Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjegao zatvor

I Tadić pobjegao u Tomislavgrad: 'Nisam otpisao služenje kazne u Hrvatskoj'

Drago Tadić
Željko Lukunić/PIXSELL
04.10.2018.
u 15:58

Pravomoćno je osuđen, podsjetimo, na dvije godine zatvora na Županijskom sudu u Zagrebu, no zbog zdravstvenog stanja taj mu je sud nedavno ublažio kaznu za tri mjeseca

Drago Tadić, osječki poduzetnik osuđen zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Branimira Glavaša, zatražio je služenje zatvorske kazne – u Bosni i Hercegovini.

Tadić je, naime, "potrošio" sve adute za odgodu služenja kazne, a kako se, nakon posljednje odbijenice, nije sam javio u zatvor, Županijski sud u Osijeku zatražio je od policije njegovo privođenje. No, prije nego što je policija povratno išta odgovorila sudu, javio im se u utorak sam Tadić, doduše putem odvjetnika, i obavijestio ih o novome prebivalištu – nalazi se u mjestu Kongora u općini Tomislavgrad i državljanin je Bosne i Hercegovine. Pravomoćno je osuđen, podsjetimo, na dvije godine zatvora na Županijskom sudu u Zagrebu, no zbog zdravstvenog stanja taj mu je sud nedavno ublažio kaznu za tri mjeseca.

Zbog nastavka liječenja zdravstvenih tegoba, pretraga i terapija, Tadić je 27. travnja zatražio odgodu odlaska u zatvor, što mu je i prihvaćeno, a ta je odluka postala pravomoćna 7. srpnja.

– Osuđenik se imao javiti na izdržavanje kazne zatvora 26. rujna. Međutim, 20. rujna podnio je novu molbu za odgodu radi nastavka liječenja bolesti "Onkluzija i stenoza cerebralnih arterija koje nisu prouzročile infarkt", to jest obavljanja preporučenih medicinskih pretraga i liječničkih pregleda. Uz molbu je podnio medicinsku dokumentaciju – priopćio je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku. Sudac izvršenja odbio mu je, pak, molbu pet dana kasnije. U zatvor se stoga trebao javiti 26. rujna.

– Dopisom Centra za dijagnostiku u Zagrebu, sudac izvršenja obaviješten je da se osuđenik nije javio na izdržavanje kazne zatvora. Stoga je sudac izvršenja 28. rujna izdao nalog PU Osječko-baranjskoj za sprovođenje osuđenika na izdržavanje kazne u Centar za dijagnostiku u Zagrebu. Nalog je istoga dana dostavljen PU Osječko-baranjskoj putem telefaksa i pošte – nastavlja sudac Rožac.

Do današnjega dana, dodaje, nije zaprimljeno izvješće PU Osječko-baranjske o rezultatima postupanja po navedenom nalogu. No, gdje je Tadić, postalo je jasno 2. listopada, kada je njegov branitelj Zdravko Dumančić podnio žalbu na posljednju odbijenicu za odgodom izvršenja kazne.

– Istodobno uz žalbu, osuđenik je podnio i obavijest o tome da je putem Ministarstva pravosuđa RH zatražio prijenos izvršavanja predmetne kazne zatvora u Bosnu i Hercegovinu, te je i priložio navedenu molbu za prijenos kazne u kojoj se navodi da se nalazi u mjestu Kongora u općini Tomislavgrad, BiH, gdje ima i prebivalište, te da je i državljanin Bosne i Hercegovine. Žalba osuđenika još nije dostavljena vijeću ovog suda na odlučivanje budući da se nije vratila obavijest o uručenju tog rješenja osuđeniku – zaključuje Rožac.

Tadić nam, pak, kaže kako ipak nije potpuno "otpisao" služenje kazne u Hrvatskoj.

- Sutkinja izvršenja je sama donijela odluku jesam li zdrav, nije tražila mišljenje liječnika u Zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj, da oni kažu jesam li sposoban za služenje kazne. Bio sam taman u posjetu obitelji u BiH, a kada sam za to saznao, nisam vjerovao osječkom sudu pa sam odlučio ostati u Tomislavgradu. Vidio sam što mi rade pa sam zatražio da tu i služim kaznu – rekao nam je Tadić, ističući kako nije kriv u "slučaju Glavaš".

- Vratit ću se kada se razmotri moja žalba na odbijenicu, zašto bih sjedio u zatvoru u Remetincu dva tjedna i čekao odluku – dodaje on, navodeći kako je rođen u BiH i ima državljanstvo od prvoga dana.

Za Tadićem će se raspisati tjeralica i smatrat će se bjeguncem, sve dok nadležno tijelo u BiH ne odluči može li služiti kaznu u toj zemlji. Nije nam danas odgovarao na telefonske pozive.

Inače, dijagnoze zbog kojih je tražio odgodu odlaska u zatvor odnose se na suženje moždanih krvnih žila, vrtoglavice i tegobe s kralježnicom.

Pogledajte video o Zdravku Mamiću

Komentara 79

Avatar anti_komunist
anti_komunist
13:52 04.10.2018.

a zasto nitko javno i glasno nije postavio pitanje tko je taj sudac vrhovnog suda koji je trebao primiti mito.......jer nije ova ekipa skupljala lovu bez veze .....

DU
Deleted user
13:52 04.10.2018.

Evo i kriminalcima lose u Hrvatskoj pa bjeze iz Hrvatske hehehehhehehehe....................

Avatar intimus 500
intimus 500
14:07 04.10.2018.

da je ovo pravna država onda bi mu trebali oduzeti HR državljanstvo ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije