Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Povratak austrijske Vlada iz kriznog u normalni modus, Pressice ponovno u ministarstvima

Konferencije za novinare, koji su protekla dva mjeseca održavane u sjedištu austrijske Vlade sada se 'vraćaju' u nadležna resorna ministarstva.
09. svibnja 2020. u 14:57 1 komentara 452 prikaza
Foto: BKA - Andy Wenzel

Nakon više od dva mjeseca i 73 konferencije za novinare austrijska se Vlada na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom od slijedećeg tjedna vraća iz kriznog u normalni modus.

„Pokušavamo postupno uspostaviti normalni pogon“, poručili su novinarima i javnosti iz Saveznog kancelarstva u Beču.
Za politologe Petra Filzmaiera i Kathrin Stainer-Hämmerle kako su istakli na austrijskoj televiziji ORF, „rastanak“ od kriznog modusa je „logičan  i uslijedio je u ispravan trenutak“. Napomenuli su kako je to i potvrda da je koronakriza, barem kako sada stvari stoje, pod kontrolom.

Sebastian Kurz turistički koridori Zašto je Kurz zaboravio Hrvatsku?

Tako barem tvrde četiri glavna aktera Kriznog stožera austrijske vlade, kancelar Sebastian Kurz, potkancelar Werner Kogler, ministar zdravlja Rudolf Anschober i ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer koji su proteklih više od osam tjedana majstorski obavili svoj posao i „držali u šahu“ i  virus i građane.

Mnogi su, kako ističe ORF zahvalni austrijskom političkom vrhu da je na samom početku epidemije brzo i rigorozno reagirao i tako, uz sjajnu suradnju inače izuzetno discipliniranih Austrijanaca, spasio mnoge živote i danas ima pozitivan razvoj epidemiološke situacije i stalan pad broja oboljelih.

U Austriji je u subotu prijepodne prema podacima Ministarstva od ukupno  15.735 do sada potvrđenih zaraza još „samo“ oko 1.300 oboljelih od koronavirusa, od čega je 309 hospitalizirano, uključujući i 79 osobu na intenzivnoj skrbi. Broj ozdravljenih u stalnom je porastu i iznosi 13.928. Do sada je ukupno preminulo 615 osoba. Kako bi se situacija mogla držati pod kontrolom, provedeno je i 311.690 testova.

KORONAVIRUS Austrija produžila kontrolu granica do 31. svibnja, ulazak samo s negativnim korona testom

Od slijedećeg tjedna će, kako je najavljeno iz Kurzovog ureda, jednom tjedno ministar zdravlja Rudolf Anschober i ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer izvještavati o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Konferencije za novinare, koji su protekla dva mjeseca održavane u sjedištu austrijske Vlade sada se „vraćaju“ u nadležna resorna ministarstva.

Vraćanjem austrijske Vlade u normalan pogon zadovoljan je i politolog Filzmaier, koji je istakao kako je to dobro jer je primjetno da nakon već drugog kruga ublažavanja mjera i stalnog opominjanja „pozornost javnosti popušta“.

„ Ako se svaki dan previše ističe hitnost nečega i opominje se, to je kontraproduktivno i  dovodi do pada pozornosti“, pojasnio je, pohvalivši odluku Kurzove vlade da s apela, molbi i opomena pređe na iskazivanje povjerenja građanima i prepuštanje njihovoj samoodgovornosti.

Johannes Kopf TEŠKE POSLJEDICE U Austriji 'povijesna' nezaposlenost, čak 571.477 Austrijanaca bez posla

„To je dvosjekli mač i za vladu trenutačno nerješiva dilema, jer narod to ne smije protumačiti kao odaslani signal – sada je sve prošlo. To bi bilo pogrešno i opasno, pogotovo za povratak drugog vala, upozorio je. Oboje poznatih austrijskih politologa Filtzmeier i Stainer-Hämmerle na televiziji su hvalili „uspješan i  jedinstveni nastup“ austrijske konzervativno-zelene Vlade  pri dosadašnjem vođenju Austrije kroz koronakrizu. Uz opasku kako to nije samo po sebi razumljivo jer se radi o koaliciji dviju stranaka posve različitih ideologija. 

Austrija je svoj povratak u „novu normalnost“ započela 14. travnja popuštanjem niza mjera, a nastavila je 1. svibnja ukidanjem ograničenja kretanja u javnom prostoru te otvaranjem svih trgovina frizera i drugih uslužnih djelatnosti. Restorane i kafiće će otvoriti 15. svibnja, a 18. svibnja i  škole i dječje vrtiće, muzeje te crkve za vjerske obrede, kao i hotele i ostale smještajne objekte 29. svibnja.
    

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • Avatar LindaUL95
    LindaUL95:

    w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b