago da imaju vjernika u politici.

– No očekujemo i da se naši vjernici koji preuzimaju neke javne i odgovorne službe ponašaju kao vjernici s kršćanskog morala, kršćanskih nasada i socijalnog nauka Crkve. Znamo da se u politici rade kompromisi, kao u svakodnevnom životu, kao i u braku, no mislim da se ipak neki principi trebaju čuvati i za to smo svi pozvani da se za to zalažemo i mi u crkvi na to upozoravamo – zaključio je biskup Košić prije početka službenog dijela Molitvenog doručka na kojem novinari nisu mogli prisustvovati.

Video - Kolinda Grabar-Kitarović pleše s navijačima

Komentara 55

KA
kažemja
11:00 06.02.2019.

To što je Kolinda vjernica je njena osobna stvar i nema nikakve veze sa obnašanjem njene dužnosti. Ako je netko vjernik ne znači da je nužno i dobar čovjek , bolje biti i ateist ali dobar i moralan čovjek nego licemjerni vjernik( citat Pape Franje) .Ja kao vjernik prvi sam za reviziju Vatikanskog ugovora a svakako bih maknuo vjeronauk u Crkvu i uveo da dio poreza iz kojeg se plaća i Crkva plaćaju vjernici a ne da to čine i ateisti. Onda kada bi to bilo na dobrovoljnoj bazi bi se tek znao realan broj vjernika.

AV
avim
11:09 06.02.2019.

Čim vidiš pored koga sjedi na doručku odmah ti je jasno zašto je protiv revizije,ovaj što ju je primio gradi ,,bijele dvore i vile ,,u Sisku i Voloderu i vodi državnu politiku u ime Boga

DU
Deleted user
11:39 06.02.2019.

Napraviti sistem financiranja crkve iz priloga onih koji vjeruju i koriste usluge crkvenih dosojanstvenika . Bez obzira što sam intimno vijernik takvoj i toj crkvi ne vjerujem a nije mi ni potrebna , ni sada ni kada mi dodje kraj . Bog če mi suditi po mojim djelima a ne po mome posječivanju sakralnih objekata . Zato sam za totalnu reviziju na račun mene i moje porodice nitko neče glumiti hohštaplera a propovijedati umjerenost itd itd itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije