Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi s otpadom

Pranić: Prijeti nam scenarij južne Italije i Napulja

Ante Pranić i Tomislav Panenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.10.2019.
u 14:25

Inspektorat je naložio Sinju da primi naš otpad, no to sad blokiraju građani zbog kojeg kamioni s našim otpadom ne mogu doći do odlagališta – pojašnjava Pranić.

Pozivamo Ministarstvo zaštite okoliša da povuče plan zatvaranja odlagališta otpada, izradi novu studiju te da se pri tome ne drži slijepo granica teritorija, inače nam kroz dvije-tri godine prijeti scenarij južne Italije i Napulja, poručili su danas vrgorački gradonačelnik Ante Pranić i Tomislav Panenić iz saborskog Kluba nezavisne liste mladih.

Podsjetili su da je prošle godine donesen nacrt dinamike zatvaranja odlagališta, pa je zbog toga samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji zatvoreno pet odlagališta bez da je jasno riješeno gdje će, pod kojim uvjetima i cijenama, taj otpad odlaziti.

Taj, kako je rekao, konfuzni sustav i probleme koje ovakve nedovoljno promišljene odluke donose, Pranić je objasnio na primjeru svog grada Vrgorca.

- Mi smo naše odlagalište morali zatvoriti, iako imamo još dvije-tri godine kapaciteta. Mjesecima smo tragali za odlagalištem koje će primati naš otpad, a malo tko to želi jer tako sebi smanjuje kapacitet. Na kraju je inspektorat naložio Sinju da primi naš otpad, no to sad blokiraju građani Sinja zbog kojeg kamioni s našim otpadom ne mogu doći do odlagališta – pojašnjava Pranić dodavši kako još uvijek ne znaju ni uvjete odlaganje otpada u Sinju, pa ne može točno procijeniti koliko će poskupiti računi Vrgorčana za odvoz otpada, ali je siguran da će se njihov iznos zbog novih troškova morati udvostručiti. Paralelno s time, iako su mjesecima upozoravali da će nastati problemi zbog prisilnog zatvaranja odlagališta bez jasnog plana kako to nadoknaditi, i truda načelnika i gradonačelnika da riješe probleme s otpadom, inspektori im dijele visoke novčane kazne.

Ante Pranić i Tomislav Panenić
1/6

Vrgorcu je, nastavlja, puno bliže odlagalište u Pločama, međutim, oni ne žele primati njihov otpad, pa poziva resornog ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da inspektorat naloži Pločama da primi njihov otpad, kako je to naloženo Sinju, ako zbog ničega drugog, onda zbog ušteda.

- Ovo nije problem samo Vrgorca, iste probleme u Splitsko-dalmatinskoj županiji imaju i Hvar, Brač, Komiža, sve turistička mjesta koja kroz 2-3 godine neće imati gdje odlagati otpad, a slično se događa i po cijeloj Hrvatskoj. Centar za gospodarenje otpadom nije napravljen, nema ni pretovarne stanice, ali nas se kažnjava – prigovara Pranić koji zamjera resornom ministarstvu što se obračunava s legalnim odlagalištima dok se uopće ne rješava problem ilegalnih deponija. Pranić je pitao ministra Ćorića i zašto padaju javne nabave spremnika koji su preduvjet za odvojeno prikupljanje otpada?

Njegov kolega iz saborskog Kluba Tomislav Panenić dodaje kako se donose odluke koje ne rješavaju problem otpada, ne rješavaju funkcionalni dio problema, no nema političke odgovornosti za to.

- Pitanje cijena odvoza otpada su ključni dio, građanima će značajno rasti računi zbog udaljenih lokacija odlagališta. Deponiranje otpada stoji oko 200 kuna po toni, odvoz otpada tamo-amo je isto oko 200 kuna, što iznosi oko 15-30 tisuća kuna mjesečno, pa to podijelite s brojem kućanstava, znači, građani mogu očekivati da će im računi poskupiti 15 do 25 kuna. A u ovaj izračun nisam ni dodao troškove amortizacije dijelova kamiona koji odvoze otpad. Ovo što sad eskalira u Dalmaciji može se preslikati na cijelu Hrvatsku, a ministar ne žali odgovarati na jasna pitanja s terena – kaže Panenić. Zato traži da se vrati dozvola postojećim odlagalištima te ubrza gradnja regionalnog centra kako bi se riješio ovaj problem otpada. 

Komentara 7

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
15:37 17.10.2019.

Jučer čitam izvješće IKWB-a u kojem grad Sinj visoko pozicionira kao neodgovornog u zbrinjavanju otpada i smeća, što je potpuno suprotno od onog što govori Miro Bulj.

DD
ddh
16:02 17.10.2019.

To se dogadja Pranicu i Vrgoecu, jer je Pranic napustio klub neradnika iz MOST-a, pa mu sad smjesta Miro Bulj. Postoji zakon o zbrimjavanju otpada, znaju se ovlastenja i obaveze gradova i opcina. Tim gradovimaa i opcinama upravljaju od gradjana izabrani nacelnici. I tu je problem. Pojavi se jedan Pranic u Vrgorcu koji sve bolje zna i sve bolje moze i to tako dugo dok se neki problem na pojavi. A kad se problem pojavi oni ga ne rjesavaju, pa sada pranic proziva drzavu i nadleznog ministra. Pa do djavola, zasto taj Praanic prima placu? Za lupanje MOST-ovih fraza ili za rad? To vjerojatno nezna niti on sam niti oni koji su ga birali. Obaveze gradova i opcina je da zbrinu svoj otpad, a ne ministra da im rjesava te probleme. Obaveza je Pranica, da sa Sinjanima pregovara i nadje zajednicki jezik. A zatvorene deponije-smetista su zatvorene radi toga, jer nisu odgovarale propisima, a te deponije suorganizirali i njima upravljali gradovi i opcine, a ne ministar.

OK
okvals54
15:39 17.10.2019.

Panenic mlad?Ha,ha,ha,koliko mi je znano,on je Stiropor.Ovaj "Zvezdas" iz Vrgorca je Dzabalebaros,kako takve u Srbiji zovu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije