Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijatelji na Egeju?

Povijesni susret vlada Grčke i Turske u Ateni uzdrmanoj krizom

Grcka Turska
AFP
14.05.2010.
u 15:24

Zemlje Recepa Tayyipa Erdogana i Georgea Papandreoua posljednjih su desetljeća tri puta umalo zaratile. Grčka je sada pred financijskim ponorom, pa si više ne može priuštiti utrku u naoružanju.

U posljednjih nekoliko desetljeća Grčka i Turska tri puta su došle na rub rata, pa je stoga dvodnevni posjet vlade Recepa Tayyipa Erdogana vladi Georgea Papandreoua prvoklasna politička senzacija. Dok Turska trenutačno pokazuje više entuzijazma i spremnosti za poboljšanjem odnosa, vlada Grčke, koja posrće pod jezivim nagomilanim dugom, u najavi posjeta je oprezna, pa zaključak o poboljšanju odnosa ostavlja za slučaj da “Turska prestane povređivati grčki zračni prostor i sl. No, Turska je u gospodarskom zaletu, Erdogan za sobom dovodi 100 turskih poduzetnika, što posrnuloj Grčkoj i te kako treba. Odnosi susjednih zemalja poboljšavaju se otkako je potres iz 1999. pogodio Izmit, a Grčka prva priskočila upomoć. Najavljeno je da se neće otvarati sva pitanja, no ujedinjenje Cipra vjerojatno ipak hoće. Postoje i takva tumačenja po kojima su Grčkoj bolji odnosi potrebni zbog ušteda na sve strane, pa i na oružju, jer si više ne može priuštiti utrku u naoružanju koja je desetljećima prisutna na Egeju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije