Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Toksikolog tvrdi:

'U požaru na Jakuševcu oslobođene velike količine kancerogenih dioksina i furana'

Požar na Jakuševcu
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/8
30.09.2019.
u 09:23

– Samo Bog zna što su sve građani udisali – kaže toksikolog Franjo Plavšić.

Dva mjeseca nakon velikog požara na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševac, na vidjelo su izašli dokumenti koji pokazuju da su informacije o tome što je gorjelo bile netočne. A Grad Zagreb uopće nije mjerio najštetnije tvari koje su se oslobodile u zrak i koje su udisali Zagrepčani. Riječ je o dioksinima i furanima, koji su kancerogeni i štetno djeluju na reproduktivno zdravlje.

– U takvom požaru oslobođene su znatne količine dioksina i furana. Sramotno je ponašanje Grada. Kad sam vidio rezultate rada i mjerenja, bio sam jako nezadovoljan. Pa oni su mjerili plinove, a nisu analizirali pepeo koji je bio u zraku. Samo Bog zna što su sve građani udisali – kaže toksikolog Franjo Plavšić za 24sata te dodaje:

– Sav taj pepeo pao je i na zemlju i štetne tvari će možda i preko biljaka opet ući u tijelo ljudi i životinja.

 

Plavšić opovrgava da se analiza dima i na dioksine i furane nije mogla napraviti, kako tvrde u Gradu Zagrebu.

– Ne mogu vjerovati da su takvo nešto rekli. Pa mi smo još prije 20 godina sakupljali uzorke i slali ih na analizu u Beč. Danas u Hrvatskoj postoji niz privatnih tvrtki koje su to mogle napraviti, osobno znam jer sam bio prisutan kad su, primjerice, rađene analize za Cemex u Dalmaciji ili spalionicu u Dugoj Resi. Oni se takvim tvrdnjama opasno igraju i sa zdravljem građana, ali i s ugledom struke. Građani su morali znati što su udisali kako bi se moglo bez dvojbe reći je li bilo opasnosti, u kojoj mjeri i što se treba poduzeti.

Požar na Jakuševcu
1/32

Kaže da količina opasnih tvari ovisi o temperaturi požara, količinama koje su gorjele, koliko je požar trajao, ali da zbog propusta Grada ništa od toga ne znamo.

– Danas je nemoguće naknadno izmjeriti što je sve oslobođeno požarom – zaključuje Plavšić.

Ključne riječi

Komentara 14

SH
Sharp01
09:38 30.09.2019.

Tako vam i treba kad glasate za mafijaša Bandića

DU
Deleted user
09:45 30.09.2019.

u zadnje vrijeme svi otpadi gore i tako se jeftino rjesavaju onoga sto bi trebalo platiti za saniranje. a ne bi me cudilo da ima i neko osiguranje koje dobivaju.

BS
Britka sablja
10:01 30.09.2019.

Rabično pseto je dosad napravilo toliko zla da bi i za deset života bilo previše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije