Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKON JE JASAN

Povjerenstvo za sukob interesa: Dužnosnici moraju prijaviti članstvo u masonskim ložama

Povjerenstvo za sukob interesa: Dužnosnici moraju prijaviti članstvo u masonskim ložama
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
19.02.2020.
u 14:52

Ovim pitanjem Povjerenstvo se bavilo na zahtjev Ivana Pernara, kojega je zanimalo upravo mora li dužnosnik deklarirati da je mason.

Dražena Jelenića, glavnog državnog odvjetnika, članstvo u masonskoj loži će po svoj prilici koštati funkcije. No, nakon njegova slučaja postavlja se pitanje smiju li u sličnim organizacijama biti i drugi državni dužnosnici, primjerice ministri ili saborski zastupnici i jesu li to članstvo dužni javno deklarirati.

Po mišljenju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu intreresa, dužnosnici koji su u njihovu djelokrugu smiju biti članovi bilo koje registrirane udruge, ali takvo članstvo bez iznimke moraju objaviti.

Ovim pitanjem Povjerenstvo se bavilo na zahtjev Ivana Pernara, kojega je zanimalo upravo mora li dužnosnik deklarirati da je mason. Zastupniku je nedoumicu izazivala rubrika "ostala članstva i funkcije dužnosnika u drugim pravnim osobama, udruženjima i organizacijama“.

"Odnosi li se navedena rubrika i na članstvo nekog dužnosnika u udrugama", upitao je Pernar Povjerenstvo, navodeći da su brojne masonske lože u Hrvatskoj registrirane kao udruge pri Ministarstvu uprave. "Postoji li obveza najviših državnih dužnosnika da prijave članstvo u udruzi registriranoj pri Ministarstvu uprave", upitao je Pernar, na što je Povjerenstvo izdalo mišljenje koje je i objavilo na svom web-u.

U dokumentu se tumači kako su dužnosnici obvezni u imovinskim karticama prijaviti članstvo u udrugama upisanima u registar pri Ministarstvu uprave. Uz to, daju se i detaljne upute kako prijaviti članstvo u udruzi – ukoliko je član neke udruge, dužnosnik u rubrici "ostala članstva i funkcije" odabire opciju "postoji", nakon čega mu se otvaraju polja u koja je dužan unijeti naziv i OIB organizacije, njezino sjedište, datum stupanja u članstvo i datum istupanja iz članstva.

Ukoliko u organizaciji obnaša i neku funkciju ili više njih, u karticu mora unijeti i pune nazive svih funkcija, upozorava Povjerenstvo u odgovoru Ivanu Pernaru.

Komentara 3

Avatar Centrum
Centrum
17:05 19.02.2020.

Pernar je na jednoj lokalnoj televiziji rekao da su tražili od njega u Češkoj da ga postave za šefa svjetske masonerije, ali ih je on odbio jer oni masoni koji su na 33. stupnju mogu direktno komunicirati sa Sotonom.

DU
Deleted user
09:08 20.02.2020.

A što je sa lovačkim društvima, teniskim klubovima i sl?

DU
Deleted user
16:03 19.02.2020.

..podrška plenkoviću..goni bandu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije